Nyní se v kempu národního týmu pere o svou premiérovou účast na mistrovství světa. Ve čtvrtek ho v Jindřichově Hradci čeká duel Euro Hockey Challenge s Lotyšskem (18.15).

Když se ohlédnete za svou letošní klubovou sezonou, tak musíte být spokojen. Je to tak?
Plzeň pro mě byla nová štace a bylo to tam úžasné. Byla to pro mě nová zkušenost, protože jsem předtím nehrál v jiném klubu než v Budějovicích. Nastupoval jsem tam se skvělými hráči a hokejově mi to hodně dalo. Působení v Plzni mi určitě pomohlo, abych se dostal do Magnitogorsku.

V Budějovicích jste sbíral hodně bodů, ale až v Plzni to nabralo takové rozměry. Čím to podle vás bylo, že jste se právě na západě Čech takhle nastartoval?
Je to jedno s druhým. Rozhodně na to měli vliv moji spoluhráči, bez nichž bych se určitě nedostal tam, kam jsem se dostal. Je to i o pohodě v týmu. Klub funguje na velmi dobré úrovni, což se odráží i na výsledcích týmu. Od té doby, co tam přišel Martin Straka, tak tým funguje a pořád se pohybuje někde nahoře. To má vliv jak na celé mužstvo, tak i na jednotlivce.

Po přechodu do Magnitogorsku vám chvilku trvalo, než jste znovu začal sbírat body?
Ze začátku to nebylo lehké. Nevěděl jsem, do čeho jdu. V Rusku se hraje jiný a kvalitnější hokej. Musel jsem si zvykat na jiné spoluhráče, což všechno mělo vliv i na mé výkony. Snad nikdo nedokáže přijít do nového prostředí a hned začít dávat góly. Jestli si to někdo myslel, tak je blázen. Musel jsem se nějaký čas trošku adaptovat. Stihl jsem už jenom čtyři zápasy základní části a pak hned začínalo play off. Měl jsem tedy nějaký čas na to, abych se sehrál se spoluhráči.

Mrzelo vás hodně, že jste vypadli hned v prvním kole play off s Ufou po sedmizápasové bitvě?
Byla to velká škoda. Měli jsme nějaké ambice, a jak jsem stačil poznat, tak jsme měli i skvělý tým. Bylo to padesát na padesát. Záleželo na aktuální formě a individuálních chybách. Mrzelo mě to už jenom kvůli skvělým fanouškům, které v Magnitogorsku máme. Lidi tam hokej mají strašně rádi.

Podmínky pro hokej jsou v Magnitogorsku výborné, ale život ve městě až tak zajímavý není. Je to tak?
Po hokejové stránce i v otázce zázemí je to tam skvělé. To je bezpochyby. V každém případě mě to posune zase dál. Z osobního hlediska tam není lehký život, ale to se nedá nic dělat. Jsem tam především kvůli hokeji, a ne kvůli jiným věcem.

Především je to také finančně lukrativní angažmá. To můžete potvrdit?
To je jasné. Nebudeme si nic nalhávat. Rusko je Rusko. Finančně je to zajímavé. Když už se tato možnost naskytla, tak by byla hloupost Magnitogorsk odmítnout.

Smlouvu máte v Rusku ještě na rok?
Ano. Smlouvu mám ještě na příští sezonu. Nemám žádné informace, že bych tam neměl pokračovat. Sice se v týmu nějaké hráčské rošády konají, odnesli to třeba oba gólmani, ale já bych měl normálně pokračovat dál.

Když jste odcházel do Ruska, nechal jste se slyšet, že pokud se budete vracet, tak jedině do Plzně. Nenaštval jste tím fanoušky na jihu Čech, kde jste vyrůstal?
Proč bych měl někoho naštvat? To je hokejový život, který je kočovný. Na Plzeň nedám dopustit, protože tam klub fungoval ve všech směrech úplně perfektně. Nevidím v tom žádný problém. Nekoukám jenom na finance, ale dívám se i na úplně jiné věci. V Plzni jsme byl po všech stránkách maximálně spokojen.

Doufal jste v pozvánku do národního týmu?
Měl jsem informace, že jsem se měl k reprezentaci připojit už v únoru na Švédských hrách, ale zrovna v té době jsem podepisoval smlouvu v Magnitogorsku, takže jsme se domluvili, že rovnou odletím do Ruska, abych se s týmem trochu sžil. Doufal jsem, že přijde pozvánka na kemp před mistrovstvím světa. Šance na šampionát určitě je, ale bude záležet jenom na mně a na mých výkonech. Pokud splním nějaká očekávání, tak je to otevřené.

Na mistrovství světa jste byl zatím jenom jako nehrající náhradník. Byla by to pro vás splněná další meta v kariéře, pokud byste si účast na šampionátu vybojoval?
Obléci si dres národního týmu považuji za největší čest. Jsem šťastný, že vůbec mohu být tady v Jindřichově Hradci a odehrát zápasy s Lotyšskem. Co se stane dál, se uvidí. Chtěl bych ale v týmu vydržet co nejdéle a pokud by se to povedlo až na šampionát, tak by to bylo úplně skvělé. Bylo by to splnění jednoho z mých dalších snů.

V Jindřichově Hradci se jako Jihočech cítíte skoro jako doma?
Je úplně úžasné, že tady reprezentace hraje. Byl jsem teď dlouho pryč a jsem strašně rád, že si mohu zahrát s reprezentací v jižních Čechách. V dorostu jsem tady hrával a je hrozně příjemné se vrátit na jindřichohradecký stadion.