Jakub Suchánek byl asi největším překvapením uplynulé sezony. Obránce, který strávil pět sezon ve francouzské lize a v první sezoně se v Motoru spíše rozkoukával, v uplynulém ročníku doslova zazářil. Připsal si nakonec v sezoně 7 gólů a 32 kanadských bodů, k tomu 16 bodů v tabulce +/-. Na konci ročníku ho pak fandové dokonce zvolili nejlepším hráčem klubu. Jakub Suchánek bude pokračovat v Motoru, podepsal smlouvu na rok s následnou opcí.

„Jakub měl velmi dobrou sezonu, jeho výkonnost jde stále nahoru. Proto jsme moc rádi, že jsme se dohodli na tom, že bude v Motoru pokračovat. Svým chováním a hrou si navíc naklonil i naše fanoušky a i to je pro nás velmi důležité," shrnul důvody, které vedly k podpisu kontraktu s jedenatřicetiletým pilířem defenzivy generální manažer klubu Stanislav Bednařík.

Smlouvu stejné délky, tedy na jeden plus jeden rok, podepsal i rtuťovitý útočník a českobudějovický odchovanec Jakub Babka. I jeho přínos pro tým byl znatelný, třicet kanadských bodů v sezoně mluví jasnou řečí, vždyť takové číslo u něj nebylo zvykem ani v mládežnických kategoriích. Fandové si jistě vzpomínají na jeho hattrick z lednového duelu s Litoměřicemi. „I Jakub Babka prokázal kvalitu, kterou od hráčů na jeho postu požadujeme. Je to navíc velice pracovitý a obětavý hráč s dobrým přístupem, tudíž očekáváme, že se může ještě zlepšovat," popsal Stanislav Bednařík roli mladého útočníka v týmu.

Novou roční smlouvu v Motoru podepsal i Dušan Žovinec. „Dušan nemá za sebou úplně ideální sezonu, částečně i vinou zranění. Ale v závěru ročníku prokázal, že je neuvěřitelně univerzálním hráčem a výborně zvládl i roli útočníka," vysvětlil Bednařík. „Vyzkoušíme ho v létě asi i v brance," dodal s úsměvem prezident klubu Roman Turek.

Naopak dva hokejisté nový kontrakt v Motoru odmítli. Kmenoví hráči klubu Michal Švihálek s Lukášem Křížem nepřijali podmínky, které jim vedení nabídlo, a budou si tak hledat jiné angažmá. Nabídku na příští sezonu pak neobdržel Lukáš Bohunický.

Odchod bojovníka Švihálka asi řadu fanoušků zamrzel. „Před sezonou jsme Michala viděli na pozici třetího levého křídla. Tuto roli ale úplně neobhájil. Momentálně ho vidíme na čtvrté levé křídlo a podle toho jsme mu nabídli mírné snížení smlouvy, které on neakceptoval," vysvětlil Bednařík. „Jeho odchod nás mrzí, ale otevírají se tím dveře pro další mladíky, kteří se budou mít možnost ukázat," dodává manažer.

Sám Švihálek opouští mateřský klub nerad. „Dostal jsem od klubu dvě nabídky. Ta druhá byla po finanční stránce celkem slušná. Ale nedohodli jsme se na formě, jakou budou peníze vypláceny. Problém byl, jaká bude výše základní mzdy a jak budou vypláceny prémie. Jinak finančně byla nabídka skutečně na slušné úrovni. Ale nedohodli jsme se. Kvůli rodině jsem to musel odmítnout. Trošku mě to mrzí, protože jsem chtěl v Budějovicích zůstat," ujistí.

O svých dalších plánech zatím jasno nemá. „Začal jsem trénovat sám a uvidíme, jaká možnost se objeví. Nechávám to na svém agentovi," říká.

Lukáš Kříž sice nabídku smlouvy ze strany klubu odmítl, ale jednání by ještě mohla pokračovat.

Slovenský bek Lukáš Bohunický s největší pravděpodobností na jihu Čech pokračovat skutečně nebude. „Zatím jsme mu smlouvu nenabídli. Jsme v jednání s jinými obránci, o kterých si myslíme, že by Lukáše mohli nahradit. Nepředpokládám, že bychom mu smlouvu nabídli," konstatuje Bednařík.

Blízko dohody je vedení klubu také s obráncem Kolmannem a útočníkem Mikyskou. „S jedním z nich jsme již prakticky domluveni. Ještě ale nemáme dohodu s Libercem," informuje Bednařík.

Ve čtvrtek čeká vedení klubu také první kolo jednání s kapitánem týmu Josefem Strakou.

Stále ještě nespatřilo světlo světa jméno nového trenéra. „Pořád je smluvně vázán v jiném klubu, proto jeho jméno nemůžeme zveřejnit. Bude součástí nově fungujícího sportovního úseku klubu. Jakmile to bude možné, budeme veřejnost informovat," slibuje generální manažer.

Letní přípravu zahájí mužstvo 2. května.