V sedm večer tudíž začne i páteční generálka, na kterou si Jihočeši na Střelecký ostrov pozvali druholigovou Čáslav.

Trenér František Cipro fotbalisty Čáslavi označuje pro generálku za vhodného soka. Což neznamená, že by druholigového soupeře snad podceňoval. „V zimě jsme hráli generálku s Jihlavou, tehdy ještě taky druholigovou, a doma jsme s ní prohráli," vzpomněl si. „Čímž neříkám, že bychom z toho chtěli udělat pravidlo," pousmál se. „Jde nám o způsob hry, jaký bychom chtěli praktikovat, navíc bych chtěl pochopitelně v sestavě dořešit ty dva posty, ve kterých ještě nemám jasno," dodal.

Zkušený kouč počítá i s tím, že podobně jako před týdnem Chrudim na Hluboké i Čáslav bude mít proti prvoligovému favoritu motivaci. „Tak je tomu vždycky a je to správné," zdůraznil.

Zatímní výsledky Dynama v přípravě přesvědčivé určitě nebyly, jako důvod k nervozitě to trenér Cipro ale nevidí. „Když odmyslím duel s Chrudimí na Hluboké, snažili jsme se hrát se silnými soupeři, a když připočtu ta zranění, není jednoduché vyhrávat. Já bych z toho až takovou vědu nedělal," krčil rameny. „To, jak na tom opravdu jsme, ukáže až liga," podtrhl.

Cipro sice vědu z výsledků v přípravě nedělá, v páteční generálce by však vítězství bral, těsně před ligou by totiž dobrý výsledek nebyl k zahození.

Byť vstup na páteční generálku na Střeleckém ostrově je zdarma, lístky si diváci musí u pokladen vyzvednout. Jinak by je turnikety nepustily.

Rakovan: Zda budu hrát? Uvidíme až v lize, koho trenér postaví

Pro třiadvacetiletého Michala Rakovana bude mít dnešní generálka s Čáslaví speciální náboj, protože právě v Čáslavi byl uplynulou sezonu na hostování.

Jistě máte v Čáslavi hodně kamarádů, těšíte se hodně na setkání s nimi?

Na ten zápas se moc těším, zažil jsem tam za ten rok hezké časy a rád na to budu vzpomínat. Jak říkám, moc se na kluky těším a rád si proti nim zahraji.

Voláte si s někým z Čáslavi?

Jasně, třeba s Džafičem, co je teď v Sezimáku, jsme si dost volali. Ale i s dalšími kluky, co tam zůstali.

Čáslav hrávala ve druhé lize i na čelo tabulky, v uplynulé sezoně jste se ale pohybovali spíš dole. Čím to bylo?

Tak to já přesně nevím. Zda tam byly nějaké změny ve vedení klubu, anebo nějaké finanční věci. Myslím si ale, že jsme špatný tým neměli. Přesto jsme se plácali dole ve spodku tabulky a nakonec jsme byli rádi, že jsme to vůbec zachránili.

Před vámi v Čáslavi byl i Zdeněk Ondrášek, takže jste věděl, do čeho jdete?

Nějaké informace jsem od něj měl, jenže on tam byl půldruhého roku přede mnou a za tu dobu se kádr tam obměnil. Někteří starší kluci tam ale zůstali, třeba Petr Kunášek či Ondra Prášil. A jak mi Ondrajs říkal, že v Čáslavi je to v pohodě a že parta je tam výborná, to se potvrdilo.

Ondráškovi hostování v Čáslavi v jeho další kariéře pomohlo, tady se z něj pak stal klíčový hráč. Věříte, že by tomu tak mohlo být i ve vašem případě?

Já doufám, že ano.

V přípravě zatím hrajete pravidelně, navíc většinou chodíte na hřiště v takové té silnější sestavě. To je slibné, ne?

