Ve středečním kole Jihočeši prohráli v Havlíčkově Bordu 2:3 po samostatných nájezdech, ale jenom bod z ledu posledního celku tabulky je málo. „Je fakt, že do Brodu přišli někteří noví hráči a v posledních zápasech se zvedal. Nebylo to jednoduché utkání. Měli jsme v něm šance, které jsme bohužel neproměnili. Dostali jsme se tak do skluzu a prohrávali už 0:2. Nevypadalo to dobře, přesto jsme dokázali vyrovnat a v úplně závěru základní hrací doby jsme měli možnost rozhodnout. Bohužel jsme ji nevyužili," konstatuje trenér Motoru Petr Rosol.

Prodloužení branku nepřineslo, v nájezdech byl úspěšný pouze domácí exjihočech Rousek. „V prodloužení jsme  měli tři dobré příležitosti, ale gól jsme nedali. V nájezdech už to tak bývá, že někdy to tam spadne a někdy ne," pokrčí trenér rameny.

Ani jeden z vyhlášených kanonýrů Rob, Straka a Nouza tentokrát neuspěl. „Přesto je považuji za naše elitní střelce. Když budou příště nájezdy, tak půjdou zase oni, protože je umí," stojí Rosol za svými hráči.

Po dvou prohrách potřebuje Motor zabrat. „Prohráli jsme se silnou Třebíčí a v Havlíčkově Brodu. Stalo se. Teď máme dva zápasy doma a musíme z nich vytěžit co nejvíce," burcuje trenér. „Předtím jsme vyhrávali, ale nic netrvá věčně. Může už se trochu projevovat i únava, protože hrajeme pořád na tři lajny. Nedá se ale nic dělat, protože víc hráčů momentálně  prostě nemáme. Musíme to ještě nějaký zápas vydržet."

V pondělí je na pořadu kompletní osmnácté kolo první ligy. Zápas Motoru na Kladně byl ale kvůli rekonstrukci stadionu Rytířů odložen. „Jednalo se o přehození pořadatelství, ale nechtěli jsme hrát třikrát po sobě doma. Alespoň budeme mít v pondělí volno a trochu si odpočineme," vysvětluje Rosol.

Novinkou posledních dní je střídavý start kapitána Josefa Straky do Sparty Praha. „Je to součást dohody se Spartou, kterou musíme splnit," jen pokrčí rameny trenér. A věří, že zkušený forvard zvýšenou porci zápasů zvládne. „Sparta má zraněného Hlinku a Pepu Straku chce využívat hlavně  v přesilovkách. Doufejme, že jich nebude hrát moc," směje se Rosol. První zápas v dresu s velkým S na prsou měl Straka odehrát včera proti Hradci Králové.

Informaci ke střídavému stratu kapitána Motoru ve Spartě doplňuje provozní ředitel klubu Petr Sailer. „Jak už bylo uvedeno, Sparta nám v létě vyšla vstříc a dohodli jsme se, že jí tímto způsobem ve výjimečných případech pomůžeme. Mluvili jsme s Pepou Strakou. On projevil zájem a fyzicky se prý cítí dobře, takže by to neměl být problém. Navíc by ho Sparta měla využívat skutečně hlavně v přesilovkách. Zatím jsme domluveni jenom na zápas Sparty s Hradcem, v sobotu se Šumperkem už bude Pepa Straka hrát normálně za nás," zdůrazní Petr Sailer.

Motor momentálně také trápí marodka a jsou na ní hlavně mladí hráči. Obránce Mucha by měl jít po otřesu mozku poprvé na led v pondělí. Pomalu s tréninkem začíná také další bek Žovinec. „Zatím ale jenom  bruslí, aby zase nabral fyzičku," doplňuje Rosol.

Mezi útočníky je situace složitější. V Havl. Brodu už   poprvé nastoupil Bárta, ale nedohrál. „Necítil se dobře, jak dlouho nehrál. Navíc do ramene dostal ránu, takže pro třetí třetinu už nebyl ani připraven. Uvidíme, jak to s ním bude dál," konstatuje Rosol.

Nejdříve ve středu bude k dispozici Prokeš, návrat trojice Marek, Švec a Přibyl bohužel ještě není v dohledu. „Do nějakého týdne to určitě nebude," lituje kouč.

Gólmanskou jedničkou je Bláha, jeho kolega Kůdela začne jezdit na střídavý start do druhé ligy, aby se rovněž držel v zápasovém rytmu. „Chystáme to," přikývne trenér.

V sobotu nečeká Jihočechy proti Šumperku nic jednoduchého. Výraznou osobností v týmu soupeře je druhý nejproduktivnější hráč celé soutěže Patrik Moskal. „Silná je celá jejich první řada, která nám v zápase u nich (7:4) dala šest ze sedmi gólů. Připravíme se na ně. Šumperk je hodně ofenzivní mužstvo, které má vynikající přesilovky. Sice je silnější doma než venku, ale na to nemůžeme spoléhat. V počtu nastřílených gólů je to druhý nejlepší tým z celé soutěže. To není náhoda. Šumperský útok považuji za jeden z nejkvalitnějších v celé soutěže," upozorňuje Rosol.

Důležitost zápasu je z pohledu Motoru mimořádná. „Takhle vyrovnanou tabulku první ligy nepamatuji. Ale může se začít trhat a my chceme být nahoře," zdůrazní trenér Petr Rosol.