„Každý bodový zisk v Hradci bude důležitý, porážka by nás poslala na dno tabulky." podtrhl už před cestou na východ Čech trenér Luboš Urban velkou důležitost sobotního utkání. „Jsem rád, že po prohře s Příbrami jsme si napravili reputaci," zhluboka si budějovický kouč po vydřené výhře oddechl.

I pohled do tabulky je rázem příjemnější, protože po „šestibodovém" vítězství Dynamo odskočilo Hradci už na pět bodů a na devátou Slavii, se kterou změří síly teď v pátek doma (18.00), ztrácí jen dva body.

Dynamo svého soupeře zaskočilo možná už sestavou (ve středu obrany nastoupil vedle Lengyela po dlouhé době Podstavek, na postu defenzivního štítu po svém návratu z Bratislavy do Dynama si úspěšně odbyl obnovenou premiéru v české lize Kladrubský, na levém beku za zraněného Machovce zaskočil Hanzlík a na hrotu dostal důvěru Škoda.

Byť některé změny byly vynucené zraněním, měli trenéři šťastnou ruku. Hlavně při zařazení Michala Škody, jenž se odvděčil za důvěru dvěma góly! Při tom prvním se zdálo, že při Kladrubského střele byl Škoda v ofsajdu. „Jenže v době, kdy Kladrubský střílel ani při zastavení situace nebyl na záznamu ofsajd prokázán. Dle asistenta rozhodčího Škoda v ofsajdu nebyl," uvedl exkluzivně pro Deník jižní Čechy lektor pravidel FAČR Jiří Kureš.

Možná ještě větší důležitost měla po hodině hry také druhá Škodova branka. Vstřelil ji v 64. minutě jen pár vteřin poté, co se Hradec gólem na 1:2 vrátil do zápasu. Jak se ukázalo, Škodův gól na 1:3 byl vítězný, domácí v závěru už jen výši porážky snížili. „Hlavní je, že jsme vybojovali tři body," zdůraznil po zápase pro Českou televizi Michal Škoda a připomněl, že Dynamo po páteční remíze Jihlavy v Ostravě se v tabulce propadlo na předposlední příčku. „A tam jsme zůstat rozhodně nechtěli," podotkl s úsměvem.

Hosté začali v Hradci aktivně a hned v úvodu měl Benát dobrou šanci, ale z malého vápna netrefil branku. Škoda krátce nato už mířil přesně a navíc v závěru první půlhodiny Hora po zpětné přihrávce střelou z hranice vápna k tyči zvýšil na 0:2.

Domácí tse rápili, a byť měli opticky více ze hry, bránu trefil do půle jen obránce Plašil, ale nepříliš prudce. „Prohra je pro nás krutá, byli jsme herně lepší, kvalitnější v kombinaci. Jenže jsme dostali dvě strašně laciné branky. A když jsme po půli snížili, vzápětí jsme inkasovali třetí branku," smutnil domácí trenér Luboš Prokopec, jehož pozice už před sobotním zápasem byla hodně vratká a v sobotu se otřásla ještě víc… „Porážka je pro nás velký problém," konstatoval.

Přitom Hradec pro úspěch dělal maximum. Včetně toho, že s cílem posílit ofenzívu naskočili po zranění do hry i rekonvalescenti Kulič a Vaněček. „Podali jsme výkon, jaký jsme slibovali. Jezdili jsme po zadku, bojovali jsme a měli už v první půli snad šest sedm šancí, z nichž jsme mohli dát gól. To platilo i po poločase. Kdybychom ty šance proměnili, vyhráli bychom," naříkal nejlepší střelec Hradce v loňské sezoně David Vaněček.

Právě jeho příchod po půli byl pro hru Hradce oživením a po jeho akci Čermák patičkou snížil na 1:2, hned vzápětí ale Škoda opět zajistil Dynamu náskok dvou gólů. „Říká se, že po gólu padá do pěti minut další, to se bohužel potvrdilo," litoval Vaněček. „I když jsme prohráli, nic nebalíme. Bodový zisk je malý, ale týmy okolo nás nejsou daleko," dodal.

Hradec ke konci zápasu ještě dokázal vykřesat jiskérku naděje, když znovu po Vaněčkově akci v 74. min. Dvořákovi nadvakrát překonal Křížka na 2:3, obrana Dynama už ale cenné vítězství uhájila. „Hradec v závěru vsadil na nakopávané míče, my však máme vysoké a zkušené hráče, jimž to vyhovovalo," shrnul trenér Dynama Luboš Urban.

Hradec Králové – Dynamo ČB 2:3 (0:2)

Branky: 63. Čermák, 73. Dvořák – 21. a 64. Škoda, 30. Hora. ŽK: Križko, Kuciak, Vaněček – Herzán, Kladrubský, Hora, Linhart. ČK: 89. Križko. Diváci: 2555. Rozhodčí: Kovařík – J. Paták, Dobrovolný.

Hradec: Kuciak – Holeš, Chleboun (62. Vaněček), Plašil, Mareš (46. Černý) – Križko, Čermák – Štípek, Kulič (71. Shejbal), Halilovič – Dvořák.

Dynamo: Křížek – Novák, Lengyel, Podstavek, Hanzlík – Herzán (86. Kalod), Kladrubský – Klesa, Benát (79. Brunclík), Hora (90. Linhart) – Škoda.