Když se ohlédnete za uplynulou sezonou ve Färjestadu, jaká byla? V šestapadesáti odehraných utkáních základní části i play off jste nasbíral čtyřicet devět bodů a byl jste nejproduktivnějším hráčem týmu, takže spokojenost?
Nějaké body jsem udělal, ale to je moje práce. Od toho v týmu jsem. Mám roli, kterou cizinci většinou musí plnit. To se mi sice daří, ale všechno je samozřejmě o týmovém výsledku. Měli jsme velmi dobře poskládané mužstvo, ale nepodařilo se nám přejít přes první kolo play off, ve kterém nás vyřadila Lulea. To byla velká škoda.

Prohráli jste 1:4 na zápasy. Pro váš klub to bylo velké zklamání?
Musím říct, že Lulea proti nám hrála opravdu výborně. Papírově jsme byli velkými favority, protože jsme tohoto soupeře v základní části soutěže čtyřikrát porazili. Nakonec jsme ale v play off prohráli 1:4, což pro nás bylo opravdu velké zklamání.

Ve Švédsku se soupeři pro play off vždycky vybírali podle pořadí v základní části. Luleu jste si tedy vybrali?
Ne. Toto pravidlo o vybírání soupeřů bylo zrušeno a hraje se úplně stejným systémem jako u nás v extralize. Je to od loňské sezony, kdy byl počet účastníků v soutěži navýšen z dvanácti na čtrnáct.

Ambice Färjestadu sahaly o hodně výš než na čtvrtfinále play off?
V každém případě. Färjestad má vždycky ty nejvyšší ambice. V soutěži je ale podobných klubů více a není to jednoduché. Švédská liga je strašně vyrovnaná. První osmička je celá nesmírně silná.

V reprezentaci se vám v průběhu celé sezony dařilo. Odehrál jste patnáct zápasů, ve kterých jste si připsal šest bodů. Přesto vám nakonec opět utekla účast na mistrovství světa…
Objezdil jsem přes sezonu všechny turnaje a na jejím konci už jsem toho měl opravdu dost. Byl jsem unavený, protože jsem neměl vůbec žádné volno. Do té doby jsem odehrál nějakých sedmdesát pět zápasů. Už mám také nějaký věk a není to žádná legrace (úsměv). Nedá se nic dělat. Mistrovství mi zase uteklo.

Zdálo se, že letos vás letenka do Ruska už nemůže minout. Připravila vás o konečnou nominaci až nemoc těsně před odletem na šampionát?
Musím přiznat, že jsem po celé té sezoně, jakou jsem v reprezentaci odehrál, čekal trochu větší šanci. Nemoc tam určitou roli hrála, ale víc bych to nechtěl rozebírat. Byl jsem fyzicky i psychicky tak unaven, že nešlo dál pokračovat.

Pětkrát jste se pral o nominaci na mistrovství světa, ale pokaždé jste před šampionátem vypadl. Máte v plánu ještě další pokus?
Mohu říct, že už ho v plánu nemám. Na reprezentaci už jezdit nebudu a nechám to mladým vlčákům. Soustředím se jenom na klub. Jezdit na všechny reprezentační turnaje je hrozně náročné a tělo si také potřebuje odpočinout.

Znamená to, že jste definitivně ukončil reprezentační kariéru?
Nechtěl bych nějak na plnou pusu vyhlašovat, že jsem ukončil reprezentační kariéru. Mám to ale momentálně nastavené tak, že se chci soustředit jenom na klub. Reprezentaci teď vypustím a uvidím, co bude dál.

Pokud vám zavolá reprezentační trenér Josef Jandač, tak ho tedy odmítnete?
Letos určitě.

Do Švédska byste měl cestovat až v říjnu. Platí tedy skutečně varianta, že byste sezonu zahájil doma v Českých Budějovicích?
Byl bych rád, kdyby to vyšlo. Podobně to přede mnou ve Švédsku dělávali třeba Jarda Hlinka nebo Honza Hlaváč. Je to kvůli daním a na podobný systém bych chtěl najet i já. V klubu se mám hlásit až třetího října.

Na jak dlouho ještě máte ve Färjestadu podepsanou smlouvu?
Smlouva se dala podepsat jenom na šest měsíců. Je to výhodné pro klub i pro mě. Už jsem ve Färjestadu odehrál tři sezony a klub by za mě jinak na daních zaplatil ohromné peníze. Ani pro mě by to pak nebylo tak lukrativní. Měl jsem hned jasno, protože jsem ze Švédska odcházet nechtěl. Jsem tam moc spokojený. Samozřejmě je to něco nového a nebude jednoduché najednou naskočit do tak silné soutěže. Pevně věřím, že to vyjde a v Motoru se dobře připravím. Když to klapne, tak klukům alespoň v několika zápasech pomohu, což je mé velké přání.

Znamená to, že si nezahrajete ani základní skupinu Ligy mistrů, ve které máte kromě Krakova i Spartu Praha?
To paradoxně hrát mohu. Ono je to trochu komplikované. Za Färjestad mohu hrát všude v Evropě, ale kromě Švédska. Znamená to, že za Färjestad odehraji v srpnu dva venkovní zápasy Ligy mistrů na Spartě a v polském Krakově. Pak se od týmu zase odpojím. Je to trochu složité, ale ve Švédsku jsou na tyto věci hrozní psi a nejede přes to vlak.

Může něco zabránit tomu, abyste začátek sezony odehrál za Motor?
Pár zápasů před odletem do Švédska mohu odehrát, kde chci. Pro mě je Motor jasná volba. Jsem tady doma a nikam jezdit nechci. Také kvůli tomu jsem podepisoval ve Švédsku půlroční smlouvu, abychom byli trochu víc doma. Jsem z toho nadšený a jenom doufám, že doladíme detaily a zahraji si za Motor.

Které detaily se ještě řeší?
Za prvé jsem hráčem Plzně, ale to by neměl být až takový problém. Druhá věc je moje pojistka. Tam se uvidí, jak to bude nákladná záležitost. Pevně však věřím, že najdeme nějakou cestu a klapne to. Je mé velké přání zase si tady zahrát a hlavně mít na prsou znak Motoru. Zažil jsem ho jenom v mládežnických kategoriích. V extralize jsem tady všechno odehrál za předchozího majitele klubu. Pročistil se tady vzduch, na zápasy chodí spousta lidí, což je úplná fantazie. Je to opravdu pecka. Všechno špatné bývá také pro něco dobré. Věřím, že pro budějovický hokej nastávají dobré časy a udělá se i ten poslední krok, který si všichni přejí. A tím je samozřejmě postup do extraligy.