Cvičení je něco, co vyžaduje akci – je nutné vydat nějakou energii, aby k němu vůbec došlo. Zapojit se tedy musí aktivní složka vůle (její pasivní složka vám pak pomáhá odolat pokušení – to akci většinou nevyžaduje). Pak svou roli hraje také motivace, systém hodnot a priorit jedince. Všechny tyto komponenty jednání můžete ovlivnit tím, že si připravíte pro cvičení a sportování co nejlepší podmínky – vytvoříte si plán.

Motivace je něco, co naše chování žene vpřed. Představte si cíl, kterého chcete dosáhnout. Vytvořte si představu svého ideálního těla, sebe, jak se za pár měsíců obdivně prohlížíte v zrcadle. Tuto představu si vybavte vždy, když máte chuť se vzdát.

Optimální podmínky pro cvičení vytvoříte tím, že se zamyslíte nad možnostmi, které máte. Pokud bydlíte daleko od parku, není pravděpodobné, že tam budete chodit běhat. Jestli je posilovna na druhém konci města, asi se vám tam také chtít nebude. Když nemáte rádi studenou vodu, nenuťte se do plavání. Zmapujte možnosti v bezprostřední blízkosti vašeho bydliště nebo práce. Zjistěte otevírací doby sportovišť ve vašem okolí a poptejte se kamarádek, zda by se k vám nechtěly připojit.

V diáři si týden dopředu rozepište časy sportovních lekcí, kterých se zúčastníte a domluvte se s někým, kdo půjde s vámi. Budete zavázáni nejen sobě, ale také kamarádce.

Do kufru auta či do tašky s věcmi do práce si přibalte sportovní oblečení a tenisky a jděte cvičit hned po skončení pracovní doby. Největší chybou je přijít domů a posadit se – přinutit se pak znovu vstát a jít se někam hýbat vyžaduje nadlidské úsilí.

Pokud během dne přemítáte, zda jít, či nejít cvičit, zda nezrušit sraz s kamarádkou a nezalézt raději do postele s knihou, přestaňte. Sabotující myšlenky ihned zastavte a na cvičení se zkuste dívat jako na povinnost – jako je chození do školy nebo do práce. 
Z cvičení by se měla časem stát podobná samozřejmost.
Rozlišujte mezi leností a únavou. Pokud jste aktivní a cvičíte pravidelně, vůbec nevadí, když na chvíli trénink vynecháte.

Skoro nic v životě není zadarmo, proto nečekejte, že se stane zázrak a najednou vás přepadne neodolatelná touha po pohybu. Sbalte si do tašky tepláky a triko, odvahu zkusit něco nového, trošku se překonejte a jednejte. Hodiny ležení na gauči litovat možná můžete, ale hodiny, kdy děláte něco užitečného pro své zdraví a kondici nikdy litovat nebudete.

www.fithall.cz