Uplynulá sezona neproběhla úplně podle vašich představ. Chystáte proto zásadnější obměnu hráčského kádru?
Určitá obměna samozřejmě proběhnout musí, ale já osobně si pořád myslím, že náš kádr v minulé sezoně špatný nebyl. Nedokázali jsme z něj však dostat to, na co měl. Sezona proto dopadla tak, jak dopadla. V příštím roce v každém případě chceme být lepší, takže nějaké změny přijdou.

Chcete být lepší. Na jaké příčky v prvoligové tabulce pomýšlíte?
Stavíme kádr na play off a v něm pak chceme uspět co nejlépe.

Dostanou v týmu větší prostor než loni mladí hráči?
V průběhu naší první sezony se nám nepodařilo úplně podle představ postavit základy nového týmu. Budeme tak opět pracovat s hodně obměněným kádrem a stavět nový tým, u kterého budeme věřit, že bude mít větší sílu. Máme nadějné juniory, kterým chceme příští rok dát větší prostor, než měli letos. Budeme pevně věřit, že na sobě budou pracovat a právě oni budou za nějaké dvě tři sezony na takové úrovni, aby právě oni tým táhli. K nim chceme letos přivést několik hráčů střední generace, která tady letos trochu chyběla. A také nějaké zkušené hokejisty, od kterých by se mladí mohli učit. To je základní filozofie stavby kádru pro nadcházející ročník.

Rozpočet klubu by se měl v příští sezoně pohybovat na úrovni toho letošního?
Chtěli bychom příští rok divákům nabídnout atraktivnější podívanou, a i když jsme letos měli fantastické návštěvy a chodilo hodně lidí, tak věříme, že příští rok kvalitní hrou přivedeme ještě více fanoušků. V oblasti prodeje permanentek a lístků bychom chtěli získat do pokladny větší obnos.

Partneři z minulé sezony s vámi budou spolupracovat i v té příští?
Ještě jsme neoslovili všech sto dvacet osm partnerů, které jsme měli v minulé sezoně. Především s těmi většími už jsme ale mluvili s výhledem na příští sezonu a nikdo se k nám zatím neotočil zády. V příští sezoně by všichni měli pokračovat a budeme pracovat na tom, abychom jejich počet  ještě o něco rozšířili. Neděláme si iluze, že se nám podaří získat třeba další Budvar, Madetu nebo ČEZ, ale v oblasti menších partnerů ta šance na větší počet rozhodně je.

Rozpočet by tedy v žádném případě neměl být nižší než v minulé sezoně, naopak by mohl být o něco vyšší?
Ano, tak se to dá říct. V tomto duchu také oslovujeme hráče pro případné posílení týmu. Letos už bychom také chtěli nějaké hráče koupit, zatímco loni jsme měli skoro  všechny jen na hostování.

Spekuluje se o tom, že některé kluby by mohly prodávat extraligovou licenci. Můžete reálně uvažovat o tom, že byste se stali jedním z adeptů?
Pokud by nám ji někdo nabídl za korunu, tak proč ne. Ale za korunu nám ji nikdo nenabídne a momentálně nemáme tolik peněz, abychom mohli nejen koupit licenci, ale také postavit kádr na extraligové úrovni.

Trenérské obsazení zůstává stejné jako v minulé sezoně?
Ano. Hlavním trenérem bude Petr Rosol, který při svém příchodu podepisoval smlouvu na zbytek minulé a celou další sezonu. Jeho asistentem zůstává Radek Bělohlav.

Brankářskou jedničkou bude Hynek Kůdela, který v týmu podepsal novou smlouvu?
Chtěli jsme, aby se stal naším kmenovým hráčem, takže se chystá i jeho přestup.

Měli jste vyrovnanou gólmanskou dvojici. Co rozhodlo  o tom, že si ponecháte Kůdelu a mužstvo opouští Dominik Halmoši?
Především věk. Hynek Kůdela je o tři roky mladší. Když zapomeneme na play out, tak oba podávali po celou sezonu výborné výkony a drželi nás. Proto jsme se rozhodli získat Kůdelu na přestup a jednali jsme s ním už někdy v lednu. Věříme, že když odchytal velmi dobře minulou sezonu, tak není důvod, aby nechytal ještě lépe v té další.

Kdo mu bude dělat dvojku?
To je zatím věc jednání. Jednou z možností je další mladý brankář a měli bychom tak dva mladé gólmany. Tak pravděpodobně sezonu začneme.

Kádr už opustil kvartet zkušených hokejistů Moravec, Šachl, Ondřej a Melka. Nesplnili vaše očekávání?
Přesně tak.

Naopak už podepsala smlouvu trojice útočníků Kuchejda, Pajič a Boháč. S těmi jste naopak byli spokojeni?
To jsou hráči, na kterých bychom v příští sezoně chtěli hodně stavět.

Do přípravy už nepůjde zkušený obránce Jan Platil. Důvodem jsou jeho zdravotní problémy?
Honza se vyjádřil v tom smyslu, že končí kariéru. Od trenérů se dozvěděl, že s ním příliš nepočítají pro příští sezonu. Honzova reakce byla taková, že si musí dát do pořádku zdraví a kariéru přerušuje. Rozešli jsme se ale úplně bez problémů. Líbilo se mu tady, ale prioritou je teď pro něj rodina a jeho zdravotní stav.

