„Fotbalová asociace České republiky spustila v letošním roce projekt fotbalových akademií, které by měly zajistit odpovídající podmínky v péči o nejtalentovanější nadějné fotbalisty," vysvětlil ve svém úvodním vystoupení předseda FAČR Miroslav Pelta, dle něhož na společném projektu by se vedle Fotbalové asociace ČR a ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy měly podílet také jednotlivé kraje a městské samosprávy.

Do jižních Čech se šéf českého fotbalu dle svých slov osobně vydal hlavně proto, že současný stav fotbalu v kraji je neutěšený. Dle Miroslava Pelty přímo alarmující: „Mě hrozně trápí, když vidím, že ve druhé lize z jedenácti kol Dynamo vyhrálo jednou. Přitom pokud někdo dělal jihočeskému fotbalu jméno, bylo to Dynamo. Právě v něm přitom vyrostli tak vynikající fotbalisté, jakými byli třeba Karel Poborský či Tomáš Sivok a spousta dalších," vrtěl hlavou předseda FAČR a dodal, že právě k tomu, aby se stav a postavení jižních Čech v českém fotbale zase zlepšily, by měla napomoci i nově chystaná akademie.

Fotbalová akademie Jihočeského kraje by měla sdružovat největší talenty z věkových skupin U14 a U15 a těm v maximální míře poskytovat komplexní všestrannou péči nejen po stránce fotbalového růstu, ale také v oblasti vzdělávání, zajištění stravovacího režimu a preventivní lékařské péče. První krajská akademie byla v září otevřena v Plzni, pak přišla na řadu Vysočina a jako třetí teď jižní Čechy. „Počítá se s tím, že tyto akademie vzniknou ve většině krajů, přičemž jižní Čechy budou patřit k průkopníkům," zdůraznil na svazovém webu koordinátor tohoto projektu Zdeněk Bursa.

Ačkoli nová akademie, jak zdůraznil i hejtman Jiří Zimola, bude mít celokrajskou působnost, důležitou roli bude hrát i jihočeská metropole, jejíž primátor Jiří Svoboda vznik akademie uvítal: „Situace fotbalu v Českých Budějovicích nám určitě radost nedělá, hodnocení pana předsedy Pelty ale bylo objektivní," uznal a dodal, že město vyčlení několik tříd a pro několik desítek dětí z celého kraje se vynasnaží vytvořit patřičné podmínky. „Třeba to bude začátek cesty, na jejímž konci by mohl být návrat Dynama mezi elitu," zadoufal primátor, jedním dechem ale dodal, že profesionální sport si prostředky na činnost musí shánět svými silami, město že podporuje mládež: „Zřízení akademie tudíž je v souladu s našimi záměry."

Založení akademie vítá též hejtman Jiří Zimola. „Podpisem společného memoranda se zavazujeme ke konkrétním bodům vzájemné spolupráce. Sdružíme prostředky do nadačního fondu a počítáme s tím, že pomůžeme se zabezpečením ubytování žáků z nové akademie, kteří přes týden budou trénovat v rámci akademie. Byli bychom rádi, aby pro absolventy akademie byla možnost ve fotbalovém růstu pokračovat i na středoškolské úrovni," sdělil jihočeský hejtman.

Předseda krajského fotbalového svazu Jan Jílek připomněl, že nadační fond na podporu mládežnického fotbalu v kraji už funguje. „Vložili jsme koncepčně nemalé prostředky do aktivit spojených s výchovou mládeže, jakými jsou nábory dětí, vzdělávání trenérů a rozhodčích, či úspěšný projekt Bezpečné branky, díky němuž více než osmdesát klubů v celém kraji má materiální zabezpečení na vysoké úrovni. Nová akademie bude dalším krokem a jistou nadstavbou, která bude naši snahu o podporu fotbalové mládeže určitým způsobem korunovat," dodal Jílek.

Výkonným ředitelem nové fotbalové akademie Jihočeského kraje se stane legendární fotbalista Karel Poborský, jenž byl podpisu memoranda také přítomen: „My na přípravě akademie, která se naplno rozběhne od příštího školního roku, pracujeme už několik měsíců, máme na řadu otázek konkrétní odpovědi a troufám si říci, že tu budeme mít úspěšnou akademii," shrnul rekordman v počtu mezistátních zápasů.