Jak hodnotíte vystoupení českého týmu na juniorském mistrovství světa?
Popravdě řečeno neviděl jsem všechny zápasy českého týmu, ale věřil jsem, že bychom mohli ze světového šampionátu přivézt konečně nějakou tu medaili nebo alespoň dostat se do semifinále. Zisk medaile by byl obrovský úspěch.

Předchozí šampionáty nám příliš nevycházely. Tentokrát jste byl optimistou?
Myslím si, že tentokrát jsme měli na mistrovství velice silný ročník a ten tým měl na to, aby nějakého úspěchu dosáhl. V týmu byli osobnosti jako Hertl nebo Jaškin. Četl jsem i nějaké rozhovory s hráči před mistrovstvím a zdálo se mi, že i oni sami si věří.

Proč to tedy nevyšlo?
Ve čtvrtfinále jsme narazili na Spojené státy, což byl soupeř nad naše síly. Nakonec jasně převálcoval i Kanadu a ve finále Švédy, byť těsně. Prohráli jsme tedy s pozdějšími mistry světa. Musím ale říci, že nás Američani porazili rozdílem třídy.

To, že jsme narazili na silné Američany byl jediný důvod našeho neúspěchu?
Samozřejmě těch důvodů je víc. Na týmy, které obsadily první čtyři místa nemáme. Je to dáno širokou hráčskou základnou, kterou oni mají k dispozici. Na rozdíl od nás mají z čeho vybírat. Taky se ukázalo, že jsme měli pouze jeden konkurenceschopný útok. Kromě Hertla tam byli i jiní šikovní hráči, jako Hrbas nebo Jaškin, ale dá se říci, že třetí a čtvrtá pětka už byla slabší.

V posledních letech trenéři juniorské reprezentace hodně sází na hráče hrající juniorskou soutěž v zámoří. Je to podle vás cesta správným směrem?
To je otázka, na kterou je těžké odpovědět. Zodpovědnost má trenér a ten má možnost sledovat všechny hráče, kteří připadají v úvahu ať už hrají u nás nebo v zahraničí. Nevím jakým způsobem přesně sleduje hráče v zámoří ani neznám úroveň juniorské soutěže v zámoří. Možná má informace přes jejich agenty. Na ty se ale také nedá úplně spolehnout, protože samozřejmě každý agent má zájem, aby právě ten jeho mladý hráč na mistrovství světa hrál. Každopádně o hráčích, kteří působí u nás má samozřejmě detailnější přehled.

Myslíte si, že juniorská soutěž v zámoří posouvá naše mladé hokejisty výkonnostně nahoru nebo by talentovaní hráči měli spíše více usilovat, aby se prosadili v českém extralize?
Řeknu to asi tak. Uvedl bych to na příkladu Tomáše Hertla a Dmitrije Jaškina. Hertl byl naším jednoznačně nejlepším hráčem. Je oporou i ve Slavii a dostal také šanci v seniorské reprezentaci. Podobně na tom byl i Jaškin, který také ještě loni ve Slávii válel. Pak ale přišly problémy. Zřejmě neunesl slávu, nepohodl se s trenérem Růžičkou a šel hrát do Ameriky. A když jsem ho viděl teď na šampionátu v Rusku, řekl bych že už to není ten Jaškin, který hrál ve Slávii. Myslím, že teď byl poloviční.

Experti tvrdí, že náš tým by měl mít vlastnosti, které jsou pro český hokej typické a přinášely mu vždy úspěch. Je to disciplinovaná a kolektivní hra. Zároveň ale sázíme na hráče, kteří se v cizině učí něco jiného. Není to trochu paradox?
Poslední úspěch jsme na mistrovství světa zaznamenali za působení trenérů Holíka s Rulíkem, kdy jsme získali zlaté medaile. Máme řadu zkušených a kvalifikovaných trenérů a jejich úkolem je ten tým poskládat tak, aby měl šanci co nejlépe uspět. Problém je ale v tom, že těch hráčů, kteří by mohli reprezentovat je málo. Každý trenér má těžké vybrat vhodné typy hráčů, když ti hráči prostě nejsou.

Představte si, že byste se stal reprezentačním trenérem vy. Vsázel byste spíše na domácí hráče?
Já se s trenérem Přerostem dobře znám a na některé věci mám odlišný názor. U nás v Písku hraje například Vlček, který spadá do této věkové kategorie. Hraje pravidelně první ligu, chodí na přesilovky a oslabení. Zájem o něho mají i v Plzni. Neříkám, že měl v reprezentaci být, ale obecně si myslím, že hráč, který hraje soutěž dospělých má větší předpoklady a zkušenosti, než hráč hrající juniorskou soutěž. Taktéž si myslím, že pro mladého hráče je lepší hrát pravidelně první ligu než být málo vytěžovaný v extralize. Ale je to pouze můj osobní názor, neznám podrobně kvalitu zámořských hráčů.

Jak se reprezentační dvacítka připravuje na svůj vrchol v průběhu celé sezony?
Mládežnická reprezentace jezdí podobně jako ta seniorská na přípravné turnaje do zahraničí. Většinou do Švýcarska. Trenéři tam zkouší převážně mladé kluky z české extraligy a první ligy. V posledních letech se jich však do konečné nominace na mistrovství světa prosadilo minimum a naopak byli nominováni hráči ze zámoří, kteří přijeli těsně před mistrovstvím. Je to všechno o štěstí. Nakonec o úspěchu a neúspěchu rozhoduje momentální forma v rozhodujících zápasech.

