Jste spokojeni se začátkem letošní sezony?
Zatím nadšení nejsme. Kromě utkání s Kladnem neukazujeme to, co si myslíme, že v týmu je, a na co jsme se několik měsíců připravovali.

Čím to je?
Po prvním utkání s Jihlavou jsem při diskuzi s trenéry říkal, že na ledě byly dva týmy. Jeden přijel připravený a druhý byl nepřipraven. Náš tým mi připadal, jako kdyby šel do první soutěžního utkání a nevěděl, co ho čeká. Rozdíl mezi tréninkem a přátelským utkáním, co se týká nasazení a pohybu, je podle mého názoru jeden stupínek, ale rozdíl mezi přátelským a mistrovským utkáním vidím já osobně tři stupínky. Zatímco Jihlava přijela a svůj výkon o ty zmíněné tři stupínky výš posunula, tak my ne.

Po domácí prohře v premiéře s Jihlavou přišla porážka venku v Třebíči. Tam už jste byli přes nulový bodový zisk s výkonem spokojenější?
Nebylo to úplně skvělé, ale určitý posun dopředu tam byl. Doma s Havlíčkovým Brodem potom první třetina vypadala, minimálně co se týká nasazení, chuti a snahy, velmi dobře. Ve druhé třetině ale jako kdyby z kabiny přišlo jiné mužstvo a ve třetí jsme naštěstí dali gól, který tým uklidnil. Do konce zápasu už hrál jenom to, co potřeboval, abychom uhráli pro nás tak důležité body.

Pak ale přišel další nepovedený zápas v Šumperku.
Na tom utkání jsem nebyl, ale co mám informace, tak jednoznačně selhala defenzivní práce celého mužstva, kterou ještě podtrhly individuální chyby zejména obránců. S Kladnem to bylo celkově pohledné utkání. První třetina byla z naší strany výborná, druhá o něco slabší. Pokud však budeme hrát utkání s takovým nasazením, odhodláním a chutí jako s Kladnem, tak budeme mít výsledky a myslím si, že i diváci se budou bavit.

V médiích se objevilo, že jste po utkání v Šumperku sáhly směrem k hráčům k pokutám. Bylo tomu skutečně tak?
O ničem takovém nevím. Možná došlo k něčemu internímu uvnitř týmu a něco hráči dávali do své týmové pokladny. O tom ale nemám informace. Ze strany vedení klubu se však nic takového nedělo. Hned po druhém utkání v Třebíči jsme měli schůzku vedení klubu, kde jsme celkem obšírně diskutovali o tom, co udělat jinak. Trenéři si některé podněty, které od nás dostali, vzali k srdci. V průběhu tréninků jsem viděl určitou změnu přístupu trenérů, která si myslím, že bude ku prospěchu věci.

Bylo po porážce v Šumperku ve hře i případné odvolání trenérů?
Nebylo. Pokud by však nedopadlo ani další utkání s Kladnem, tak bychom pravděpodobně přistoupili k tomu, že bychom se začali intenzivně zajímat o to, jaké jsou na trhu případné možné trenérské náhrady. V případě nezdaru s Kladnem bychom zcela jistě uvažovali o tom, co udělat, abychom se zvedli. Pokud by nám z toho vyšlo, že jediným možným řešením je zásah do trenérských postů, tak bychom to udělali. Primárně bychom ale hledali nějaké jiné možnosti, třeba vhodné posílení našeho trenérského tandemu. Jsem zastáncem dlouhodobého konceptu práce a do něj jistě nezapadá častá změna na trenérských postech. Na druhou stranu ale ani variantu odvolání trenérů nemohu vyloučit, musí ale být k dispozici adekvátní náhrada.

Proč mužstvo nenavázalo na povedený zápas s Kladnem také v Kadani, kde prohrálo 3:4?
Odpověď na tuto otázku se snažíme najít. Nevyrovnanost výkonů nás provázela v celé loňské sezoně, utkání s papírově silnějšími soupeři jsme zvládali mnohem lépe než utkání s týmy papírově nebo postavením v tabulce slabšími. Úvod sezony naznačuje, že ve stejném trendu pokračujeme i v letošní sezoně, nevidím žádný patrný posun k lepšímu. To mě znepokojuje ještě více než naše aktuální postavení v tabulce.

Jste spokojeni s hlavními posilami, které jste před sezonou do týmu přivedli?
Za sebe musím říct, že co se týká vlivu na výkony a výsledky mužstva, tak čekám, že toho kluci ukáží ještě mnohem víc. To mluvím o hlavních posilách jako jsou Pepa Straka, Tomáš Nouza nebo Martin Heřman. Co se týká přístupu, nasazení, bojovnosti a práce pro tým, tak jsme spokojený hodně. V tomhle směru, jak pracují, tito hráči skoro předčili mé očekávání.