Zatím to byly jen přáteláky, navíc máme hodně zraněných. Uvidíme až v lize, až všichni budou zdraví, koho trenér postaví.

Vaší specialitou už v dorostu byly standardky, jste v tomto směru sám se sebou spokojen?

Zatím moc ne. Hlavně teď na Hluboké jsem snad ze všech standardek, co jsem kopal, trefil prvního hráče… Snad mě Ruda Otepka k nějaké teď ještě pustí…

V přípravě se týmu zatím příliš nedaří. Trápí vás to?

Jak jsem říkal, je to zatím jen příprava a navíc máme plno zraněných. Důležité bude, až jak budeme hrát v lize.

A liga už je za dveřmi. Teď v pátek generálka a týden nato liga naostro. Už je v kabině taková ta předligová horečka cítit?

Určitě je znát, že už se liga blíží. I tréninky už teď měly trošku jiný ráz, najíždíme na ligové týdny. Začínáme doma s Olomoucí, ta je hodně silná, ale chceme ji porazit.

Na ligu se Michal Klesa těší

Už na tak notně zaplněnou marodku ligového Dynama přibyl po turnaji na Hluboké i 29letý záložník Michal Klesa.

Co se vám vůbec přihodilo?

Dostal jsem ránu přímo na koleno a v první chvíli jsem si myslel, že to bude horší. Po konzultaci s fyzioterapeutem se ukázalo, že mi trefil pouze nějaké nervové spojení. Dva dny jsem to cítil, ale teď už mohu normálně trénovat.

Takže proti Čáslavi nastoupíte?

Určitě, už od pondělí jsem v plném tréninku. Naštěstí nic vážného to nebylo.

Jinak ale zranění máte dost…

To máme, byť na marodce jsou i kluci, kteří se nezranili v přípravě, ale měli potíže už dřív a jsou po operaci. To chvíli trvá, než se dají dohromady. Až na Stráďu, který šel v lednu na operaci s „křížákem", a na Bakyho, kterého ta noha po prosincové operaci pořád nějak zlobí, ta další zranění byla spíš už taková krátkodobá. Snad jsme se teď už dali dohromady a bude to už v pohodě.

Co k výsledkům v přípravě?

Výsledkově je to špatné, ale až taková hrůza to není. Byť jsme teď na Hluboké vybouchli. Měli jsme ale hodně náročný týden: v sobotu dva zápasy, ve středu testy, ve čtvrtek zápas v Rakousku plus čtyři hodiny v autobuse a v sobotu zase dva zápasy… Navíc to hrajeme v osmnácti lidech – a na Hluboké, když jsme se já s „Řízkem" zranili, jen v šestnácti… Ta únava na Hluboké zřejmě už na nás dopadla. S čím ale problémy máme, to je koncovka.

Když už je řeč o proměňování šancí, i vy jste s Chrudimí na Hluboké jednu měl…

Já se v podstatě míče ani nedotkl. Emir mi to dal daleko a já si spíš přál, když už na to já nedosáhnu, aby na to nedosáhl ani gólman. Aby to projelo a já si balon za ním doběhl.

Těšíte se už na ligu?

Jistě. Příprava byla hodně dlouhá, a byť los je těžký, už se všichni na ligu těšíme.

Památku Klimeše a Sanytrníka uctí i Poborský a Němec

Také letos, stejně jako v předchozích letech, sehrají dorostenci Dynama ze sezony 1984/85 vzpomínkové utkání na své dva bývalé spoluhráče Jana Sanytrníka a Daniela Klimeše.

Půjde v pořadí již o patnáctý vzpomínkový zápas a tentokráte bude soupeřem „pětatřicítka" Slavie Č. Budějovice.

Zápas se odehraje tuto sobotu od 17 hodin na hřišti Slavie u Malého jezu a v dresu Dynama se mimo jiné představí bývalí mnohonásobní úspěšní čeští reprezentanti Jiří Němec a Karel Poborský.