Na jihu Čech jste skoro čtyři měsíce. Už jste se v novém prostředí plně adaptoval?
Zatím je všechno úplně v pohodě. Budějovice jsou pěkné město a jsme tady s manželkou spokojeni. Také na stadionu všechno funguje. Není důvod si na nic stěžovat.

Poslední čtyři sezony jste strávil ve slovenské extralize v Martině, který ale v nejvyšší soutěži končí. Chystal jste se měnit dres i v případě, že by k zániku klubu nakonec nedošlo?
Původně jsem počítal s tím, že bych v Martině ještě zůstal. Ale klub končil, takže jsem musel hledat něco jiného. Byly tam nějaké nabídky ze zahraničí i ze Slovenska. Potom se ale ozval trenér Stavjaňa, což pro mě bylo rozhodující.

Neměl jste trošku obavu, že jdete do druhé nejvyšší soutěže, která přece jen není tolik na očích?
Toho jsem si byl samozřejmě vědom. Ale také jsem věděl, že Motor je špičkový tým soutěže, který chce bojovat o postup. To mě lákalo. Už jsem navíc také potřeboval nějakou změnu. Nemyslím si, že je nějaká liga horší nebo lepší. Jenom se třeba hraje jiný styl hokeje. Uvidíme, co nový ročník přinese.

V minulosti už jste si český hokej vyzkoušel v extraligovém Liberci. Jak na sezonu pod Ještědem vzpomínáte?
Bylo mi tehdy dvaadvacet let a zrovna byla výluka v NHL. Vůbec se nám nedařilo a pořád jsme prohrávali. Byla to těžká sezona. U týmu se vystřídali tři trenéři. Byla to má jediná šance v extralize a nedopadla dobře.

Zatím jste odehrál všech šest přípravných zápasů a v jednom týdnu jste absolvovali hned tři. Je to vzhledem k probíhajícím intenzivním tréninkům hodně náročný program?
Už jsem zažil i turnaj, kde se hrály ve třech dnech tři zápasy. Jednoduché to není, ale k tomu příprava slouží, abychom si podobnou zátěž vyzkoušeli. Náhradníků v týmu moc nemáme, takže to vypadá, že skoro všichni asi odehrajeme všechna utkání. Alespoň budeme dobře připraveni.

Třikrát jste se trefil do černého. Jsou pro vás góly v novém prostředí důležité i v přátelských duelech?
Každý gól určitě potěší, ale důležitější to bude až v soutěži. Když je člověk v týmu nový, tak mu vstřelené branky pomohou.

Čeká vás odveta s Plzní, kde jste vedli 2:0, ale nakonec jste odešli 2:4 poraženi. Byla škoda takhle ztraceného utkání?
Soupeř dobře bruslil. Měli jsme dobrý začátek utkání, pak jsme však dostali trošku smolný gól a malinko se nám to začalo hroutit. Rozhodující bylo, že jsme odehráli dobrých jenom nějakých dvacet nebo třicet minut, ale ne celých šedesát.

Máte velkou motivaci vrátit extraligovému týmu prohru?
Každá výhra nad extraligovým týmem vám zvedne sebevědomí. S tím do zápasu určitě půjdeme. Chceme vyhrát. To je jasná věc.

Stejně jako v Plzni se vyvíjel i domácí duel v Pardubicích. Co udělat, abyste taková utkání neztráceli?
Je to pořád jenom příprava a extraligové celky mají svou kvalitu. Potkáme se s nimi zřejmě zase až na samotném konci sezony. Do té doby bude dost času to vylepšit. Porazit je by samozřejmě potěšilo, ale jedná se zatím jen o přípravu.

S Plzní hrajete ve Strakonicích. Byl jste tam už někdy na zimním stadionu?
Nebyl. Ani nevím, kde Strakonice jsou (úsměv).

Úterní přátelské utkání ČEZ Motor České Budějovice – Škoda Plzeň (17.30) se odehraje ve Strakonicích v rámci oslav 650 let založení města. O atraktivní duel je mimořádný zájem. „Zatím je prodáno kolem sedmi set lístků, ale věříme, že by mohlo být plno,“ přeje si místopředseda HC Strakonice Roman Heimlich. Kapacita stadionu je 2500 diváků. Plné vstupné činí 50 korun, děti a držitelé ZTP zaplatí dvacetikorunu. Pokladny budou otevřeny v 16 hodin.