Účastník Kontinentální hokejové ligy absolvoval na přelomu  července a srpna na jihu Čech téměř dvoutýdenní soustředění a podmínky si nemohl vynachválit. Jihočeši se naopak zúčastnili turnaje O cenu gubernátora Sverdlovské oblasti Kamenný kvítek právě v Jekatěrinburgu. A dle slov obou stran by vzájemná spolupráce měla pokračovat i v dalších letech.

Hokejisté Avtomobilistu byli na jihu Čech ubytováni v Relaxačním a regeneračním  centru na Hluboké, trénovali pak na ledě českobudějovické Budvar Arény. „V minulosti jsme měli soustředění ve Finsku i u nás v Rusku. Cítili jsme ale, že to nebylo ono a chtěli jsme udělat nějakou změnu. Proto jsme rádi využili pozvání pana Zbytka do jižních Čech," říká prezident Avtomobilistu Vjačeslav  Potěchin. „Podmínky pro přípravu profesionálních sportovců jsme u vás našli ideální. A k tomu samozřejmě nádherné okolí," vzkazuje  na jih Čech.

Potěchin osobně má k České republice velice vřelý vztah. „Moje manželka žila do sedmi let v Čechách. Máme v České republice spoustu přátel. Moc se nám tam líbí a doporučím i prezidentům dalších ruských klubů, aby si pro svá soustředění vybrali právě Českou republiku. My jsme tam byli spokojeni na sto dvacet procent," nešetřil chválou.

Právě při soustředění na jihu Čech vznikla myšlenka, že by se Mountfield mohl zúčastnit turnaje v Jekatěrinburgu. A to za pro klub výhodných podmínek. Ruská strana totiž Jihočechům hradila veškeré pobytové náklady, sponzoři museli uhradit pouze letenky. „V minulosti k nám na turnaj pravidelně jezdila Škoda Plzeň. Chtěli bychom obnovit tradici účasti českých týmů na našem turnaji. Proto jsme Mountfield pozvali a jsme rádi, protože je to velmi kvalitní tým, který produkuje typický český hokej," zdůrazní.
Právě duel Mountfieldu s domácím Jekatěrinburgem hned úvodní den turnaje byl jeho vrcholem. Po velké bitvě nakonec vyhrál domácí celek až po samostatných nájezdech. „Moc se mi ten zápas líbil. A nejen mě, ale i všem fanouškům. Krásné a dramatické utkání. Jsem rád, že jsme nakonec vyhráli, protože soupeř prokázal vysokou kvalitu a těší nás, že se našeho turnaje zúčastnil," nešetřil Potěchin komplimenty.

Je vysoce pravděpodobné, že v příštím roce se obě akce zopakují. Avtomobilist by rád opět vyrazil na jih Čech na soustředění a  Mountfield by si naopak mohl zopakovat účast na turnaji v Jekatěrinburgu. „Chtěli bychom na soustředění do Českých Budějovic jezdit každý rok," má Potěchin jasno. „Hovořil jsme o tom i s vedením Molotu Perm a oni by jeli rádi také. Na náš turnaj bychom chtěli příští rok pozvat nejen Mountfield, ale také týmy z Finska, Švédska nebo Slovenska. Počítáme se šesti účastníky a byli bychom rádi, kdyby to byl větší mezinárodní turnaj," naznačuje Potěchin svou vizi pro příští rok.

V kádru Avtomobilistu měli v minulosti vždy své pevné místo čeští i slovenští hokejisté. „Pokud jsem byl prezidentem klubu, tak v mém týmu byli vždycky čeští nebo slovenští hokejisté, protože mají vysokou kvalitu," říká Potěchin a jmenuje například Jana Nováka, Tomáše Slováka, Michala Sersena, Radka Phillipa nebo Angela Krsteva.  „Bylo jich mnoho. Samozřejmě nemohu zapomenout na trenéra Marka Sýkoru. S ním jsme velcí přátele a řadu věcí s ním nadále konzultuji. Momentálně je po operaci a přeji mu brzké uzdravení," vzkazuje zkušenému českému trenérovi.

Aktuálně je jedním z lídrů týmu táborský odchovanec Josef Straka a výbornou pozici v týmu mají i Slováci Špirko a Mezei. „Všichni tři hrají výborně. Jsou to opravdoví profesionálové. Přemýšlím o tom, že bych přivedl ještě jednoho hráče z České republiky nebo Slovenska."

Za přestupy Čechů a Slováků do Jekatěrinburgu stojí především někdejší českobudějovický gólman Vladimír Hudáček, jenž s klubem spolupracuje jako agent. „Dvě sezony u nás v minulosti odchytal a je to nadále můj velký přítel," připomíná dvojnásobného mistra světa. „Pokud chci českého hráče, tak volám právě Vladimírovi. On má o hráčích velký přehled. Nejen o herních kvalitách, ale také o jejich morálních vlastnostech. Kdo je dobrý na ledě, ještě nemusí být přínosem pro kolektiv. To je pro mě velice důležité. Hokejový tým musí být jako jedna velká rodina."

V uplynulé sezoně obsadil Avtomobilist v konečném účtování KHL až předposlední třiadvacáté místo. To chce Potěchin změnit a nadcházející ročník by měl být v jeho podání podstatně lepší. „V každém případě bychom chtěli hrát play off," stanovil jasný cíl pro tento ročník.