Jak se vám líbil na mistrovství českobudějovický Michal Švihálek?
Je to dobrý a talentovaný hráč, ale extraligu předtím moc nehrál. Mohl sbírat zkušenosti u nás v Písku, ale on hraje juniorskou ligu za Mountfield. Je možné, že juniorská extraliga je rychlejší a tvrdší, ale já si myslím, že první liga mezi dospělými dá mladému hráči víc. Mohli jsme to vidět i v Ufě u Kanaďanů, Američanů nebo Švédů, na jejichž hráčích bylo vidět, že mnozí z nich mají zkušenosti s dospělým hokejem. To mi u našeho výběru chybělo.

Najdete ještě nějaký případ mladého kvalitního hráče z první ligy, který by mohl na mezinárodním poli obstát?
Třeba takový obránce Doudera, který u nás hostuje z Kladna. Účastnil se s reprezentační dvacítkou všech soustředění, ale těsně před začátkem mistrovství byl z nominace vyřazen. Když se vrátil k nám, tak patřil mezi nejlepší. Je to důrazný obránce s dobrou rozehrávkou a nevím jaká musela být výkonnost těch ostatních. O tom ale musí mít přehled reprezentační trenér a já věřím, že vybral ty nejlepší hráče.

Věnujeme se podle vás dostatečně mladým hokejistům?
Je známá věc, že u nás  obecně mládežnické kategorie trénují méně než je tomu ve Švédsku, Finsku či jinde ve světě.

Méně trénují? Čím to je?
Ono je to dané tou základnou, o které jsem už hovořil. Například ve Skandinávii se sejde v kempu čtyřicet mladých hráčů, ale jen dvacet jich potom může hrát. Proto se snaží dát do toho všechno, aby se prosadili. Zatímco u nás je ten počet dětí poloviční a musíme být rádi, že je máme. Někdy na ně nemůžete mít moc velké nároky, protože se pak stává, že ty děti utečou. V lepším případě se dají na jiný sport nebo v horším případ dají přednost počítačům. Kdyby byl větší výběr, tak je také můžete víc honit. Takhle to však není tak jednoduché.  Nesmíte je moc vystrašit, aby někdo neskončil.

Málo mladých, to je problém asi většiny sportů…
Ano a hokej není výjimkou. Dětí je málo a ne každý u toho vydrží. Problém je i v tom, že hokej je finančně náročný sport a mnoho rodin na tom není ekonomicky tak dobře, aby si jejich děti mohli dovolit hokej hrát.

Zdá se, že dobrou myšlenku již začal realizovat Jaroslav Pouzar, který postavil novou halu, kde se věnuje mládežnickým kategoriím…
Já jsem se byl nedávno podívat na utkání krajské ligy mezi Radomyšlí a David servisem. Vím, že právě ten budějovický David servis hraje a trénuje v nové hale, kterou pan Pouzar postavil. Vím také, že se Jaroslav Pouzar na svém stadionu mladým hodně věnuje a mají zájem, aby se David servis dostal do druhé ligy.  Je třeba, aby ti mladí měli příležitost hrát kvalitní soutěž dospělých a druhá hokejová liga je k tomu dobrým odrazovým můstkem. Určitě je to dobrá myšlenka, ale mám pocit, že nakonec to bude zase hlavně o penězích.

Sledujete i juniorskou KHL, kde nás reprezentují Karlovy Vary?
Moc ne. Loni tam hrál také Poprad, jsou tam snad i nějaké týmy z Maďarska, ale převážně to hrají Rusové. Našich hráčů tam jinak moc nehraje. Pokud jdou do zahraničí, tak většina odchází do Ameriky, kde mají lepší podmínky.

V reprezentaci figuroval také znojemský útočník Petr Beránek, který hraje rakouskou EBEL ligu. Co si myslíte o této soutěži?
Myslím, že je to méně kvalitní soutěž než česká extraliga. Některé přední týmy by ale možná patřily na špici naší první ligy. Když s námi Znojmo hrálo, vedlo si dobře, ale mezi absolutně nejlepší mužstva nepatřilo. V EBEL lize se teď pohybuje v klidném středu tabulky, aniž by kádr Jihomoravané nějak zvlášť posílili. Myslím tedy, že ani hráč z EBEL ligy nemůže nějak výrazně v juniorské reprezentaci dominovat. Zase ale samozřejmě hraje roli to, jakou má Beránek v tom znojemském týmu úlohu a kolik času na ledě stráví.

Jak se vede vašemu píseckému juniorskému týmu v lize?
Máme stejné problémy jako všude jinde. Máme k dispozici málo hráčů, někteří nejsou ani z Písku. Ale jak to na začátku sezony vypadalo, že tým ani nedáme pořádně dohromady, tak nyní si vedeme docela slušně. Bylo by ideální kdyby mladí hráči z juniorky mohli doplňovat prvoligový A-tým. Zatím však nikdo z nich na to nemá. Možná kromě útočníka Nováka.