Pětadvacátého prosince postihla soubor tragická letecká nehoda. Hudební uskupení mělo za cíl cesty koncert pro ruské vojáky v Sýrii. Vojenský letoun po mezipřistání v Soči, kde tankovali, se ztratil z radarů a zřítil se do Černého moře. Podle ruských zdrojů odborníci pracují se všemi možnostmi příčin nehody.

Havárie si vyžádala 92 obětí, z toho 64 Alexandrovců, (tj. téměř celý pěvecký úsek s výjimkou tří sólistů). Existence souboru, který se stal pojmem, se v jeden tragický den ocitla v ohrožení. Soubor měl před nehodou 186 členů, z toho 9 sólistů, 64 zpěváků, 38 členů orchestru a 35 tanečníků, přišel tedy o třetinu členů. Od začátku tohoto roku probíhají konkurzy na nové členy souboru s cílem zachovat kvalitu, úroveň a pověst souboru.

Pořadatelé turné se nechali slyšet, že se soubor na koncerty plánované v roce 2017 vydá, i jejich manažer pro střední Evropu Rudolf Héger to potvrzuje s tím, že se možná některé koncerty posunou. Produkční agentura pořádající turné po České republice se vyjádřila, že soubor přijal jejich budoucí vystoupení před diváky jako velkou výzvu. Turné bude podle nich symbolizovat mír a naději. Ani Budějčáci se tedy nemusí ničeho bát. Adéla Zelenková z hudebního obchodu Music Center, kde si lidé mohou vyzvedávat vstupenky zakoupené přes Ticketportal, uvádí: „Lidi se hodně ptají, jestli koncert bude, jestli se neruší. Zatím prodáváme na termín 18. 5." Zdá se, že koncert bude nabitý. „I po Vánocích prodáváme nadprůměrně jako na megakoncerty, jako například na Guns'n'roses," upřesňuje. „Koupili jsme vstupenky až koncem roku", potvrzuje Dagmar Vacková, která se na budějovický koncert chystá.

AlexandrovciSbor vznikl 12. 10.1928. Za 2. světové války hrál vojákům v nemocnici a dokonce na frontě. Jako nástroj ideologické propagandy byli Alexandrovci uměleckým souborem Rudé armády SSSR. Dnes patří mezi nejprofesionálnější hudební seskupení. Jsou uměleckým souborem ruské armády. Zpívají ruské tradiční, církevní i moderní písně. Snímek zachycuje jejich vystoupení v Českých Budějovicích v roce 2013.