České Budějovice – Dnes startuje mistrovství světa v Brazílii. Na šampionát  se těší všichni fotbaloví fanoušci.
Zvláštní příchuť bude mít tento šampionát pro trenéra Jindřicha Dejmala.
Proč právě pro něj?
„Byl jsem v Brazílii s Amforou," vzpomíná na exotickou cestu s báječnou partou výjimečných fotbalistů, herců, zpěváků, bavičů. „Salava, Rosák, Šíp, Náhlovský, Čenský, Bohdalová, Merta, Zich," vysypal z rukávu jména umělců. „Bičovský, Hruška, Panenka," připojuje jména známých fotbalistů.
Cestu do Brazílie nezapomene do konce života. „Pro mě to byl úžasný zájezd," vzpomíná na krásné chvíle, které prožil na jihoamerickém kontinentu.
Ze země fotbalu zaslíbené si domů na jih Čech přivezl obrovskou porci zážitků. „Já se odmalička pohybuju ve fotbalovém prostředí, najednou jsem byl na stadionu Maracaná." Nejenom, že se česká výprava podívala do fotbalového svatostánku, ale dokonce si ho mohla celý projít.
Od hlavy až k patě.
„Petr Salava tam měl kontakty, domluvil nám prohlídku stadionu."
Estádio do Maracanã, oficiálně Estádio Jornalista Mário Filho, je víceúčelový otevřený stadion v brazilském městě Rio de Janeiro.
Jihočech ze Strakonic se ocitl přímo v centru svatostánku, který byl postavena pro mistrovství světa ve fotbale 1950.
Finálové utkání mezi domácí Brazílií a Uruguayí sledovalo 199 584 diváků! Modernizovaný stadion  byl nastaven na 82 238 fanoušků,  kapacita pro MS 2014 je 78 838.
V roce 2016 bude hostit úvodní i závěrečný ceremoniál a část fotbalové soutěže na XXXI. letních olympijských hrách.
„Přišli jsme do foyer, hned jsme se ocitli před stěnou, na které byly fotografie z roku 1962. Zírali jsme na Masopusta, jak překonává Gilmara. Ta fotka byla v nadživotní velikosti. Nádhera!" Český tým tehdy vedl ve finále MS nad domácími 1:0…
Historické chvíle dýchly i na členy Amfory.
„Procházeli jsme celý stadion, já byl z fotbalových věcí úplně u vytržení."
Pozorným trenérským pohledem  si pečlivě prohlížel  zázemí, které bylo na stadionu vytvořeno hlavně pro hráče. „Kabina? To bylo něco neuvěřitelného," líčí Dejmal dnes, jako by se z Ria vrátil teprve včera. „V kabině domácích mě zaujala rozcvičovací místnost, ta byla za takovými velkými vraty, my se ptali, co tam je?" Amfora měla přístup i do tajemných komnat. „Byla to neuvěřitelná místnost, ve které rostla tráva, teplota se přizpůsobovala venkovní teplotě, tam se rozcvičovali  hráči, kteří pak vlétli na hlavní stadion, od první minuty řádili jako tajfun." Jindřich Dejmal si uchoval i další vzpomínky.
„Bydleli jsme naproti Copacabaně, pláž byla přes ulici." Písečné věčné hřiště je pro Brazilce zasvěceno nejen fotbalu, ale míčovým sportům obecně. „Pláž je rozdělená na tři části," popisuje. „První díl je u moře, to je jen koupačka, druhý patří volejbalu na písku, viděl jsem i fantastický nohejbal na písku bez dopadu  přes volejbalovou síť, a v horním dílu Copacabany je několik fotbalových hřišť rozměrů normálního stadionu."
Na Copacabaně život nikdy neutichá, hra nepřestává. „Brazilci hrají, hrají a hrají. Do půl jedenácté, do noci, je tam i osvětlení, prostě pořád. Říká se, že kolébkou fotbalu je Anglie, podle mne je to ale právě Brazílie," říká Dejmal.
Dlouho očekávaný světový šampionát  odstartuje dnes atraktivním zápasem Brazílie – Chorvatsko.
Vyrazí domácí hvězdy směrem k vítězství v celém turnaji? Podle Jindřicha Dejmala, který je mimochodem velkým fanouškem brazilského fotbalu,  je to docela pravděpodobný scénář.
„V roce 2010 Brazílie nevyhrála, teď by to pro ni měla být satisfakce.  Otázkou je, jak to zvládnou hráči, kteří působí v Evropě, ti hrají úplně jiným stylem než se hrají soutěže v Jižní Americe. Brazilci jsou velkým favoritem celého turnaje,  jsou doma, budou dělat všechno, aby mistrovství světa vyhráli."