Ve čtvrtfinále play off čeká Jihočechy Přerov. Série hraná na čtyři vítězství začíná v pondělí 29. února v Budvar aréně (17.30).

Odvolání trenéra Rosola nebylo jen reakcí na poslední nevydařené zápasy. Je to tak?
Určitě to nebylo tak, že bychom Petra Rosola odvolali kvůli poslednímu zápasu s Benátkami. A v žádném případě kvůli tomu, že jsme skončili v konečné tabulce třetí a ne druzí. Podle našeho názoru podávalo mužstvo v průběhu celé sezony nevyrovnané výkony. Vzhledem k hráčskému kádru, který máme k dispozici, ty výkony měly být lepší. O tom jsme s trenérem Rosolem opakovaně diskutovali.

Kýžená stabilizace výkonů se ale nedostavila.
Je to tak. Nabyli jsme dojmu, že před play off musí mužstvo dostat nějaký impulz. Nechtěli jsme sezonu jen tak zabalit. Chceme ji dohrát tak, jak jsme si řekli. To znamená dostat se do baráže a porvat se o postup do extraligy.

Proč jste ale trenéra neodvolali už dřív, když jste nebyli spokojeni s výkony týmu?
Uvažovali jsme o tom už v průběhu sezony. Několikrát jsme na tohle téma diskutovali. Na rovinu ale musím přiznat, že dva kandidáti, které jsme oslovili, skončili jinde. Jeden v Pardubicích a druhý podepsal ve Spartě. Neměli jsme náhradu, proto jsme k výměně na trenérském postu přistoupit nemuseli.

O příliš koncepční řešení se ale nejedná.
Nedělali jsme tento krok z hlediska nějaké dlouhodobé práce. Toto rozhodnutí je vedeno jako impulz směrem do kabiny. Chceme, aby hráči znovu začali pracovat a bojovat za velké M, které nosí na dresu. Přesně tak, jak je k tomu vyzývali fanoušci v posledním utkání s Benátkami.

Proč padla volba na dosavadního asistenta Radka Bělohlava?
Rozhodli jsme se poskládat trenérský tým z lidí, které máme k dispozici. Věděli jsme, že stojíme před přijetím špatného, nebo ještě horšího rozhodnutí. Nemohli jsme vybrat správné řešení. Rozhodli jsme se pro to z našeho pohledu lepší. Odvolat trenéra a dát týmu silný impulz.

Trenér Rosol se vašeho jednání zúčastnil, nebo byl o svém odvolání pouze informován?
Byl informován telefonicky. Po utkání s Benátkami odjel domů, protože mužstvo mělo volno. Ve čtvrtek odpoledne jsme měli sezení a po něm byl telefonicky informován.

Rozešli jste se v dobrém?
Telefonát trval chviličku, takže to neumím posoudit. Ale Petr vypadal, že to přijal v klidu. Žádná slovní přestřelka se nekonala. Za dva a půl roku tady odvedl velký kus práce. Má trenérský styl, kterému věří, ale jenž podle nás dlouhodobě nefunguje. Měli jsme k němu výhrady, ale on svůj přístup nijak zásadně nezměnil. Důsledkem byl i nepovedený konec základní části. Určitě byly věci, které trenér mohl udělat jinak.

Rosol byl překvapen

Více než dva roky stál Petr Rosol na střídačce ČEZ Motoru. Loni dovedl tým až do baráže o extraligu, letos s ním vybojoval třetí místo po základní části WSM ligy. Poté ho vedení klubu dost překvapivě odvolalo. „Trenér s něčím takovým musí počítat vždycky. Ale teď zrovna jsem to nečekal," připustil.

Může to být impulz, míní Jaroslav Pouzar

Trojnásobný vítěz Stanley Cupu a dvojnásobný mistr světa Jaroslav Pouzar je legendou jihočeského hokeje. Odvolání trenéra Rosola od prvního týmu ČEZ Motoru ho překvapilo. „Myslím, že odvedl docela dobrou práci. Samozřejmě neznám zákulisí jeho odvolání. Výsledky klubu ale byly dobré. Posledních pár utkání se nepovedlo, ale to nebyla vina jen pana Rosola. Výměna trenéra je však věcí vedení klubu, což plně respektuji," okomentoval změnu na trenérském postu nejlepšího jihočeského týmu.

On sám ve své trenérské kariéře podobné výměny také zažil. „Většinou to byl dobrý impulz a zafungovalo to. V posledních zápasech se nedařilo a vedení klubu asi chtělo udělat nějakou změnu, aby kluky nabudilo. Zřejmě mělo trošku strach z play off, jestli se mužstvo zase zvedne. Těžko to ale mohu nějak hodnotit, protože v klubu nejsem," přemítá.

Motoru přeje, aby v play off i případné baráži uspěl. „Klukům fandím, aby to zvládli. Bude to ale těžké. Bez ohledu na to, jestli se měnil trenér, nebo ne," varuje.