Zápas má velkou důležitost pro oba týmy: Jihlava chce konečně uhrát v letošní lize první body, Jihočeši by rádi svému soupeři ještě víc v tabulce odskočili.

Po vydřeném vítězství s Boleslaví jedou fotbalisté Dynama na Vysočinu v pohodě a plni sebedůvěry. „Boleslav už je za námi a v Jihlavě nás nečeká o nic jednodušší duel," varuje kouč Luboš Urban, jenž dobře ví, že bodový zisk by pozici týmu výrazně vylepšil.

Soupeře nepodceňuje. „Nějaké zápasy Jihlava prohrála nešťastně, k tomu má i velkou marodku. A v týdnu posílila o dva hráče ze slovenské ligy," upozorňuje Urban na příchod beninského halva Babatoundea ze Žiliny a univerzála Šulka z Myjavy. Navíc ve středu přišel z Jablonce na hostování útočník Kovář. Naopak hrát nemůže vykartovaný Kukol.

Na to, kde je Jihlava silná, trenéři Dynama své svěřence upozorňovali. „Uvidíme, zda v bráně bude Hanuš, či speciálně proti nám nenaskočí zkušený Blažek. Pozor si musíme dát na Harbu, loni dal třináct gólů. Kvalitu má Vaculík, kterého jsem ještě v Jihlavě i já trénoval. Je to dříč, burcuje své spoluhráče, na hřišti nechá duši," připomíná Urban.

Ve všech dosud sehraných čtyřech zápasech Dynamo dostalo poměrně brzy gól. Třikrát sice zvládl tým odpovědět a uhrát cenné body, hráči by se ale rádi podobných vstupů do utkání vyvarovali. „Chce to složité situace v úvodu zápasu řešit jednoduše, nevymýšlet na nesprávném místě, dobře se posouvat a mluvit na sebe," říká trenér Dynama.

Stop po svém vyloučení ze zápasu s Ml. Boleslaví má Matej Podstavek. „Vrací se nám hráči z marodky, až na Kaloda a Kadulu je tým pohromadě," pochvaluje si trenér Dynama.

I bod by měl váhu. „Remíza by znamenala pro Jihlavu minus dva body, my bychom naopak cenný bod získali. Jedeme tam ale vyhrát," uzavřel Luboš Urban rezolutně.

Jenže stejný cíl má Jihlava: „Nezbývá nám než se soustředit na duel proti Budějovicím, v němž musíme zvítězit. Prostě vydolovat tři body a je jedno jak," dal se po prohře v Jablonci slyšet trenér Petr Rada.

Machovec: Nejlíp by bylo vyhrát a od Jihlavy se odpoutat

Na jaře dohrával ve velké formě a nabídky se mu jen hrnuly. Zranění ho však v létě trochu přibrzdilo a formu si hledal, ale proti Mladé Boleslavi sedmadvacetiletý obránce Jaroslav Machovec v týmu Dynama zase zazářil naplno.

První gól jste dal, na druhý nahrával. Takže spokojenost?

To jistě, ale nebyla to věc jednotlivce. Celé mužstva to odbojovalo a oddřelo. Byly to zasloužené tři body.

Jak jste viděl ten svůj vyrovnávací gól? Šlupka to byla řádná…

Byl tam odražený balon a mně nezbylo nic jiného, než to zkusit a vypálit. A vyšlo to ideálně, od tyčky dovnitř.

A situace před vítězným gólem Petra Benáta?

Já házel aut, Michal Škoda mi to sklepl a já viděl Benyho, že tam nabíhá, tak jsem mu to tam dal, hráč Boleslavi to podběhl a Beny to skvěle zakončil.

Jak vám bylo ve chvíli, kdy byl ještě v první půlhodině vyloučen Matej Podstavek?

Trošku jsme zůstali koukat, co jako teď a jak bude, ale trenéři dobře zareagovali, my se trochu stáhli, začali jsme hrát na jednoho útočníka, dobře jsme se přesouvali, bránili, bojovali a vycházely nám i brejky. Hned na začátku druhé půle jsme mohli dát gól, Kuba Hora měl velkou šanci, ale nakonec jsme ten gól dali a jsme za to rádi.

Říká se, že v oslabení se často mužstvo semkne. Platilo to teď?

Určitě. Jak říkám, fungovali jsme jako tým, dřeli a tři body jsme si zasloužili. A taky si jich moc ceníme.

