Kdo by čekal, že do druholigového klubu dorazí pozvánka do reprezentace? Ale stalo se a ukrajinský bek ve službách David servisu Nazar Babchuk před časem odjel z Českých Budějovic do vlasti, aby se připojil k národnímu týmu před zápasy European Hockey Challenge. „Ale nehrál jsem, byl jsem náhradník,“ upozorňuje hráč, který se v této sezoně objevil jak v extralize juniorů, kde nastupoval za Motor, tak české druhé lize.

„Tým měl čtyřdenní soustředění v Kyjevě, dvakrát denně jsme trénovali,“ líčí Babchuk. Nominace ho potěšila i překvapile. Mile. „Nečekal jsem to. Jsem jeden z mnoha Ukrajinců, kteří hrají v zahraničí, takže kvůli tomu mě asi pozvali,“ míní. Pozvánky do mládežnickcý výběrů dříve odmítal, protože už hrál v zahraničí a nechtěl opouštět tým v rozehrané soutěži. Mužské áčko, to je však jiná! „To se neodmítá,“ podotkne s úsměvem Nazar Babchuk.

TAKÉ ČTĚTE: Kanada je pro trenéra Jaroslava Lišku na univerziádách osudovým soupeřem

Na srazu si od trenérů vyslechl, že je perspektivní. Na podrobnosti se nevyptával, proto ani netuší, zda o něm někdo z Čech referoval na Ukrajinu. „Výsledky a statistiky si najdete kdekoli na internetu, takže víte, kdo kde hraje,“ říká Nazar Babchuk.

Většina reprezentantů Ukrajiny podle něj nastupuje v domácí nejvyšší soutěži. „A liga není zase tak dobrá,“ nepřekvapuje ho tudíž, že národní tým mapuje legionáře, působící za hranicemi. I když vysedával při zápasech na tribuně, cení si, že je v hledáčku. „Byl jsem tam nejmladší, takže i tak to pro mne byla příležitost. Jsem rád, že mě pozvali,“ zdůrazňuje. Dostal příslib, že ho trenéři budou nadále sledovat. „Měli by mě zvát na výběry pokaždé.“

Když se obránce vrátil z akce, onemocněl, a tak ve druhé lize stihl až domácí derniéru proti Žďáru (3:8). Bezprostředně po posledním utkání sezony v David servisu nechtěl ročník hodnotit. „Je těžké něco říkat,“ váhal. „Jsem rád za čas, který mi trenéři dali na ledě,“ pronesl mladík, jenž na jihu studuje vysokou školu. „Trenéři se ptali, zda tady zůstanu, nebo ne. Nevím. Nejspíš ano, ale nechci dopředu nic říkat.“