Jihočeši řeší před sobotním duelem problémy se sestavou. Kádr totiž opustil jeden z klíčových obránců Jan Novák, jenž odchází na zkoušku do extraligového Chomutova. Přestože se jedná o poměrně citelné oslabení, dalo se mu asi jen těžko zabránit. „Většina hráčů, které jsme do týmu přivedli, má ve smlouvě klauzuli, že pokud dostanou nabídku z extraligy, tak mohou kdykoliv odejít," vysvětluje trenér Jaroslav Jágr.

Novák z jihu Čech přitom neodchází nijak ve zlém. „Hovořil v tom smyslu, že tady byl spokojen. Udělal pro nás dobrý kus práce. Utáhl vedle sebe mladého Kříže a je i jeho zásluha, že šel takhle nahoru. Ale když přišla nabídka z Chomutova, tak to šel zkusit. S tím se nedá nic dělat," jen trenér pokrčí rameny.

Bývalý reprezentant odchází na sever Čech na měsíční hostování. Součástí zkoušky je opce do konce sezony. S jeho návratem zpět však vedení klubu nepočítá, ani kdyby v nejvyšší soutěži neuspěl. „Snažíme se pracovat koncepčně. Nechceme z našeho týmu dělat nějaký průchoďák," zdůrazní Jágr.

V obranných řadách tak má Motor největší problémy. Na marodce jsou stále Vráblík a Semrád, na hostování do Litvínova odešel Posmyk. „Na Olomouc máme k dispozici šest beků," konstatuje kouč. Nastoupit by měli Moravec, Kotaška, Prokop, Kříž, Chmelíř a Pavlíček.

Nedorazí totiž ani Boháč, který má střídavý start z Plzně. „Boháč se v Plzni chytil a hraje v základu. S ním počítat nemůžeme. Nepřijede ani plzeňský útočník Pitule."

Marodka ale zlobí trenéry i v útočných řadách. Mimo hru jsou Melka, stále je nemocný Rus Kňazev, jehož premiéra v českobudějovickém dresu se opět odkládá, otazník se vznáší i nad nemocným Vanišem.

„Prakticky jediná řada, která zůstává delší dobu pohromadě, je ta druhá Šachlova s Ondřejem a Kuchejdou. Ta je stabilní a na její hře se to také pozitivně projevuje. Jsou velice kompaktní a v každém zápase dávají góly," chválí Jágr trio zkušených forvardů.

V dalších formacích už trenéři musejí více improvizovat. „Naposledy jsme měli v Boleslavi juniory Prokeše s Robem. Oba odehráli dobré utkání. Prokeš ale bude k dispozici juniorce, která na tom není dobře. Proti Olomouci tak za nás bude hrát jen Rob," uvádí Jágr. Nadějný mladík by se měl postavit do centru prvního útoku mezi veličiny Kotalíka a Skuhravého.

Do třetího útoku půjdou  vedle Ferebauera Třetina a možná Vaniš, nad jehož startem se ale vzhledem ke zdravotním problémům vznáší otazník. Čtvrtý útok by měl vyjet ve složení Šperger – Přibyl – Bárta.

Výraznou posilou do útoku mohl být zkušený táborský odchovanec Josef Straka, jenž to po návratu ze zahraničí zkoušel v extraligové Plzni. Na zkoušce v západočeské metropoli však neuspěl. „Jednali jsme s ním a vypadalo to, že je všechno na dobré cestě. Ale nakonec ho přeplatil Chomutov, takže s ním počítat nemůžeme a hledáme dál případné posily," dobře si Jágr uvědomuje, že kádr jeho týmu by potřeboval vyztužit.

Motoru se nedaří hlavně v zápasech venku, kde prohrál už deset zápasů v řadě a v tabulce se propadl až na jedenácté místo. Na osmou příčku, která znamená poslední vstupenku do play off, aktuálně Jihočeši ztrácejí pět bodů.

Potřebují tak každý bod, ale v sobotu to budou mít hodně těžké. Na jih Čech totiž přijede druhý celek tabulky a loňský účastník baráže do extraligy Olomouc, kterou vede spolu s hlavním trenérem Petrem Fialou olympijský vítěz z Nagana Jiří Dopita. „Je to těžký soupeř, který má delší dobu stálý kádr. Sází na perfektní defenzivu a především čeká na protivníkovu chybu. Je to skutečně pečlivá obrana. Zápasy Olomouce většinou končí těsnými výsledky. Čeká nás těžké utkání s nepříjemným sokem," dobře Jágr ví.

K největším oporám Hanáků patří obrovitý gólman s extraligovými zkušenostmi Tomáš Vošvrda a velice produktivní útočník Tomáš Kucharczyk. „Musíme hrát hodně trpělivě. Nový herní systém jsme si vyzkoušeli v Boleslavi. Myslím, že funguje, ale musíme ho ozdobit právě ještě větší trpělivostí," říká Jágr před sobotním šlágrem.