Počítáte s kvartetem zkušených obránců Chmelíř, Kasík, Růžička a Novák?
Chmelíř a Kasík jsou v jednání a za určitých podmínek bychom o ně i nadále stáli. O Růžičkovi také jednáme a je to na dobré cestě. Pokud by měl zůstat Novák, tak už v jiné pozici, kdy by nedostával na ledě tolik prostoru, ale spíše by vychovával nějakého mladého spoluhráče. Honza Novák však v každém případě není v první vlně obránců, které jsme oslovili.

Vaším kmenovým hráčem je Ivo Kotaška. Počítáte i nadále s jeho službami?
Je to podobné jako u Nováka. Nepatří mezi hráče, kteří byli osloveni v první vlně.

Mohl byste prozradit nějaké zajímavé jméno z oslovených beků?
Měl by přijít slovinský reprezentační obránce Sabahudin Kovačevič, který hrál výborně na olympiádě v Soči. Vysoký pravák, velmi dobrý do přesilovky. Je to dobrý kamarád Roka Pajiče, což je samozřejmě také plus.

Jak to bude s českobudějovickými hráči Bláhou, Křížem, Prokopem a Vráblíkem, kteří mají smlouvy v hradeckém Mountfieldu?
O tyto naše kluky zájem máme a bude se o nich jednat. Měli by být součástí celého balíčku, do něhož by mohl patřit i Chmelíř, jenž je také hráčem Hradce. Záležet bude na tom, jak se s Hradcem domluvíme. Mohlo by se to týkat i Švihálka, jenž ale upřednostňuje angažmá v extralize. To samé platí i v případě Františka Ptáčka.

V Mountfieldu končí smlouva také Lukáši Květoňovi. Ten není ve vašem hledáčku?
Lukáš Květoň by měl jít podle našich informací zamířit do extraligy.

Zůstane v klubu jeden z největších českobudějovických talentů posledních let Luboš Rob?
Všechno je vázáno na dohodu mezi naším klubem a občanským sdružením HC České Budějovice. Měli by u nás zůstat nejen Rob, o kterého mají velký zájem extraligové kluby Brno a Hradec, ale také Pašek, Prokeš, Švec a gólman Gába. Je to ale všechno podmíněno dohodou s HC České Budějovice, která by měla být na dobré cestě. Smlouvu jsme už podepsali s Markem Vanišem, tam je to oficiální.

Hostování z Litvínova skončilo v klubu Romanu Pšurnému. Vrátil se zpět do svého mateřského klubu?
Ano. V Litvínově má ještě na rok podepsanou smlouvu a jeho prioritou je pokračovat v extralize.

Jaká je situace ohledně Václava Skuhravého?
S Vaškem jsme se rozešli s tím, že pokud dostane zajímavou nabídku odjinud a my za něj budeme mít náhradu, tak už ho nebudeme oslovovat. Spíše to vypadá, že už u nás pokračovat nebude.

Posunula se situace v případě kapitána Aleše Kotalíka, jenž silně zvažuje konec kariéry?
Zatím nevíme a toto rozhodnutí necháváme na něm. Do přípravy s týmem na konci dubna nenastoupí. To je zatím jediná jistota.

Jednáte s budějovickými odchovanci Jiřím Ferebauerem a veteránem Zdeňkem Špergerem?
Máme připravených několik variant sestavy a oni dva nefigurují v těch prioritních. Oba se dozví do konce měsíce, jestli tady budou hrát, nebo ne. Zatím ale osloveni nebyli.

Ve hře je příchod kvalitních útočníků, kteří mají platné smlouvy do konce dubna a jejich jména tudíž nemůžete zveřejnit. Neprozradíte ale přece jen ještě nějaké nové jméno?
Domluvili jsme se s Martinem Heřmanem. Je to plzeňský odchovanec, který hrál poslední dva roky v Kazachstánu a letos si tam zahrál finále nejvyšší soutěže. Shodou okolností proti Tomáši Vakovi, který u nás v minulosti působil. Dohodli jsme se s Martinem i s Plzní.

Narazil jste na Tomáše Vaka, který se chtěl vracet z Kazachstánu. Ten vás neposílí?
Vypadá to, že Tomáš zůstane v Kazachstánu.

Letní příprava týmu začíná v pondělí 28. dubna. Jaký bude mít průběh?
Letní příprava bude trvat devět týdnů. Vrcholem její první fáze bude týdenní soustředění na Šumavě na konci května, druhá fáze bude končit dvěma týdny na ledě v Pouzar centru. Po dovolené se půjde na led poprvé 21. července.

Už máte jasno o přípravných zápasech?
Program se teprve dolaďuje. Určitě budeme hrát na přelomu srpna a září Regionální pohár, kterého se zúčastní ještě Jihlava, Havlíčkův Brod a Třebíč. Bude se hrát systémem doma –  venku. Předběžně jednáme o přátelském utkání s Plzní na začátku srpna.