Proti Spartě předvedl bezmála čtyřicet zákroků a nepustil za svá záda ani puk. Gólman Motoru Jiří Patera byl pro střelce Sparty v extralize juniorů nepřekonatelnou překážkou. Podruhé v sezoně udržel čisté konto a Jihočeši vyhráli 3:0.  „Když je nula na kontě, je to super pocit," liboval si mladý gólman, který sklidil pochvalu od spoluhráčů i od trenérů.

Vítězství nad Spartou pro něj bylo o to pikantnější, že do Motoru přišel před sezonou ze Slavie. Sám brankář však rivalitu mezi pražskými kluby příliš neřeší. „Ani na Slavii jsem to nijak nehrotil, že hrajeme se Spartou," tvrdí. „Bral jsem to jako běžný zápas," uvedl.

Pro České Budějovice jsou prestižní vzájemná utkání s Hradcem Králové. Zde Patera nic nenamítá. „Ta jsem hodně prožíval už na Slavii, protože, upřímně řečeno, nemám Hradec moc rád. A tady se to prožívá taky hodně," ověřil si Patera při dvou výhrách Motoru nad Mountfieldem. „Byla to vydřená vítězství. Hráli jsme týmově, srdcem," cenil si.

Laso do Českých Budějovic mu hodil na konci minulé sezony Radek Bělohlav. „Říkal, že shání gólmana do juniorky a věří, že bych tu stabilně chytal. Domlouval jsem se se svým trenérem v Praze a nakonec kvůli práci s brankáři a celkově lepšímu zázemí se rozhodl, že nabídku Motoru přijmu," vysvětluje odchovanec Slavie, za jakých okolností vyměnil klubové barvy. „Na Slavii to přijali v pohodě a zatím to zvládám dobře," hodnotí.

Na jihu se mu líbí, klidnější město mu nevadí. „Vůbec ne. Já to v Praze nějak moc vyšlápnuté neměl," nepostrádá prý ruch velkoměsta. „Budějovice jsou pěkné město, stadion je taky hezký," chválí si.

A jak vnímá atmosféru kolem budějovického hokeje, zejména zaujetí místních fanoušků? „V první lize jsou nejlepší, a byli by asi i v extralize, protože na zápasy chodí neuvěřitelný počet lidí! Město hokejem žije," poznal Jiří Patera, jenž doufá, že jednou pocítí podporu fanoušků na vlastní kůži. „Byl by to super zážitek, zachytat si nějaký zápas za áčko. Už kvůli té nádherné atmosféře… Ale myslím, že k tomu mám ještě daleko," zůstal Jiří Patera stát nohama na zemi. I když doma právě vychytal Spartu.