Jihočeši udělali oproti pondělnímu vítěznému utkání dvě změny v sestavě. Do prvního útoku se posunul místo Dostálka junior Šulek a post sedmého beka zaujal zlý muž Mazanec. To byla reakce na provokujícího slávistu Baču z úvodního duelu série.

Úvodní nápor domácích tentokrát nebyl tak výživný jako den předtím. Výjimkou byla velká šance Heřmana. Naopak hosté byli oproti pondělku výrazně odvážnější. Ve vlastním oslabení napálil Rys z boku tyč Kváčovy klece, Beránkovu slibnou možnost zlikvidoval Kváča.


Jenže v první části hry se Motor přece jen prosadil. Hosté vyrobili dva zbytečné fauly a v přesilovce pět na tři se tvrdě od modré trefil Pavlin.

Stínem první třetiny bylo zranění slávisty Tejrala po čistém zákroku Hřebejka, po kterém opouštěl halu na nosítkách. Podle první diagnózy měl utrpět otřes mozku. „Je to přesně tak, jak jsem očekával. Slavia hraje dnes daleko důraznější hokej než v prvním utkání," komentoval průběh úvodního dějství z novinářské tribuny zraněný kanonýr domácích Tomáš Nouza.

Slavia podle něj v prvním duelu neukázala plně svou sílu. „Zjistili, že takhle hrát nemohou a po fyzické stránce hodně přidali. První třetina byla vyrovnaná a odehraná ve velkém tempu s velkým množstvím osobních soubojů. Jsem rád, že jsme dali z přesilovky gól a vedeme 1:0," konstatoval.

Jenže po změně stran bylo všechno jinak. Slávisté měli výrazně navrch a třemi góly otočili skóre. Tutovku Jankovského ještě Kváča exkluzivním zákrokem zlikvidoval. Ve 27. min. už ale bylo vyrovnáno. Domácí obrana nechala před brankou zcela volného Krliše a na jeho střelu domácí gólman reagovat nemohl.

Čtěte ještě: Mladší dorost Motoru vyzve v semifinále skupiny Plzeň, manažer čeká tvrdý boj

Motor vyloženě ztrácel půdu pod nohama a v polovině zápasu už Slavia vedla. V přesilovce prostřelil Kváču podruhé Pohl. Třetí úder zasadil chybující domácí obraně při hře čtyři na čtyři Šagát.

„Hráči Slavie ve druhé třetině zvýšili pohyb a v některých situacích jsme s tím měli problémy," všiml si Nouza. „Věřím, že si k tomu v kabině kluci s trenéry něco řeknou a do třetí třetiny přijdeme pořádně nabuzeni," neztrácel zkušený forvard přes nepříznivý stav víru ve vítězství.

Třetí část hry zahájili domácí dvěma přesilovkami, leč bez většího efektu. Motor se snažil, ale proti pozorně bránícímu soupeři se prosazoval jen velice těžko. Velké šance Dostálka a Vlčka sice po gólu volaly, ale výborný Frodl v brance Slavie odolával. Jeho kouzlo odčaroval znovu až Dostálek, když ho v přesilovce nachytal střelou z úhlu mezi betony.

Na druhé straně pak mohl potrestat hrubici v domácí rozehrávce Rys, ale Kváča svůj tým podržel. Dvě vyloučení v řadě snahu o závěrečný tlak přibrzdila.

DÁLE ČTĚTE: Krasobruslař Martin Bidař po zranění kotníku už skáče a věří, že MS stihne

Minutu a půl před koncem domácí střídačka sáhla k power play, před Frodlem doslova hořel led, ale vyrovnat se nepodařilo…

Branky a nahrávky: 16. Pavlin (Chovan, F. Novák), 52. Dostálek (F. Novák, Vlček) – 27. Krliš (Jankovský, Půhoný), 30. Pohl (Pletka), 36. Šagát (Knot, M. Kadlec). Vyloučení: 8:9 (navíc host. Bača 10 min.), využití: 2:1. Rozhodčí: Svoboda, Sýkora – Jílek, Šperl. Diváci: 6421 (vyprodáno). Stav série: 1:1.
ČEZ Motor: Kváča – Fillman, F. Novák, Pavlin, Pýcha, Vráblík, Mucha, od 38. navíc Mazanec – Šulek, Rob, Čermák – Chovan, Vlček, Heřman – Hřebejk, Vak, Pajič – Dostálek, Škoda, Babka. Trenéři Stavjaňa a Štrba.

Hlasy trenérů – Antonín Stavjaňa (Motor): „V první třetině jsme byli aktivní. Vyhráli jsme ji 1:0, což vedlo náš tým k sebeuspokojení, že se utkání bude vyvíjet stejně jako v pondělí. Soupeř nás potrestal třemi góly a vyrovnat jsme pak již nestačili."

Jan Srdínko (Slavia): „Oproti prvnímu zápasu to byl z naší strany play off výkon s dobrým bruslením a hrou do těla. Odehráli jsme povedené utkání, jenom se příště musíme vyvarovat zbytečných faulů.".