Plán cvičení, které proběhlo na strakonickém letišti a lesích u Pracejovic, předpokládal technickou závadu na malém letadle Cessna. Letadlo ohlásilo z důvodu nepravidelného chodu motoru, stav nouze. Dalším předpokladem cvičení bylo vysazení jednoho parašutisty, který skončil v lesích mezi Pracejovicemi a Sousedovicemi. Ostatní dva pasažéři již výsadek nestihli a v letadle včetně pilota zůstali. Letadlo po dopadu na plochu letiště začalo hořet, z jeho trosek bylo nutné všechny zachránit. „To byl námět cvičení, který byl okolo deváté hodiny dopolední nahlášen na tísňovou linku 112 a okamžitě byly zahájeny záchranné práce, řekla Vendula Matějů, tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje.

Velitel zásahu rozdělil místo na tři sektory: sektor vyhledání, vyproštění a záchrany osob z havarovaného letadla se současnou likvidací požáru, sektor zdravotnické pomoci s poskytnutím neodkladné péče a sektor pátrání po pohřešovaném parašutistovi. Velitelé jednotlivých sektorů pak spolupracovali ve zřízeném štábu velitele zásahu.

Do cvičení se zapojily všechny složky integrovaného záchranného systému: více než 20 profesionálních a dobrovolných hasičů, a to ze stanice Strakonice a z jednotek SDH obcí Štěkeň a Strakonice, dále osádky ZZS Jihočeského kraje, hlídky Policie ČR, Městská policie Strakonice a samozřejmě pracovníci Aeroklubu Strakonice.

Alena Šrámková