Hlavní cenu poroty na Anifilmu, v Mezinárodní soutěži celovečerních filmů pro dospělé, získal za svůj celovečerní debut režisér Chris Sullivan. Festival promítl jeho snímek Městečko velkých duchů (Consuming Spirits). "Jsem rád, že jste tak odvážní a promítáte divné animované filmy," vzkázal v natočené zdravici režisér.

Jeho 136 minut dlouhý film se rodil 15 let. Hlavní postavy, záměrně dosti ošklivé, se ručně malovaly na sklo a poté přesunuly pomocí jehel a špendlíků. Příběhy tří hlavních hrdinů z Apalačského pohoří, které spolu zdánlivě nesouvisí, se do sebe zaplétají, z přejeté jeptišky se vyklube někdo docela jiný, až přijde finále, kde se veselé i děsivé osudy prolnou. Tematizuje se rozpad rodiny, pěstounská péče i nevěra.

Nejlepším snímkem soutěže celovečerních filmů pro děti vyhlásila porota francouzsko-belgický Den vran, který natočil režisér Jean-Christoph Dessaint. Přináší příběh lesního muže, jeho malého syna a především dojemné, nikoli však kýčovité hledání lásky. Hlas divousovi jménem Pumpkin propůjčil známý francouzský herec Jean Reno.

Mezi krátkými snímky zvítězil film Otec (Father), hlavní cenu v Česko-slovenské soutěži studentských filmů obdržel režisér Martin Máj za snímek Cizinec. Vítězové si kromě finanční odměny, jež činí dohromady přes sto tisíc korun, odnášejí cenu z křišťálového skla s názvem Animorpha. Kromě toho dostal na Anifilmu cenu za celoživotní přínos animovanému filmu výtvarník Adolf Born, medaili Artis Bohemiae Amicis od ministryně kultury převzala animátorka a režisérka Michaela Pavlátová.

Porotce Petr Koliha komentoval soutěž i festival slovy: „Anifilm na mne působil celkově příjemně a mile. Nabírá vyšších a vyšších obrátek i úrovně a patří k nejinspirativnějším festivalům u nás. Zaujala mne forma a technická bravura jednotlivých filmů. Studenti projevují obrovskou míru nápaditosti, co se týče kombinace forem a žánrů. Soutěžní kategorie měly vysokou úroveň a reprezentují ukázku kvalitní současné animované tvorby v mezinárodním měřítku."

Více informací přinese čtvrteční Deník