A s pěti body se vám do Jihlavy bezesporu pojede daleko líp než se dvěma?

Nečeká nás v Jihlavě nic lehkého, oni mají nula bodů a určitě budou bojovat ze všech sil, ale jedeme s větším sebevědomím a víc si věříme. Domácím se musíme bojovností přizpůsobit a věřím, že herně to zvládneme.

Jenže pro Jihlavu to svým způsobem bude zápas podzimu!

To víme, že domácí budou nabuzení, ale to my taky. Pro nás je to taky hodně důležitý zápas a nejlíp by bylo, kdybychom si vezli tři body a od Jihlavy se tak odpoutali.

Naposledy jste v Jihlavě prohráli 1:0. Vybavujete si to?

Právě dneska jsme to probírali a vím, že jsme tam dostali gól v poslední minutě. Ten zápas se nám moc nepovedl, ani po stránce nasazení. To teď nesmíme dopustit a doufám, že to zvládneme.

Minule jste dostali gól v poslední minutě, teď ale inkasujete spíš hned na začátku. Co s tím?

Budeme si na to muset dát bacha. Naštěstí jsme vždycky na ten brzký gól dokázali odpovědět, to ale nemusí být do nekonečna. Prostě si na to musíme teď dát velký pozor.

Vzadu vám bude chybět vykartovaný Podstavek, ale Novák záskok na stoperu proti Boleslavi zvládl dobře, ne?

Jak jsem říkal, celý tým hrál výborně, včetně Novase. Na to, že naskočil do rozehraného utkání, to zvládl velice dobře.

Jihlava nemá body, pořád ale má Harbu, Jungra, Vaculíka i další dobré hráče.

To víme, dneska jsme si jejich hru rozebírali. Bude na nás, jak se s tím vyrovnáme, jak k tomu přistoupíme.

Brali byste na Vysočině i bod?

Brali, jedeme ale s tím, že chceme všechny tři. Ani bod by ale nebyl k zahození.

Devatenáctka Dynama už poznala radost z výhry

Fotbalová devatenáctka Dynama v I. lize dorostu až v 6. kole poprvé vyhrála, a to na úkor favorizovaných Teplic. Ty na Složiště dojely jako druhý tým tabulky a tudíž i v roli favorita.

O to víc si výhru 2:0, kterou dvěma góly po poločase zajistili Chylík a Bálek, mladí svěřenci trenérů Davida Horejše a Petra Skály užívali. „Konečně jsme ty tři body vybojovali a jsme tomu moc rádi," netajil se spokojeností trenér David Horejš. „Kluky tentokrát musím za jejich výkon obrovsky pochválit, neboť jsme nad silným soupeřem vyhráli zcela zaslouženě," zdůraznil.

Už v první půli byli domácí lepší, o své výhře ale rozhodli až po pauze. A góly dali ukázkové! Nejprve se z trestného kopu přes zeď nechytatelně levačkou trefil do šibenice střídající Jan Chylík – v šestnácti letech nejmladší hráč na hřišti! – a poté pohotovou střelou pečetil Lukáš Bálek. „Honza Chylík naši hru po půli oživil a svůj výkon završil i gólem, trefil se z trestňáku nádherně," ocenil Horejš, dle něhož Chylíkův gól byl v zápase zlomem: „My už do půle měli příležitosti, bohužel jsme je nedali. Věděli jsme, že potřebujeme dát gól, že to zlomíme, že mužstvo je na tom herně dobře. Jsem moc rád, že jsme to konečně protrhli a doufám, že teď už góly budeme dávat a že i vítězit budeme častěji."

Základem úspěchu byl bezchybný výkon v defenzivě, kde své úkoly plnili na jedničku jak oba stopeři Tomášek a Havel, tak i na krajích Rezáč s Vaňkem, a za nimi vše dirigoval brankář Rotbauer. Trenér Horejš ale jednotlivce vyzdvihovat nechtěl. „My byli celý zápas lepší, kluci předvedli týmový výkon a musím je pochválit jednoho jako druhého. Cítil jsem z nich odhodlání a vůli vyhrát. Zvládli to na jedničku," měl jasno. „Jsem rád, že kluky na vlastní oči viděli i šéfové klubu Karel Poborský a Martin Vozábal," dodal.

Už v pátek hraje devatenáctka Dynama v Mladé Boleslavi.