V září jedenatřicetiletý bek nebude u toho, až nováček vyjede na druholigový led. Jeden z pilířů zadních řad ani nezahájil přípravu na novou sezonu a avizuje: „S hokejem končím."

Hokejista se zúčastnil úvodní schůzky týmu s vedením a od té doby se hokejem nezabývá. Odradilo ho prý, jak byly nastaveny podmínky pro druhou ligu. „Takovou soutěž už nemůžete hrát zadarmo. I kvůli práci, protože když hrajete dvakrát v týdnu zápas, je riziko zranění mnohem větší, musíte si tudíž platit jinou pojistku. Druhou ligu už neberu tolik jako zábavu, jako to bylo v kraji. Není to ani živobytí, ale příležitost něco si přivydělat," vysvětluje Lukáš Vomela, co převážilo misku vah.

Připouští však, že neví, na jakých podmínkách se nakonec hráči s majitelem klubu dohodli. Zůstává stranou dění, sleduje, jak se bývalé jádro týmu rozpadá a někdejší lídry nahrazují ambiciózní mladíci.

Přerod na druholigový tým je v plném proudu. „Já už druhou ligu taky hrál a vím, že to není jednoduché. Je to kvalitní soutěž a hrát budou spíše mladí. Myslím, že z našeho týmu zbude sotva polovina," odhaduje.

David servis po páté finálové účasti v řadě, titulu a vyhrané kvalifikaci udělal to, co asi musel – kývl na postup. Začalo tím období velkých změn. Některým hráčům krajská liga vyhovovala. „Bránil jsem se druhé lize, ale cíle byly nějak nastaveny, a když jsem viděl u kluků tu chuť a možnosti týmu, snažil jsme se ji vybojovat," říká hokejista, kterého si coby nadějného mladíčka v roce 2004 vybral v draftu Dallas Stars.

Lukáš Vomela tvrdí, že konkurenci v kraji neposílí. „Abych jezdil hrát za Veselí nebo Krumlova, se kterými jsme se pět let handrkovali o postup, to ne. Spíš to vidím tak, že půjdu s dětmi na veřejné bruslení," usmívá se otec dvou dcer, z nichž té mladší je teprve měsíc. „Druhá půjde v září do školy, takže myslím, že toho budu mít nad hlavu…"

I když se s některými spoluhráči schází dál, tuší, že hokejová parta mu bude chybět. Hlavně v zimě. „Hrál jsem, protože v kabině byla se mnou spousta známých kluků, s nimž se potkávám odmala. Parta nás držela pohromadě, hokejem jsme se bavili, a proto jsme měli i výsledky," podotýká Vomela.

Vzpomíná, jak ho do David servisu zlanařil Rudolf Suchánek mladší. „Jinak bych už hrát nezačal, po působení Písku jsem neměl chuť do hokeje. Ale Ruda mi zavolal, já jednou přišel a od té doby jsem chodil pořád! Rozhodně toho nelituji," ujišťuje hráč, jenž v závěru minulé sezony kvůli příušnicím přišel o dvě „finálové" bitvy s Mělníkem.