Když přišla nabídka dělat asistenta Marianu Jelínkovi u prvního týmu ČEZ Motoru, měl jste hned jasno, že ji vezmete?
Jasno jsem měl. S klukama z vedení klubu jsem byl domluvený, že bych chtěl trénovat už odrostlejší hráče. Juniory nebo starší dorostence. Proto jsem dříve převzal juniorku. Věděl jsem, že bych to u seniorského týmu chtěl zkusit co nejdříve. Abych si ověřil, jestli jsem schopen předávat své zkušenosti a trenérské vize dospělým hráčům. Za nabídku k prvnímu týmu jsem strašně rád. Vážím si jí o to víc, že si mě Marian vybral z pěti možných kandidátů. Dal mi najevo, že se mnou chce spolupracovat. Máme tady daný jednoznačný cíl. I s tím rizikem, že když se to nepovede, tak skončíme oba.

Vlastimil Dostálek
Vítězná premiéra trenéra Jelínka, ČEZ Motor veze z Litoměřic tři body



S Marianem Jelínkem jste se znal už z dřívějška?
Znali jsme se ze Sparty. Hrál jsem pod ním, když jsem šel v roce 2007 ze Vsetína do Prahy. Byl to zatím poslední sparťanský titul. Marian tehdy vedl tým s Frantou Výborným. Teď jsme se potkávali na fakultě tělesné výchovy, když jsem si dělal trenérskou licenci B. Tam jsme se vídali a shodou okolností jsme se domlouvali, že bychom si příští týden dali kafe a popovídali si o nějakých trenérských věcech. Vyvinulo se to tak, že to spolu můžeme rozebírat neustále v kabině Motoru.

Nemrzí vás trochu, že jste musel opustit rozdělanou práci u juniorky?
Vždycky, když se odchází od nějaké rozdělané práce, tak o tom trenér přemýšlí. Že jsme něco začali a mohli jsme ve výchově kluků něčeho dosáhnout. Ale na druhou stranu by tam měli být Martin Štrba s Láďou Koldou, což jsou kvalitní trenéři a tým povedou velmi dobře. Spolupráce v mládeži i směrem do A – týmu funguje opravdu dobře. Odcházet od rozdělané práce není nikdy úplně příjemné, ale já mířím o stupínek výš a zůstal jsem v klubu. Budějovické srdce má zůstat v Budějovicích.

Jak máte v trenérském týmu rozdělené kompetence?
Marian je samozřejmě hlavní kouč a já jsem pro něj první asistent. On tomu říká kolega. O všech věcech se radíme společně. Je naprosto otevřený veškerým připomínkám a debatám. Chce slyšet vždycky můj názor, abychom ho prodiskutovali. Při zápasech má na starosti útočníky a já obránce. Nechce mít takového asistenta, který by jenom stál v koutě a podával tabuli. Je to plnohodnotná funkce, za což jsem rád.

Co obnáší role druhého asistenta Aleše Kotalíka?
Aleš se bude věnovat více individuálním činnostem hráčů po tréninku. V jeho kompetenci budou také přesilovky a střelba. Zaměřovat se bude především na individuální práci s hráči.

Marian Jelínek
Marian Jelínek kvůli trénování v ČEZ Motoru výrazně omezí všechny své aktivity



Trenérskou premiéru jste zažili v Litoměřicích, kde tým doslova vydřel výhru 3:2. Cenné tři body, ale byli jste spokojeni i s herním projevem?
Za dva dny, které jsme byli u týmu, jsme se klukům snažili říct, co bychom chtěli hrát do budoucna. Určitě je to nátlakový a intenzivní hokej směrem dopředu. Ale samozřejmě s dobrou obranou. Bude to pro kluky náročnější. Je to hodně fyzický a bruslařský hokej. Všechno bylo šité tak trochu horkou jehlou a hráli jsme malinko živelně. Dál nás posune jenom každodenní práce. Chceme klást důraz na výbornou ofenzivu. Nechceme čekat na chyby soupeře. Chceme si je vynutit. Hrát tak, aby lidi viděli, že do toho jdeme a máme jasný cíl.

Jak moc velký význam může pro tým mít, že v závěru dokázalo tříbodovou výhru Dostálkovým gólem vydolovat?
Je to moc důležité. Nic nemůže být hned. Dosud mužstvo hrálo nějakým stylem a my po něm chceme úplně jiný hokej. Jsou tam porodní bolesti, ale cennější je takováhle výhra, než kdybychom do toho skočili, vyhráli 6:2 a mysleli si, že všechno umíme.

Chcete hrát úplně jiný hokej. V čem je ten největší rozdíl?
Budeme napadat dvěma útočníky dopředu, hrát víc u sebe a beci by měli podporovat útok. Chceme hrát nátlakový hokej. Místo systému 1–2–2 budeme praktikovat 2–1–2. Vybojovat si puky v útočném pásmu a šance využívat.

Na tréninku se objevil útočník Radek Prokeš. Stáhli jste si ho z hostování v Táboře?
Ano. Náš cíl je mít v týmu co nejvíc Jihočechů. Věříme, že právě oni dají do hry srdce, což potřebujeme. Radek Prokeš je jeden z hráčů, kterému chceme dát šanci, aby tady zůstal.

Jeden mladý Jihočech se neprosadil do extraligového kádru Chomutova a hraje WSM ligu v Kadani. Je ve hře také návrat Luboše Roba mladšího?
Jednání probíhají a uvidíme, jak to dopadne. Jedná se o více hráčů. V kádru určitě dojde k pohybu. Směrem dovnitř i ven. Vzhledem k tomu, že Marian Jelínek všechny hráče nezná, tak každý má jistou dobu hájení. Aby se mohl ukázat, jak na tom je a jak může být pro tým přínosný.

Dopravní značky. Ilustrační foto.
Borek zůstal i po otevření dálnice v dopravní pasti