Hodnotíte pozitivně svůj dvouměsíční pobyt v Benátkách a zároveň v extraligovém Liberci?
S odstupem času to beru jako velkou zkušenost. Když jsem původně jen na měsíc odcházel, tak jsem měl trochu rozporuplné pocity, jak to všechno dopadne. Nyní to ale vidím hodně pozitivně. Vyčistil jsem si hlavu od stresu, který jsem tady v Budějovicích v posledních letech měl. Načerpal jsem nové zkušenosti, co se týká gólmanských tréninků. Hodně jsem na sobě pracoval, takže to snad bude i vidět.

Kdo se vám v Liberci nejvíce věnoval?
V Liberci to byl trenér gólmanů Martin Láska, jenž plní stejnou roli i u reprezentační dvacítky. Také v Benátkách byl trenér, který se gólmanům věnoval. Oba kluby jsou opravdu úzce propojeny a spolupracují.

Jak jste vzal, když bylo vaše původně měsíční hostování v Benátkách prodlouženo ještě o dalších měsíc?
Byl jsem v kontaktu s Romanem Turkem a několikrát jsme se o tom bavili. V Liberci byly nejasnosti kolem Jána Lašáka, jehož trápily problémy s kolenem a mělo to být na delší dobu. Vypadalo to, že bych mohl dostat nějaký prostor i v extralize. Jánko se pak ale celkem rychle uzdravil a naskočil do kolotoče dříve, než se čekalo. Druhý měsíc jsem zápasově působil už jenom v Benátkách.

Při prodlužování hostování se hovořilo o jakémsi příslibu, že byste měl za Liberec alespoň jeden zápas v nejvyšší soutěži odchytat.
Záleželo na tom, jak by se v Liberci situace vyvinula. Když je člověk jako dvojka, tak je vždycky nějaká šance, že se do branky dostane. Mluvilo se o tom, ale už je to pryč. To nemá cenu řešit.

Devět zápasů v Benátkách za dva měsíce. Nemohlo jich být i více?
Benátky fungují jako typická farma. Extraligové kluby tam nabízejí své gólmany. Jezdili tam Filip Novotný ze Sparty a Tomáš Halász z Mladé Boleslavi. I tak jsem z nich odchytal nejvíce zápasů. Moje vytíženost byla dobrá. Chytal jsem prakticky ob utkání, což v takové konkurenci bylo dobré.

Mezi svátky jste se v dresu Benátek představil také před vyprodanou halou doma v Českých Budějovicích.
Bylo to zvláštní. Do poslední chvíle jsem nevěděl, jestli mě do tohoto zápasu pošlou a budu chytat. Nakonec to ale tak vyšlo.

Chtěl jste chytat proti svému klubu, navíc na jeho ledě, nebo byste si tento duel raději odpustil?
Nijak moc jsem o tom nepřemýšlel. Jak to šlo, tak to šlo. Když jsem se dozvěděl, že půjdu do branky, tak jsem se na to utkání začal těšit a připravovat. Emotivně to byl zvláštní zápas. Diváci mě skvěle přijali. Hlavně ke konci zápasu to pro mě byl skvělý zážitek.

Prohráli jste 1:3, ale vy jste přijeli v hodně okleštěné sestavě s pouhými čtyřmi obránci.
Rozhodně to nebyla úplně nejsilnější sestava, jakou jsem v Benátkách zažil. Liberec měl v té době marodku a hráče si stahoval. Na začátku sezony měly Benátky lepší tým a také hodně vyhrávaly. O to více jsem si zachytal.

Patnácté ledna jste se měl vrátit. Existovala třeba také varianta, že byste si hostování ještě podruhé prodloužil?
Už nějakou dobu jsem měl indicie, že se budu vracet. Tak to také dopadlo.

Vrátil jste se, ale nyní jste spolu s Petrem Kváčou a Davidem Gábou tři gólmani, kteří se budou prát o post jedničky. Vnímáte to tak?
Máme silný tým a konkurence musí být na všech postech. Tak to asi má být. Budeme se bavit s trenéry a vedením klubu, jak to s námi zamýšlejí. Uvidíme, jak to nakonec bude.

Chystáte se prát o svou pozici, nebo byste raději pro závěr sezony zkusil štěstí jinde?
Všechno jsem směřoval k tomu, že se budu vracet. Máme tady velký cíl, který chceme splnit. Rád bych u toho byl.

Ondřej Bláha dle informace z vedení klubu nikam na hostování určitě odcházet nebude. „Máme tři gólmany a o jejich rolích rozhodne aktuální forma. Koho pošlou do branky, je plně v kompetenci trenérů," uvedl generální manažer klubu Stanislav Bednařík.