Pracujete s rozpočtem čtyřicet milionů korun, což je více než třeba Karlovy Vary v extralize. Není v tom případě jako cíl šesté místo v tabulce trochu alibistický? Neměli byste s těmito podmínkami spíše atakovat případnou baráž o extraligu?
Vstup do soutěže nám prozatím ukazuje, že ani celkem střízlivý cíl, který jsme si vytkli, což je pohybovat se do šestého místa v tabulce, se nám nedaří naplňovat. Po prvních kolech jsme dole. Musím zdůraznit, že máme velkou zodpovědnost vůči našim fanouškům, kteří nás skvěle podporují, ale také našim partnerům. Otevřeně sdělujeme, s jakým rozpočtem pracujeme, čímž si na sebe ale také pleteme bič. Naše povinnost je pohybovat se ve vodách tabulky, kam i rozpočtem patříme, to znamená na špici. Na skladbě týmu jsme pracovali od letošního ledna. Dlouze jsme diskutovali o hráčích, kteří by mohli být k dispozici, které opravdu chceme, které oslovíme a které si necháme. Práci kolem skladby týmu jsme rozhodně nepodcenili. Mužstvo máme vzhledem k možnostem našeho rozpočtu a nabídky na trhu poskládaný relativně dobře. Teď je na trenérech a hráčích, aby prodali, co v nich je.

Návštěvnost na vašich domácích zápasech ještě neklesla pod 3800 diváků. S tím musíte být spokojeni. Souhlasíte?
Zatím je to stejně skvělé jako v minulé sezoně. Diváci na hokej chodí, baví se hokejem a vypadá to, že jsou na stadionu rádi. A to i přesto, že úplně pokaždé nemohou být spokojeni s výkonem našeho týmu. Jednou z priorit, kterou jsme si pro letošní sezonu stanovili, jsou domácí zápasy, které chceme hrát tak, aby diváci odcházeli domů spokojeni. S Kladnem se nám to podařilo a uvidíme, jak to bude pokračovat.

V sobotu dochází u vašeho zápasu s Mostem k termínové kolizi s prvoligovým fotbalem. Váš duel začíná v patnáct hodin, Dynamo přivítá Příbram pouze o hodinu dřív. Nedalo se to vyřešit lépe?
Každopádně je to nešťastné. To je jasné. Utkání s Mostem jsme na odpoledne překládali už někdy před dvěma měsíci. Problém je v tom, že fotbalisté neznají přesné termíny tak dopředu jako my. Čekají, které zápasy si vybere televize. Zápas s Mostem jsme posouvali dopředu s tím, že Dynamo bude hrát klasicky od sedmnácti hodin. Jedno sobotní odpoledne babího léta jsme chtěli využít k tomu, abychom udělali utkání pro děti i s nějakými doprovodnými akcemi, které chystáme před zápasem. Fotbalový svaz ale mnohem později vzhledem k sobotnímu derby Slavia  – Sparta přesunul i další utkání na sobotní patnáctou hodinu. Proč si to Dynamo přehodilo ještě o hodinu dřív, to nevím.

Velkým svátkem by měl být domácí retrozápas s Kladnem v sobotu třetího prosince. Mohl byste přiblížit nějako podrobnosti?
Bude to zápas posazený do sedmdesátých let. Mělo by se jednat o souboj „Jaroslav Pouzar – Milan Nový". Máme už vybraný bílý dres ze sedmdesátých let, který si necháme udělat a stejně jako loni ho po utkání vydražíme. Loni to byla velice úspěšná akce. Oslovili jsme Českou televizi, která o přenos projevila zájem. Ještě ho ale musí schválit programová rada.

Loni měla retrozápasu s Mladou Boleslaví předcházet propagační akce na slepém rameni Malše. Vzhledem k mírné zimě z ní sešlo. Zkusíte něco podobného letos?
Loni byl retrozápas na začátku ledna, kdy jsme předpokládali velké mrazy. Letos s tím i vzhledem k termínu utkání nepočítáme.

O uspořádání open air zápasu pod širým nebem do budoucna neuvažujete?
Je fakt, že tahle myšlenka tady koluje. Chtěli bychom jednou takové utkání sehrát. Je to ale zatím jen v rovině úvah. Nevíme, kde bychom takový zápas odehráli. Venkovních možností tady tolik není. Otevřený stadion je třeba na Hluboké, ale tam se vejde jen nějakých sedm set diváků. Třeba by šlo přidělat nějaké mobilní tribuny. Rekordy v návštěvnosti bychom však určitě nelámali. I když zpestření sezony by to rozhodně bylo.