Úvodní duel bude hostit ve střredu českobudějovická Budvar aréna. Ve čtvrtek se bude hrát ve Strakonicích a v pátek v Táboře. Začátky jsou jednotné v 17 hodin. Vstupné činí v Českých Budějovicích 50 korun, v Táboře je o deset korun dražší, ve Strakonicích se půjde na mládežnický mezistátní zápas zdarma.

Manažerem naší reprezentační sedmnáctky je jedna z největších postav historie českobudějovického hokeje Radek Ťoupal. Právě on stojí za tím, že se trojice přátelských zápasů uskuteční právě na jihu Čech. „Jsem rád, že se bude hrát tady u nás. Dlouho tady podobná akce nebyla. O pořádání těchto zápasů je u nás docela bitva," připustí Ťoupal. „V sedmnáctkách nastupují kluci, které čeká v další sezoně mistrovství světa do osmnácti let. To už bývá hodně sledované."

Rozdělení utkání do tří jihočeských měst se Ťoupalovi jeví jako ideální. „Nejlepší samozřejmě je, když se hraje pouze v jednom městě. V Budějovicích ale v pátek bude WSM liga a třikrát po sobě by asi lidi stejně nepřišli. Proto jsme se snažili dát každý zápas do jiného města tak, aby byly vzdálenosti co nejmenší. A aby to byla hokejová města. Lidi na hokej chodí v Budějovicích, v Táboře i ve Strakonicích," libuje si Ťoupal.

Odhadnout návštěvu na jednotlivých duelech si netroufá. „Kdyby přišla vždycky tisícovka, tak by to bylo dobré. Je fakt, že takhle mladé hráče ještě nikdo nezná. Za dva roky ale mohou být úplně jinde," je přesvědčen. „Není to tak dávno, kdy tady hrál třeba Laine. Teď by na něj přišly čtyři tisíce diváků. Ale toho už tady asi nikdy neuvidíme," usměje se.

Manažer však věří, že diváci přijdou. „Kdyby přišly dvě stovky, tak bychom byli zklamáni. Fanoušci mohou vidět, kam současný hokej směřuje. Především, co se týká rychlosti," zdůrazní.

Ťoupal by byl rád, kdyby jeho tým napodobil reprezentační dvacítku, která Finy porazila v úvodním duelu světového šampionátu v Montrealu 2:1. „Chceme také vyhrát," přikývne. „Finové jsou ale výborní. Především se jim daří přetahovat mladé osmnáctileté hráče hned do svých seniorských týmů nebo přímo do NHL. To my nedokážeme. Po přechodu do seniorů nehrají v prvních dvou lajnách a jejich vývoj není tak strmý," všiml si.

V nominaci české reprezentace do sedmnácti let je jediný Jihočech, kterým je odchovanec Milevska brankář Kristián Kolář, jenž ale chytá v Plzni.