Letošní sezona je ale tak trochu jako na houpačce. Jihočechy trápí značná marodka, po příchodu posil z NHL se však mužstvo podařilo nastartovat a v posledních dvou duelech kromě tříbodových  vítězství také doslova rozdávalo hokejovou radost. Kotalík k tomu přispěl nejen kvalitními výkony, ale v Liberci také hattrickem.

Poslední dva zápasy jste odehráli jako z partesu. Ale předcházely tomu tři prohry po značně nepřesvědčivých výkonech. Byl podle vás hlavní problém v početné marodce?
V posledních dvou zápasech jsme hráli hokej, který bychom chtěli hrát. Bohužel tento styl a úroveň jsme předtím nebyli schopni udržet v nějaké konzistenci. Snažili jsme se hrát pořád stejně, ale jednu chvíli nás bylo tak málo, že jsme vepředu zůstali ze starších hráčů jenom já s Jirkou Šimánkem. Jinak byl tým strašně mladý a nezkušený. A to se v extralize dá uspět jen těžko. Soutěž má svou kvalitu a příchodem hráčů z NHL se ještě zkvalitnila.

Dvěma výhrami jste podle vás výkonnostní propad zastavili?
V žádném případě hned nemůžeme mluvit o tom, jestli se něco změnilo, nebo ne. Dva zápasy jsme vyhráli i předtím. Pokud budeme schopni udělat sérii nějakých čtyř pěti zápasů, tak bude možné říct, že se něco změnilo k lepšímu.  Velký vliv mělo, že se zapojili Milan Michálek s Martinem Hanzalem a Vaškem Prospalem. Nejen na ledě, ale i v kabině. Hlavně mladší kluci si vedle nich víc věří a jejich příchod z nás udělal jeden z nejkvalitnějších týmů ligy. Nevidím jiný klub, který by měl kvalitnější hráče. Pokud se nám vrátí ještě i někteří marodi, tak můžeme pomýšlet na hodně vysoké umístění.

Přinesl ten pomyslný restart týmu právě příchod hráčů z NHL?
Nevím, jak to vnímají kluci v kabině. Pro mě se ale prakticky nic nezměnilo. Já jsem tady zodpovědnost cítil od prvního dne a rozhodně se jí nezříkám. Dostali jsme se ale do situace, kdy jsme měli spoustu zraněných hráčů. Zůstali jsme z těch zkušenějších v útoku jenom s Jirkou Šimánkem a nebyli jsme schopni to uhrát. Když se teď zapojilo více zkušených hráčů, tak se ta tíha může rozložit na více hráčů. Navíc ti kluci přinesli do mančaftu obrovskou kvalitu.

Menší krize vyvrcholila před týdnem domácí porážkou s Litvínovem. Po ní jste měli za zavřenými dveřmi sezení s vedením klubu. Vyříkali jste si vše potřebné?
Podobné schůzky jsou běžné, když výsledky nejsou takové, jaké by měly být. Své si k tomu řekli starší i mladší hráči, stejně jako trenéři. Situace už byla neúnosná. Všichni víme, jak máme hokej hrát a jak máme plnit to, co po nás trenéři chtějí. Myslím si, že je to správná cesta a všichni pro to dělají maximum. Celý sportovní úsek klubu odvádí každodenně výbornou práci. Jde o to, abychom to prodali i my na ledě.

Schůzka zřejmě pomohla, protože druhý den jste v Liberci byli k nepoznání a přesvědčivě vyhráli 6:2.
Nedá se říct, jestli nás vyburcovala právě ta schůzka. To si musí každý v hlavě přebrat sám. Já jsem k zápasu v Liberci přistupoval úplně stejně jako ke každému jinému duelu. Napadaly mi tam góly, které mi tam jinak nespadly. Potom v neděli s Pardubicemi jsem mohl dát také dva nebo tři góly, ale zase mi to tam nespadlo. Především jsme k tomu zápasu všichni přistoupili tak, jak jsme měli.  Máme sice v týmu hráče z NHL, ale oni to za nás sami neuhrají. Nemají to jednoduché a naopak sami ze začátku potřebují pomoc od nás. Oni nám to potom vrátí, až se do toho dostanou. Už jenom jejich přítomnost ale psychicky zvedá ostatní hráče.

Netajíte se tím, že váš hokej už není o gólech. Hattrick v utkání v Liberci však potěšit musel. Navíc to byly všechno krásné góly. Skutečně potěšily?
Jak už jsem říkal, mně se takovéhle věci nestávají. V Liberci jsem přitom mohl dát v pohodě klidně šest gólů. Více než hattrick mě těší, že ty góly přišly pro nás v pravý čas. Vždycky to bylo na konci třetin, kdy se zápas lámal. Padly na konci první i druhé třetiny a s psychikou soupeře pořádně zamávaly. Třetí gól úplně na konci zápasu, to už byla spíše taková třešnička na dortu. Především jsem však byl rád, že jsme ten důležitý zápas zvládli. Liberec totiž není v situaci, že by mohl body rozdávat.

Padla v Liberci na led z kotle vašich fanoušků nějaká čepice na oslavu vašeho hattricku?
To jsem si opravdu nevšiml. Spíše k tomu ale dochází při domácích zápasech.

V pátek vás čeká zápas na Spartě, která je hodně nečekaně až na samotném chvostu extraligové tabulky. Jak vnímáte tuto nepříznivou situaci v táboře soupeře?
Něco na Spartě asi špatně je, ale my se tím nezabýváme a ani zabývat nemůžeme, pokud chceme být úspěšní. Nemůže sledovat jiné týmy, jestli jsou v problémech, protože my máme své problémy taky. Ještě z toho nejsme venku a rozhodně nejsme spokojeni s tím, kde se v tabulce nacházíme. Nastavili jsme něco, co by mohlo fungovat, a chceme v tom pokračovat. V detailech musíme být konzistentní. Potom můžeme porazit prakticky kohokoliv. Musíme se soustředit na to, jak hrajeme my, a ne jak soupeř. Na Spartě budeme určitě chtít vyhrát.

Čeká vás páteční duel na Spartě a poté dlouhá reprezentační přestávka. Není trochu škoda, že bude pauza v době, kdy jste se dostali do pohody?
Pro nás je to určitě škoda. Raději bychom hráli než trénovali. Zase na druhou stranu jsme teď odehráli velké množství zápasů v malém počtu hráčů. Taky jsme hráli některá utkání třeba jen na sedm útočníků. Proto já osobně pauzu přivítám. Mám nějaké menší zdravotní problémy, takže mi přestávka  přijde vhod, abych se mohl doléčit. Věřím, že náš tým bude po pauze hodně silný a půjdeme tabulkou nahoru.