Jihočeši vstoupili do turnaje, který se v 3800 kilometrů vzdáleném Jekatěrinburgu hraje jako memoriál Ivana Kanidy, učitele, který byl v Beslanu zavražděn teroristy. .

Slavnostní zahájení provedli v rámci programu prezident asociace minifotbalu Uralské oblasti Gregorij Ivanov, šéf Paláce sportu Genadij Sevasťanov a Roman Procházka z agentury Czech Tourism. 

Týmy hrají zápasy na 2x15 minut. "Systém je takový, že se celky střetnou každý s každým, hrají čtyři hráči v poli plus brankář," popisuje Tomáš Maruška, šéftrenér Jihočeských výběrů.

V turnaji se představují dva české výběry (Jihočeský kiraj 98 a Jihočeský kraj 99). V průběhu tří dnů soupeří se Sinarou Jekatěrinburg 99 (mistr Ruska v minifotbale) a Sinarou Jekatěrinburg 98, Surgutem, Nižnym Novgorodem a Krasnojarskem. "Protivníci jsou nesmírně silní," konstatoval zkušený trenér Ivan Novák. Ze sestavy Jihočechů na poslední chvíli vypadl Lorenc, který si stěžuje po souboji z přátelského utkání se Sinarou na bolest v kotníku.

Večer po oficiálním programu sehrají fotbalisté ročníku 2000 v supermoderní hale velmi atraktivní střetnutí se stejně "starými" soupeři.  "Budou hrát s mistry Ruska, bude to pro ně další skvělá zkušenost," doplnil Tomáš Maruška.

Jihočeský kraj 99 - Sinara Jekatěrinburg 99 0:5 (0:2) - v prvním utkání o rok mladší hráči soupeři vzdorovali, ale pětkrát inkasovali. Sinara potvrdila roli favorita. Tomáš Maruška: "Soupeř byl vyspělejší, pohyblivější, složen z hráčů, kteří jsou o rok starší, a to je v tomto věku hodně znát. Pro naše fotbalisty je to výborná zkušenost, ale na můj vkus jsme byli v prvním zápase zbytečně zakřiknutí."

Jihočeský kraj 98 - Surgut 5:2 (3:1) - Jihočeši hned ve druhé minutě inkasovali, skóre dvěma góly otočil Rottenborn, který si do Ruska přivezl skvělou střeleckou formu. Nebezpeční Rusové snížili na 3:2, závět patřil dvojici Tomek - Chylík. Josef Žižka (Jihočeský kraj): "Proti soupeři jsme prokázali kolektivním výkonem fotbalovou kvalitu. Bojovností jsme dovedli zápas vítězného konce."
Góly Jihočechů: Rottenborn a Tomek 2, Chylík.

Surgut - Jihočeský kraj 99 1:1 (0:1) - Fotbalisté Surgutu dorazili na turnaj do Jekatěrinburgu z oblasti, která je vzdálná od Paláce sportů 1132 km.  Po nádherné individuální akci Petříka hráčům Surgutu, kde aktuálně teploty klesají hluboko pod čtyřicet stupňů Celsia, zmrzl i úsměv na rtech - 0:1. Rusové přežili několik vyložených šancí Jihočechů a dvě minuty před koncem vyrovnali. Ivan Novák (Jihočeský kraj): "S o rok straším soupeřem jsme sehráli  velmi dobré utkání, měli jsme obrovské nasazení, získali jsme první bod do turnaje, který kluky určitě hodně povzbudí."
Gól za Jihočechy: Petřík.

Nižnyj Novgorod - Jihočeský kraj 98 2:5 (0:2) - Nejlepší výkon si nechali Jihočeši na závěr prvního soutěžního dne. Pohyblivým Rusům dvakrát zamotal hlavu technicky výtečně vybavený Chylík, z jeho přihrávek dvakrát těžil střelec dne Denis Rottenborn - 0:2. Bravurními zákroky se blýskli i oba brankář Luksch a Šimko. V dramatickém závěru Rusové snížili (2:3), jenže na vítěznou notu naldění Jihočeši trestali. Josef Šácha (Jihočeský kraj): „Konečně se nám zápas povedl podle našich představ, soupeře jsme nepustili do tlaku, zachytili jsme začátek, šli jsme zaslouženě do vedení. V kvalitním zápse jsme vybojovali velmi důležité vítězství."
Góly za Jihočechy:  Rottenborn 2, Chylík, Pinc, Báca.