„Já za Real Praha, kde působí nejen bývalí známí fotbalisté jako Vláďa Šmicer či Marek Jankulovski, ale i populární herci, zpěváci a další známé osobnosti, chodím hrát od svého návratu do Prahy," uvedl nynější kouč reprezentačních týmů do 18 a 19 let pro Deník jižní Čechy.

Jak se vám ve Vacově líbilo?

Moc. Pro mě je příjemné už jen setkání s těmi kluky, kteří v týmu hrají. Ve Vacově si to kluci chválili už loni. A já se jim vůbec nedivím, nádherné hřiště, spousta lidí, parádní atmosféra. Moc se mi tam líbilo, bylo to fajn.

Takže jste na jih Čech po nuceném odchodu z českobudějo­vického Dynama nezanevřel?

Zrovna včera jsem potkal na svazu Karla Poborského, tak jsem mu poděkoval za to, že mě před těmi dvěma roky vyhodil, protože díky tomu jsem jako trenér mládežnických reprezentací poznal spoustu talentovaných fotbalistů. Samozřejmě jsem vtipkoval, ale oba jsme se tomu zasmáli. V každém případě ale dělám práci, která mě velice baví.

Vy jste v rozhovoru pro náš list, když jste před jarními odvetami v roce 2014 odcházel, mimo jiné řekl, že mužstvo se po změnách v hráčském kádru ve druhé části podzimu hodně zvedlo, že má dobrou výchozí pozici a že si myslíte, že ještě postoupí. Jak se ukázalo, měl jste pravdu…

Jenže ta pravda musela být potvrzena na hřišti a mužstvo na jaře mělo fantastickou šnůru vítězných zápasů! Postup do ligy byl dílem nového týmu, s tím já neměl už nic společného.

Nicméně po zmíněných změnách v kádru, k nimž došlo po šestém kole, jste ani za vás neměli špatnou bilanci, z deseti zápasů jen dvě prohry a dvacet bodů.

Mužstvo ve svém prvním zápase v pozměněném složení se chytlo na Vltavínu. Podle mého názoru tam hlavně došlo v mužstvu ke změně jeho charakteru. Největším problémem podle mě totiž bylo lajdáctví některých hráčů.

Vzpomínám si, že jste nešetřil ani kritikou na adresu tehdejší strakonické farmy Dynama.

V té farmě byla zcela špatně nastavena základní kritéria. Místo, aby za Strakonice chodili od nás dva tři hráči, jezdilo jich tam deset a pak už komplet celé mužstvo. Což samozřejmě bylo věcí Strakonic, ty své hráče neměly. Mělo to fatální následky, fotbal ve Strakonicích vlastně skončil. Ta naše farma tenkrát nebyla farma, fungovala jako béčko. Loni v létě se to málem stalo i Pardubicím se Spartou, počínaje trenérem a šesti hráči, po podzimu z toho ale v Pardubicích vycouvali.

Zmínil jste své působení u mládežnických reprezentací. Je velký rozdíl, trénovat klub a národní mužstvo?

Je to obrovský rozdíl! Já naštěstí v Trnavě dělal i manažera klubu a nebyl jsem tam tudíž denně na hřišti, jinak bych si asi těžko zvykal. V nároďáku mám hráče vždy jen na krátkou dobu, naopak hodně času strávím ježděním a sledováním hráčů. Mě ta práce ale hodně baví. A těším se, že to někteří z mých svěřenců v budoucnu třeba někam hodně daleko dotáhnou.

V širší nominaci nově vytvářené jednadvacítky jsou z Dynama čerstvě hned čtyři hráči – Řezáč, Linhart, Karafiát a Funda. Potkal jste se i ve svých výběrech s někým z českobudějo­vických mladíků?

Loni ve dvacítce jsem měl Linče, to byl jeden z našich dvou stěžejních útočníků. Jeho a Jirku Fundu, jenž v týmu taky byl, jsem doporučil Víťovi Lavičkovi, který převzal teď jednadvacítku. Předtím jsem měl v mužstvu i Řezáče, to je hodně šikovný fotbalista, dynamický. Je dobře, že Dynamo má v mládežnických výběrech zastoupení. Ostatně bylo by špatně, kdyby ze Složiště do reprezentace nikdo nedorostl.

Kvarteto z Dynama do jednadvacítky

V širší nominaci nově vytvářeném reprezentačním mužstvu Česka do 21 let se objevili hned čtyři hráči z budějovického Dynama: Zdeněk Linhart, Jiří Funda, Ondřej Karafiát a Michal Řezáč! „Hodně si toho vážíme, je to pro náš klub čest," ocenil trenér František Cipro, jenž se všemi čtyřmi hráči počítá do začínající druholigové sezony. „Za zmínku stojí hlavně nominace Řezáče, který je teprve ročník šestadevadesát," dodal kouč Dynama.