Náročná letní příprava je u konce. Cítíte, že je mužstvo na start sezony dobře připraveno?
Myslím, že připraveni jsme dobře. Je cítit hlavně na starších hráčích, že se během tréninků na jednotlivé situace stále více koncentrují. Atmosféra na trénincích je utěšená.

Bylo v průběhu přípravného období něco, co se také nepovedlo? Nebo všechno proběhlo podle plánu?
Původně jsme nechtěli odehrát tolik přípravných zápasů. Nakonec jich bylo devět. A vzhledem k tomu, že jsme v útoku měli nějaká zranění, tak všichni útočníci museli absolvovat všechna utkání. Nebyl prostor nechat někoho odpočinout nebo vyzkoušet nějaké jiné varianty. Co se povedlo, to ukáže až sezona. Jsme teprve na jejím začátku. Oproti loňsku hráči už znají herní systém a lépe se na něj adaptují. I když se do něj snažíme vložit nějaké novinky tak, aby všechno do sebe zapadalo.

V přípravných zápasech jste šestkrát prohráli a jen třikrát zvítězili. Zabývali jste se nějak vážněji touto bilancí?
Každá porážka mrzí, ale nechtěli jsme v přípravném období hrát lehké zápasy. Přišlo nám zbytečné vyhledávat slabší soupeře jenom kvůli tomu, abychom vyhráli. Byla pro nás důležitá adaptace hráčů na soupeře z extraligy. Viděli jsme, jak reagují v těžkých utkáních. To je pro nás podstatné.

Až na úraz útočníka Jana Bárty zvládlo mužstvo letní tréninkové období bez větších zdravotních komplikací?
Kromě Honzy Bárty čekáme na doléčení Lukáše Květoně. Výpadek měli také Vlasta Dostálek a Filip Vlček. Teď v závěru přípravy trápí koleno Jánka Muchu, ale jinak máme kádr zdravý.

Jste spokojeni s posílením týmu před sezonou, nebo stále ještě postrádáte prvního centra, o kterém se mluvilo?
S vedením klubu jsme si stanovili strategii, že se díváme po cizinci. Měl by to být opravdu špičkový hráč. V současné době se v Evropě rozbíhají soutěže a většina kvalitních hráčů je pod smlouvou. Trošku se spoléháme, že sáhneme do zámoří, kde probíhají přípravné kempy. U těch hráčů, kteří se z nich nedostanou do klubů nejvyšších soutěží, tak by u nich mohla být vůle jít do Evropy. Z kvóty těchto hokejistů bychom si rádi někoho vybrali.

Mají hráči ze zámoří zájem přesunout se do Evropy?
Složitější je to v tom, že přece jen hrajeme první ligu a hokejisté, kteří mají nějaké ambice, zvažují, do jaké soutěže jít. Když se řekne první česká liga, tak to řadu hráčů trochu zarazí. Druhá věc je, že nemůžeme finančně konkurovat KHL a dalším silným evropským soutěžím. Ale pevně věřím, že si někoho vybereme. Prostor v kádru na to máme.

Je pro vás komplikací, že první gólman Petr Kváča odcestoval do zámoří na kemp Colorada a v úvodu sezony nebude k dispozici?
Věděli jsme dlouho dopředu, že Petr tuhle nabídku má. Byli jsme na to připraveni. První dva zápasy prostě budou bez něj. Až se vrátí, tak by všechno mělo naběhnout zase do normálu.

Petr Kváča půjde do sezony jako jasná brankářská jednička?
Když jsme budovali kádr, tak jsme si jasně řekli, že pokud u nás Petr Kváča zůstane, tak by měl dostat více prostoru. Který ale samozřejmě musí potvrdit svým výkonem. Pokud bude podávat stejné výkony jako v závěru minulé sezony, tak by to určitě bylo postavené tak, že on bude jednička a David Gába dvojka. Kartami ale může zamíchat nějaký posun ve výkonnosti. Ve hře je samozřejmě ještě také Ondra Bláha, jenž může výkonnostně přetlačit některého ze svých konkurentů. Bylo by dobré, kdyby mezi gólmany byla zdravá rivalita a konkurence.

Loni chyběl hře týmu trochu větší důraz. Chystáte se letos hrát o něco tvrdší hokej?
Nemluvil bych o důrazu. V loňské sezoně jsme měli rozehraných spoustu zápasů velice dobře, ale nebyly dotažené úplně do konce. Sice jsme ty duely vyhráli, ale bylo to vždy velice těsné. Chybělo nám tam více jednoznačných vítězství.

Měli jste videopřípravu na Litoměřice, které jsou vaším prvním soupeřem?
Video s hrou Litoměřic nemáme. Ani jsme ho nesháněli. Sledujeme soupisky jednotlivých týmů a máme v hlavě pravděpodobné sestavy, v jakých by měly nastoupit. Ze začátku sezony mají všechny týmy sil na rozdávání. Očekáváme, že první kola budou v celé soutěži hodně vyrovnaná.

Co říkáte litoměřickému projektu Dukla, díky kterému stáhl klub do svého kádru řadu hráčů z reprezentační dvacítky?
Je to zajímavé pojetí, které těží z toho, že se letos z WSM ligy nesestupuje. Díky tomu je dost velký prostor k experimentům.

Co vy osobně říkáte faktu, že se v nejbližších třech letech z WSM ligy nebude sestupovat?
Je to zvláštní…

Kromě gólmana Kváči a rekonvalescenta Květoně máte pro úvodní duel sezony v Litoměřicích k dispozici kompletní kádr?
K dispozici není navíc ještě obránce Jánko Mucha. Ve středu byl u lékaře a jeho koleno pořád není v optimálním stavu. Uvidíme, jak se to bude řešit dál.

Jako gólmanská dvojka za Davidem Gábou pojede některý z juniorů?
Pojede Martin Březina z juniorky.

S využitím Davida Honzíka, který má střídavý start ze Sparty, pro první zápas nepočítáte?
Se Spartou máme dohodu, že by za nás mohl nastoupit. Je to ale v podobné pozici, jako kdyby jel Petr Kváča od nás na Spartu. Pokud pojede, tak chytat, a ne plnit roli dvojky. Stejným způsobem to bude i v případě Davida Honzíka u nás. Pokud bychom ho potřebovali na výpomoc, tak by přijel, ale chytat.