Vynikajícího obránce hokejových Českých Budějovic a národního mužstva, nejen na jihu Čech známého pod jeho přezdívkou „Kuki“, připomene první ročník turnaje starších žáků, který ponese jeho jméno.

O tom, jak se nápad pořádat Dvořákův memoriál rodil, informovali Deník zakládající členové organizačního štábu Karel Pražák a Karel Vácha.


Kukiho přání


„My spolu hráli hokej za staré pány a Míra, než odcházel na tu poslední operaci, se s námi sice rozloučil, ale jako velký životní optimista hned dodal, že za dva měsíce je zpátky a že příští sezonu se zase sejdeme. Nicméně věděl, jak na tom je, tak mi ještě řekl, že kdyby se náhodou nevrátil a já měl náladu, mohl bych třeba uspořádat nějaký jeho memoriál,“ přibližuje Vácha, jak dospěl k myšlence uctít památku velkého hokejisty z hlubockého podzámčí.

Poněkud jinou cestou k témuž cíli došel i bývalý Dvořákův spoluhráč a poté i trenér Karel Pražák. „Já se po delší době šel podívat na zimní stadion na trénink a potkal tam kluky ze žáků. Dali jsme řeč a já se jich ptal, jak to funguje, zda je před sezonou čeká nějaký turnaj. Řekli, že nabídky na turnaje by měli, že se právě ozvaly Vítkovice, ale že s tím nechtějí ještě víc zatěžovat finančně rodiče,“ líčí Pražák, jak se k záměru pořádat Dvořákův memoriál dostal on.

Oba Karlové, kteří vytvořili i přípravný výbor chystaného turnaje, se shodli, že by v memoriálu měla figurovat Hluboká, kde měl bývalý reprezentační obránce své pevné kořeny a že by mělo jít o turnaj starších žáků. „Právě v tom věku totiž Míra přecházel do Českých Budějovic,“ vysvětluje Karel Pražák.

Podle něj Dvořákův memoriál bude postaven na několika pomyslných pilířích. „Tím prvním je město Hluboká, jejíž starosta Tomáš Jirsa nám vyjádřil plnou podporu. Hrát se bude ve dvou skupinách, přičemž jedna bude na Hluboké na otevřeném stadionu pod světoznámým zámkem a druhá v Českých Budějovicích,“ uvádí Pražák, jenž počítá s účastí osmi družstev. „Čtyři z Česka, další čtyři ze zahraničí,“ upřesňuje.

Předběžná jednání s předpokládanými účastníky Memoriálu Miroslava Dvořáka už jsou v plném proudu. „Přijet by měli žáci z AIK Stock〜holm a finského Oulu, jednáme se Salcburkem a Trenčínem, kontaktovali jsme Plzeň a Kladno,“ listuje Pražák ve svých poznámkách a dodává, že chybět samozřejmě nebudou benjamínci HC ČB, kde Míra Dvořák hrával. „A také výběr jižních Čech,“ dodává.

Dalším pilířem by měl být i krajský úřad. „Jednali jsme s hejtmanem panem Zimolou, jemuž je myšlenka na uspořádání Dvořákova memoriálu sympatická,“ ocenil Pražák, dle něhož by kraj zaštítil právě účast jihočeského výběru.

Organizačně by turnaj zajišťoval krajský svaz hokeje, jehož sekretář Pavelka by měl Dvořákovu memoriálu ředitelovat. „Organizační zabezpečení českobudějovické skupiny by měli na starosti lidé z HC ČB, na Hluboké bychom pořadatele dodali my,“ uvádí za hlubocké hokejisty Vácha.
„Podporu nám přislíbilo i vedení HC Mountfield,“ doplňuje Pražák.

Tak velký turnaj, navíc i s mezinárodní účastí, pochopitelně si vyžádá i nemalé finanční prostředky. „Karel je bohatší, tak dá víc. Já jsem důchodce, tak dám míň,“ směje se Vácha, poté ale už vážněji potvrzuje, že určitou částkou jistě přispěje i jeho stavební firma Vácha a syn.


Oslovili kamarády


Pražák oslovil i některé bývalé slavné budějovické hokejisty i další lidi, kteří Dvořáka znali, fandili mu a v časech zlých mu drželi i palce. „Díky jejich pochopení dáváme finanční prostředky na organizaci turnaje dohromady,“ vyzdvihuje Karel Pražák.

„Pokud by kdokoli chtěl i menší částkou přispět, samozřejmě bude vítán,“ obrací se Karel Vácha na širokou veřejnost. „Míra Dvořák byl skvělý člověk. Zaslouží si, abychom si jeho památku připomněli.“

Organizátoři turnaje (hrát se bude 26.–28. prosince) chtějí zřídit nadační fond, který by měl nést jméno Míry Dvořáka a měl by finance na turnaj shromažďoval. „Ale nejen na turnaj, protože v dalších letech by měla nadace sloužit rozvoji mládežnického hokeje na jihu Čech,“ podtrhuje Pražák a dodává, že než advokátní kancelář Vavroch zřízení nadace náležitě připraví, půjdou všechny získané peníze přes hlubockou radnici.

„Bližší podrobnosti všem, kteří by chtěli podat pomocnou ruku, rádi sdělíme. Budeme rádi, když nám zavolají,“ říká za oba Karly hlubocký patriot Karel Vácha a přidává i kontakty: „Mně se dá volat na číslo 777 745 574, Karlu Pražákovi na 603 454 046.“