Hrajete v Praze za Lva a v hlavním městě i bydlíte. Proč jste si vybral pro přípravu před olympiádou právě Budějovice?
V Praze hraji a proto tam také bydlím, ale to je všechno. Jinak jsem doma tady v Českých Budějovicích. Trávím tady vždycky celé léto a stavíme tady barák. Jako rodina budeme chtít bydlet určitě tady, protože se nám v Budějovicích líbí. Když jsem přemýšlel, kde trénovat, tak mě hned napadly Budějovice. Domluvil jsem se s klukama z vedení a jsem rád, že mi tréninky s týmem umožnili. Měl jsem tady s sebou rodinu, takže jsme tady mohli být všichni společně. To bylo dobré.

Před olympiádou má KHL poměrně dlouhou pauzu. Nemůže to mít vliv na vaši sportovní formu?
Těžko říct, ale doufám, že ne. Bez ledu jsem byl jenom tři dny. Předtím jsme měli hodně náročný program. Zápasů byla spousta a navíc jsme dvakrát byli na tripu. Byl jsem unavený a tělo potřebovalo trochu odpočinout. Nějakou pauzu jsem uvítal, ale pak už jsem byl rád, že mohu chodit na led s klukama v Budějovicích. Přece jen to ale nebylo ono, protože Motor má svůj program a tomu tréninky uzpůsobuje. Už se těším, že začneme trénovat s klukama z nároďáku v lajnách, ve kterých budeme hrát. Jsem ale vedení Motoru vděčný, že jsem se tady mohl připravovat. K tomu jsem ještě trénoval v posilovně se svým kondičním trenérem Frantou Bombicem.  Na olympiádě to budou zápasy v top levelu a je třeba být dobře připravený.

Máte zlato a dva bronzy z mistrovství světa, ale na olympiádě jste ještě nebyl. Berete to jako absolutní vrchol své kariéry?
Beru. Stoprocentně. Po několika mistrovstvích světa mám možnost jet na olympiádu, což je super. Dostat se do společnosti nejlepších hokejistů světa je něco neuvěřitelného. Ještě si to ani pořádně nejsem schopen uvědomit. Na mistrovství světa přece jen z různých důvodů nemohou přijet ti nejlepší. Tady budou ti nejlepší z nejlepších a je to absolutní vrchol. I z mediálního hlediska. Co se dělo jenom kolem nominace bylo až neuvěřitelné.

Věřil jste, že se do nominace pro Soči dostanete?
Nikdo mi dopředu nic nesliboval nebo neříkal. To vůbec ne. Ze začátku sezony jsem byl hodně skeptický. Přes léto jsem dobře trénoval, za poslední roky určitě nejvíc, a byl jsem dost zklamaný z toho, jak jsem hrál. Potom však přišel zlom, začali jsme vyhrávat a dařilo se i mně osobně. Povedl se nám pak turnaj národního týmu v Rusku. Samozřejmě nevidím trenérovi do hlavy. Určitě měl nějaké dlouhodobější plány, které změnil na poslední chvíli. Rozhodovala asi momentální forma a zamíchala se tam nějaká tři jména. Do nich jsem se dostal i já a do poslední chvíle jsem nevěděl, jestli pojedu.

Máte malého synka Jiřího. Vnímá už také, že táta jede na olympiádu?
Ano.  Teď v únoru mu bude šest let a nějakým způsobem už to vnímá. I když ještě nějaký rok nebo dva asi bude trvat, než si uvědomí, co znamená mistrovství světa nebo olympiáda. Nevím proč, ale od malička favorizuje Rusy. Když hrajeme proti nim, tak mi vždycky říká: tatínku nad Rusákama to asi prohrajete. Asi jsme se někdy bavili o tom, že jsou dobří, a on si to zafixoval.

Chystáte se v Soči vypravit také na nějaké jiné sporty?
To bych velice rád, ale teprve se uvidí, jak na tom budeme časově. Pokud ta možnost bude, tak bych se rád někam vypravil.

Je nějaký sport, který byste speciálně rád navštívil?
Lákal by mě biatlon, ale tam se asi nedostaneme, protože to od nás bude dost daleko. Pohromadě budeme kromě hokeje s krasobruslením, rychlobruslením a curlingem. My budeme u sebe. Pokud by to šlo, tak bych se rád podíval na krasobruslení.

Strašákem olympiády v Soči je hrozba možných teroristických útoků. Máte z nich také obavu?
Já osobně moc ne. O nás bude asi dobře postaráno. Ale třeba fanouškům se nedivím, že strach mají. Snad však bude všechno dobře zajištěné. Olympiáda je tak obrovská akce, že si nikdo nedovolí, aby se tam něco stalo. Raději o něčem takovém snad ani nechci mluvit. Doufám, že se nic nestane.

V KHL se vám s pražským Lvem daří. Krátce před koncem základní části jste na čtvrtém místě Západní konference. Můžete být zatím s průběhem letošní sezony spokojeni?
Zatím je to dobrá sezona. Jestli ale bude úspěšná, to se bude hodnotit až podle play off.  To rozhoduje o úspěšnosti sezony.  Chceme udržet umístění v první čtyřce, abychom začínali doma. Zatím tam jsme, ale čekají nás ještě čtyři zápasy, které budou hodně důležité. Čekají nás totiž soupeři,  kteří právě bojují o čtyřku.

V play off jste loni vypadli s CSKA Moskva snad až příliš hladce hned v prvním kole. Jaké máte cíle letos?
Náš cíl je přejít první kolo a potom se uvidí. Tým na to máme, ale silných soupeřů je v KHL hodně. Určitě však máme na to, abychom udělali nějaký dobrý výsledek.

Pro vás je ideální spojení hrát nejprestižnější evropskou soutěž doma?
Je to pro mě to nejlepší, co mohlo být. Klub funguje perfektně, takže maximální spokojenost. Nic mi tam nechybí.

Máte ve Lvu smlouvu i na příští sezonu?
Ano. Budu tam pokračovat.