„Jasně se ukázala zkušenost soupeře, který byl po celý zápas lepší a zvítězil tady naprosto zaslouženě. Sice v prvním poločase byly chvilky, kdy to vypadalo, že bychom mohli být Bohemce vyrovnaným soupeřem, bohužel některé slibné situace jsme řešili hodně naivně,“ vraštil čelo trenér Pavol Švantner, z jehož prvoligového dorostu na Složišti do hry zasáhlo hned sedm hráčů, a tak po dohodě zápas s Bohemkou i koučoval.

Hosté, kteří na rozdíl od soupeře, měli v sestavě dorostence jen jednoho, zato hned dva zkušené prvoligové pendly Bartka a Bederku, měli od začátku hru ve své moci. V 19. min. měli i první šanci, Dias ale pálil těsně vedle vzdálenější tyče. Už tři minuty nato ale Bohemians šli laciným gólem do vedení, když na zrádné umělce gólmanu Lukschovi proklouzla lehká Kášova hlavička mezi rukama do sítě. „Byla to situace, kterou bychom měli vyřešit. Trochu to s námi zamávalo, i takové věci se ale ve fotbale stávají,“ poznamenal trenér Švantner.

Dle něj pětigólová porážka byla až příliš krutá. „Dovolím si tvrdit, že do čeho Pražané kopli a co směřovalo na branku, to jim tam spadlo. Já hráčům Bohemky neupírám fotbalovou kvalitu, kterou tady prokázali, na můj vkus jsme ale těch gólů, a to hodně laciných, dostali až příliš,“ smutně vrtěl hlavou Švantner.

Za stavu 0:1 si domácí mladíci vypracovali několik dobrých šancí a dvě z nich byly z kategorie vyložených: ve 28. min. si Matoušek šikovně sklepl dlouhý pas do strany, utekl podél pravé lajny a po jeho zpětné nahrávce pálil Tomek z deseti metrů těsně vedle tyče, tři minuty nato po vydařené kombinační akci dvojice Ardamica – Kalousek mířil znovu Tomek nad břevno. „Měli jsme tam dobré možnosti a celkově bych první poločas z naší strany hodnotil docela kladně,“ ocenil trenér Švantner. „Samozřejmě pokud bychom nedostali ty tři laciné góly,“ dodal ale jedním dechem…

„Naši mladíci poznali, co to je dospělý fotbal, že se tam hraje ve větší rychlosti a v rychlé kombinaci nahoru. Byla to pro ně vysoká škola fotbalovosti, prostě dostali pořádnou lekci,“ krčil po zápase rameny Švantner.

Premiéra v I. lize dorostu čeká jeho svěřence tuto sobotu v Olomouci. „Na úvod hodně těžký zápas se soupeřem, který v dorostenecké lize patří k nejlepším a který má velkou kvalitu,“ zdůraznil trenér budějovické devatenáctky. „Doufám, že ti kluci, kteří nastoupili za juniorku proti Bohemce, si vzali ze zápasu ponaučení. Rozhodně nepojedeme dopředu poraženi,“ ujistil.

Ve středu prvoligový dorost hraje od 17.30 hod. na Složišti přípravný zápas s divizním Jankovem, v něm by ale měli dostat šanci i hráči z osmnáctky. „My se budeme připravovat na Olomouc, kam se pojedeme porvat o co nejlepší výsledek,“ uzavřel Pavol Švantner.

GENERÁLKY NA II. LIGU
Na sobotu si oba jihočeští účastníci II. ligy nachystali předjarní generálky: Dynamo se utká doma s třetiligovým Benešovem (14 na Složišti), Táborsko jede do Vlašimi (14.00).