Deváté místo po základní části soutěže berete?

Určitě. S tímto umístěním jsme spokojeni moc. Prioritou pro nás byla v první prvoligové sezoně záchrana. A to jakákoliv. Klidně i v play out. Přáním pak byl postup mezi první dvanáctku, abychom se nemuseli strachovat o udržení až do konce sezony. Tento cíl jsme splnili i překročili, takže v klubu je všeobecná spokojenost.

Nebýt horšího začátku sezony, kdy jste hodně prohrávali o jediný gól, mohl být vaše umístění ještě lepší.

Po postupu ze druhé ligy jsme budovali úplně nové mužstvo, což se částečně odrazilo i na výsledcích. Museli jsme do týmu přivést zkušené hokejisty, protože mezi první a druhou ligou je diametrální rozdíl. Podstatně větší než mezi extraligou a první ligou. Věděli jsme, že to nebude jednoduché.
Vždycky chvilku trvá, než si mužstvo zvykne na nějaký systém. Na začátku sezony nám to úplně nesedlo a měli jsme i dost smůly. To ale ke sportu patří. Hlavně jsme však budovali nové mužstvo. Někde to trvá celý rok, nám se začalo dařit už někdy před svátky.

Funguje dobře spolupráce s extraligovými Českými Budějovice?

Řekl bych, že na velice dobré úrovni. Z Budějovic k nám přišla řada kluků. Někteří tady našli svou parketu a hráli stabilně. Jiní trpělivost neměli. Nechtěli se prát o místo v sestavě, a proto raději odešli jinam. To byl případ Stejskala a Roda. Naopak třeba Kuchejda s Červeným si dokázali místo v základní sestavě vybojovat a nakonec se i vrátili zpátky do Českých Budějovic. Tak by měla spolupráce fungovat. My bychom měli v první lize obehrávat a připravovat mladé hráče pro extraligu. Ukázal to třeba obránce Jank, který po těžších začátcích zapadl do základu a ukázal, že má velkou perspektivu.

Hráči ale putují i opačným směrem od vás do Mountfieldu.

Ano. Připravili jsme třeba Ivoše Kotašku, který už je teď nastálo v Mountfieldu. Nyní hraje extraligu Martin Štrba, v Budějovicích se objevil i Milan Kostourek.

Co čekáte od blížícího se play off?

Teď už nemáme co ztratit. Máme splněno do play off můžeme jít s čistou hlavou. Určitě se zkusíme dostat do čtvrtfinále. Naše šance proti Kadani vidím tak padesát na padesát. Chceme postoupit už jenom kvůli našim fanouškům. Ti jsou fantastičtí. Chodí jich přes dva tisíce a starají se o skvělou atmosféru. Těm chceme udělat radost a trochu protáhnout sezonu.

Kadaň jsme letos v obou vzájemných zápasech porazili. Může to být výhoda před play off?

Sice jsme dvakrát vyhráli, ale pokaždé to byly hodně vyrovnané zápasy. Kadaň je farmou Chomutova, ale oba kluby působí ve stejné soutěži, takže si nemohou hráče jen tak půjčovat. Uvidíme, v jakém složení na nás vyrukují. Rozhodně ale nemají špatný tým, když skončili osmí. Od Vánoc prohráli jen minimum zápas. Nebude to nic jednoduchého.

Budete mít k dispozici pendlující hráče z Mountfieldu?

Budeme to řešit až ve středu podle situace v Budějovicích. Věřím, že se domluvíme, a kluci, kteří u nás hráli v sezoně, si zahrají i play off. Konečné slovo ale bude mít vedení Mountfieldu.

Nastoupí za vás i obránce Kotaška?

Ten už je hráčem Mountfieldu a podle regulí už bohužel hrát nemůže. V obraně máme trochu problém. S výronem v kotníku stále ještě netrénuje Havran, Jank je s reprezentační osmnáctkou v zahraničí a vrátí se až v neděli. Další budějovičtí beci už mají odehráno příliš zápasů v extralize, takže máme jen šest obránců. Snad se nám podaří dát alespoň v útoku dohromady čtyři kompletní řady.

Před sezonou jste v Táboře působil v manažerské funkci a trénovat jste už nechtěl. Nelitujete svého návratu na střídačku?

Určitě ne. Koučování mě baví. Kdybych nechtěl týmu pomoct, tak bych do toho nešel. Pouze je to pro mě problematické skloubit časově. Živí mě totiž úplně něco jiného. Hokej je ale pořád můj velký koníček a droga. Nelituji toho také proto, že se nám sezona povedla. I když to bylo na úkor rodiny a práce.

Funguje vaše spolupráce s asistentem Milanem Stárkem?

Milan mi strašně pomáhá. Nejezdím na každý trénink, jenom na ty den před zápasem. Ostatní vede Milan. Hráči to respektují a funguje to. Můj hlavní úkol je koučink na střídačce. Práci máme rozdělenou. Já nefunguji úplně jako profesionální trenér.

Budete na trenérském postu pokračovat i v příští sezoně?

Určitě si dám minimálně rok pauzu. Musím se věnovat svému zaměstnání. Možná se v Táboře vrátím do nějaké manažerské funkce. Moje trenérská mise je ale u konce. S týmem nebudu ani teď v pátek v Kadani, protože dcera má maturitní ples. Věřím, že to zvládnou i beze mě. Já dorazím za mužstvem až na sobotní zápas.