Čtyřiadvacet fotbalistů ze šesti jihočeských klubů  (Dynamo ČB, Tábor, Písek, Prachatice, Strakonice, J. Hradec) reprezentuje v těchto dnech Jihočeský kraj v Rusku na memoriálu Ivana Kanidy, učitele, který zahynul při masakru ve škole v Beslanu.

Turnaj pro ročníky narození 1999 a 2000 začne v Jekatěrinburgu, který je přezdíván „brána Sibiře", až v pondělí.

Do té doby se talentovaní hráči v zamrzlém sibiřském městě aklimatizují, zatrénují si, sehrají přátelské duely. „Chceme, aby si děti odvezly co nejvíc zážitků, připravena je pro ně návštěva cirkusu, ten je určitě bude moc bavit, vyrazíme do ledového městečka, které je v Jekatěrinburgu letos inspirováno zimními olympijskými hrami v Soči, navštívíme basketbalový zápas předního evropského mužského týmu, kterým je právě klub z Jekatěrinburgu, podíváme se také na ligové utkání nejvyšší ženské ruské soutěže," rozpovídal se Roman Procházka z agentury CzechTourism, který Jihočechy doprovází.

Trenér fotbalové výpravy Ivan Novák po bezproblémovém čtyřhodinovém letu pro Deník uvedl: „Na turnaji budeme hrát proti velice silným domácím sálovým specialistům, změříme síly se sympatickým soupeřem z Beslanu, čeká nás stejně jako loni Nižnyj Novgorod. Oproti loňsku se utkáme i s novými soupeři, nastoupíme proti proti Šelkovu a Novosibirsku."

Ve výpravě je pět mladíků, kteří už vycestovali do Jekatěrinburgu podruhé (Suda, Veřtát, Hezoučký, Jáša a Lindák, Suda), dalších devatenáct hráčů okusí nezapomenutelné zážitky premiérově.   Nejmladším členem výpravy je Artur Goretki (Kaplice/Dynamo ČB), který se narodil 4.8. 2001. Jihočeši byli ubytováni v luxusním sportovním komplexu DIVS, ve kterém memoriál Ivana Kanidy odehrají. Jako první výpravu v Rusku přivítal po dosednutí na letištní plochu pilot českých aerolinií Miroslav Kočí: „Vítejte v Jekatěrinburgu, teplota je -22 stupňů." Před halou už čekal Genadij Sevasťanov, šéf DIVSu, který předal Jiřímu Kotrbovi  krásnou matrijošku v mrazivých zimních barvách.