Do branky hostí se po pětizápasovém trestu vrátil Jakub Kovář a měl lví podíl na nesmírně důležité výhře svého týmu. Na levém křídle čtvrtého útoku nahradil Luňáka Škoda. Jinak trenéři vyslali do důležitého boje stejnou sestavu jako v domácích duelech. Vítkovice poslaly do boje vítěznou složení ze sobotního duelu na jihu Čech na čele s gólmanem Šindelářem.

Vzhledem k důležitosti zápasu se začalo až nečekaně svižně. Aktivnější domácí zasypali Kováře sprškou nebezpečných střel, které však naštěstí létaly většinou jen těsně vedle budějovické svatyně. První skutečně velkou možnost ale měli Jihočeši. Po rychlém brejku a střele Deje udržel Šindelář jen s vypětím všech sil před brankovou čárou.  V závěru úvodního dějství zasáhl Kotalík vysokou holí v obličeji Káňu. Dostal čtyři minuty, ale jeho spoluhráči se ubránili bez větších potíží.

Po změně stran zesílil nápor domácího týmu. Díky nečekanému odrazu kotouče dostal sám před Kováře Klimek, položil si ho, ale nedokázal kotouč zvednout nad jeho beton. Českobudějovický gólman se poté ocitl v pořádně palbě, ale prokazoval doslova reprezentační formu.

Postupem času se Mountfield vymanil z tlaku a začal také znovu sám hrozit. Čekání na klíčový první gól zápasu však neukončil ani Kotalík, po jehož střele zůstal kotouč ležet několik centimetrů před Šindelářovou brankovou čárou. Domácí gólmana nepropálil ani po rychlé akci Červený.

Skóre se nakonec měnilo pouhé čtyři vteřiny před druhou sirénou. V přesilové hře vydoloval kotouč za Šindelářovou brankou Mertl, předložil ho Podlešákovi a muž pro černou práci znovu potvrdil, že v těžkých bojích play off jeho přínos pro mužstvo stoupá geometrickou řadou.

Ve 46. min. bylo ještě veseleji. Vítkovický bek Rehák vyrobil za vlastní brankou fatální hrubku, Škoda ho obral o kotouč a zasunul ho do klece překvapeného Šindeláře.

To byla pro domácí celek krutá rána, ze které se jen těžko vzpamatovával.  Necelé čtyři minuty ale Káňa přesnou střelou přece jen vykřesal jiskřičku naděje. V závěru Vítkovice zkusily  power play, ale hosté už si důležitou výhru vzít nenechali.

Branky a nahrávky: 57. J. Káňa – 40. Podlešák (Mertl, Frühauf), 46. Škoda. Vyloučení: 4:5, využití: 0:1. Rozhodčí: Hribik, Fraňo – Pouzar, Bádal. Diváci: 6167. Stav série: 1:2.
Vítkovice: Šindelář – Malík, Barinka, Sloboda, Voráček, Kudělka, R. Stehlík, Rehák, L. Kovář – J. Káňa, Burger, Klimek – Huna, Roman, Svačina – Bartánus, R. Hruška, Strapáč – Šedivý, Húževka, Szturc. Trenéři: Oremus a Svozil
Mountfield: Jak. Kovář – Ptáček, Harant, Frühauf, Vydarený, Vráblík, Jank – Suja, Mertl, Podlešák – Dej, Kotalík, Šimánek – Knotek, Langhammer, L. Květoň – Švihálek, Červený, Škoda. Trenéři Draisaitl a Bělohlav.

Hlasy trenérů – Peter Draisaitl (Mountfield): „Zápas mohl skončit úspěšně na obě strany. Klíčovým moment možná byla čtyřminutová přesilovka Vítkovic, kterou jsme přežili. My jsme naopak v závěru druhé třetiny přesilovku využili. Zápas se ale skutečně mohl zlomit i na stranu Vítkovic. Při druhém gólu jsme měli kus štěstí. Závěr byl zajímavý, ale zvládli jsme ho."

Peter Oremus (Vítkovice): „Neodehráli jsme špatný zápas, ale bohužel se špatným koncem. Naši hráči se však nemají za co stydět. Rozhodly dvě chyby, které jsme udělali. Nezbývá nám nic jiného, než bojovat dál."

Jakub Kovář (brankář HC Mountfield): „Pro nás je to hodně důležité vítězství, ale ještě zdaleka není nic rozhodnuto. Sice jsem pět zápasů nemohl chytat, ale bylo to stejné, jako když jsme loni čekali na čtvrtfinále. Na pauzy už jsem letos zvyklý. Hned na začátku jsem chytil tři lehčí střely a tím jsem získal jistotu. V závěru domácí zkusili power play, ale řekl bych, že jsme konec utkání měli pod kontrolou"