Právě on odchytal poslední přátelský zápas Jihočechů, ve kterém prohráli na Kladně 1:3. „V brance jsem se cítil dobře. Chvílemi se hrál hokej nahoru – dolů, potom jsem měl zase méně práce. Hra se celkem přelévala z jedné strany na druhou, což je pro gólmana vždycky dobré. Z mého pohledu to nebyl špatně odchytaný zápas. Škoda, že jsme neproměnili některé šance. Mohlo to být větší drama," zhodnotil poslední letošní odehrané utkání.

Zatímco do Budvar arény chodí pravidelně početné návštěvy i v létě na přátelské zápasy, na Kladně byla atmosféra spíše komorní. „Byl to přátelák, na ty nechodí nikde moc lidí. Třeba v Mostě nechodí ani na mistráky. Bylo tam několik fanoušků od nás, což bylo hezké a patří jim za to poděkování. Asi jsme trochu rozmazlení, že na nás chodí pořád spousta lidí, což je super. To nám ostatní mohou pouze závidět," posílá dík věrným fanouškům.

Zatímco v úvodu přípravy se gólmani v průběhu zápasů střídali, nyní už chytá jeden vždy celé utkání. „Tak to bývá každý rok. Vyhovuje nám to tak. Jsem rád, že jsem si mohl zkusit celý zápas," chválí si.

O klíčový post gólmanské jedničky bojuje Gába se svými kolegy Ondřejem Bláhou a Petrem Kváčou. Všichni tři jsou mladí a všichni by chtěli chytat co nejvíce. Do branky ale může jenom jeden. „Já osobně se snažím makat na tréninku i v zápase. Pak už to bude na rozhodnutí trenérů. Uvidíme, co s námi vymyslí," nechce Gába předbíhat. „Snažím se odvádět svou práci, co nejlépe to jde. V té rozhodující fázi se uvidí, co bude dál," pokrčí rameny.

Je jen málo pravděpodobné, že by v týmu zůstali na celou sezonu všichni tři gólmani. Jednoho zřejmě čeká odchod na hostování, protože jinak by zřejmě jenom vysedával na tribuně. „Jsme tři a chytat může jen jeden. To je jasné. Jsme všichni tři pořád ještě ve věku, že je pro nás důležité, abychom co nejvíc chytali," má jasno. „Jestli by to bylo v první nebo ve druhé lize, nemusí hrát zase až takovou roli. První liga je samozřejmě kvalitnější a je to profesionálnější soutěž. Ale i ve druhé lize si člověk pořádně zachytá. To jsem měl možnost si velice dobře vyzkoušet v Jindřichově Hradci," usměje se.

Kdy bude o osudu brankářského trojlístku definitivně rozhodnuto, zatím jasno není. „To je otázka na trenéry. To vůbec nevím."

První hokejová WSM liga startuje od středy za dva týdny a přípravy jdou do finiše. „Všechno už se směřuje k prvnímu zápasu," přikývne Gába.

V úterý čeká jeho mužstvo poměrně daleká cesta až na sever Čech do Ústí nad Labem. „Na přátelák je to docela daleko, ale tak to prostě je. Musíme si zvyknout. S sezoně budeme jezdit i větší dálky," mávne rukou.

Kdo bude chytat, ještě jasné není. Pokud trenéři dodrží pravidelný rytmus, tak by měl nastoupit Petr Kváča. „Je to možné, ale necháme se překvapit. Třeba to bude úplně jinak. Uvidíme," uzavře.