Přibral svoji manželku, dva zpěváky z jindřichohradeckého X-tetu a letos je již čeká několik festivalů. „Mám ve svém věku zaděláno na slušný rozjezd kariéry," říká s nadsázkou 77letý Dušan Vančura.

Jeho žena Zuzana si dlouho dělala legraci, že jednou Antikvartet obnoví. Humor se proměnil ve skutečnost, když Vančurovi potkali Štěpána Štrupla a Magdalenu Bartoškovou z kapely X-tet. Zkusili si zazpívat, hezky jim to barvilo, tak založili kvartet pro potěšení. Nacvičili pár písní, sezpívali se, jako hosté se představili na koncertech sboru Sejkorky… a začali se pravidelně scházet v Mirochově.

„Ze tří hodin zkoušky se dvě hodiny prokecají, projí a hodinu se intenzivně zkouší. Tím jsou zkoušky oblíbenější," glosuje Dušan Vančura, kapelník a zakládající člen souboru Antikvartet.

Jeho historie sahá do roku 1962. Dušan Vančura sledoval, jak jeho přátelé z Vysokoškolského uměleckého souboru dali dohromady Spirituál kvintet. Moc se mu to líbilo, a tak založil Antikvartet, 
v němž působili ještě Oldřich Ortinský, Vlastimil Marhoul 
a Rudolf Vespalec. Antikvartet fungoval do roku 1964, jeho členy postupně pohltil Spirituál kvintet. Jde tak o návrat kapely po 50 letech.

Antikvartet na snímku z prosincového koncertu v třeboňském kostele sv. Jiljí.

Na zkouškách se nyní snaží být hodný pes. „Přesně ví, co chce. Naštěstí jsme všichni tři poměrně o dost mladší, máme z něho velký respekt a dobře si uvědomujeme, koho a s jakými zkušenostmi máme před sebou. To, co by mu kolikrát kolegové ve Spirituál kvintetu neodpustili, my vezmeme, protože věříme, že ta představa je správná," říká jeho žena Zuzana, která zpívala v severočeské skupině Chariot.

„Věřit je málo, to musíte vědět," reaguje na ni hned Dušan Vančura. „Písničky na lidi fungují, a to je kritérium, že je to správně. Když zpívám pro potěchu, tak každá sranda povolena, ale když to má být pro lidi, jsem nekompromisní a nepustím z ruky nic, co by nebylo stoprocentní," vysvětluje.

Repertoár mají zatím na necelou hodinu, podle kapelníka by měl být pestrý, používá příměr švédského stolu, 
z něhož si každý vezme co libo. Antikvartet tak zpívá klasické čtyřhlasé sborové písně, od renesance až po 19. století, dokonce i skladbu Psallite Deo nostro in laetitia od Bacha, psanou původně pro pětihlas. „Je velice efektní a krásná," říká kapelník.

Dále zpívají lidové písně, irskou baladu, kterou Dušan Vančura otextoval pro skupinu Irish Dew… a samozřejmě spirituály, s vlastními texty. Ačkoli Zuzana Vančurová před dvěma lety říkala, že diváci si žádají písničky, které Spirituál odložil, jejímu muži se do nich nechce. Píše nové, staré ho nebaví. K výjimce svolil v případě hitu Batalion, k němuž před lety napsal text a je i autorem úpravy.

„Batalion je vděčný a hlavně ho Věra Martinová zpívá 
s chybnou melodií: je tam velká sekunda a ona zpívá malou," říká, načež jeho žena dodá. „Za Batalion jsem moc vděčná, lidé při něm roztají 
a zpívají si ho se mnou…"

Jeden z prvních samostatných koncertů odzpíval Antikvartet v jindřichohradecké kapli sv. Máří Magdaleny, další loni před Vánoci v třeboňském kostele sv. Jiljí, kdy na vystoupení pro Koh-i-noor Hardmuth nahradil Gabrielu Beňačkovou, která měla zrovna cosi na práci v milánské La Scale. „Atmosféra byla skvělá," hodnotí jinak velmi kritický otec zakladatel.

Letos začne žít Antikvartet naplno: zazpívá na festivalu Folkové chvojení, s Hradišťanem na Prázdninách v Telči či na slavnostech v Jindřichově Hradci, chystá internetové stránky a tři písně již vložil na portál YouTube. „Hlavně z toho máme radost. A dělám to 
i kvůli Zuzaně – ukradl jsem ji z kapely Chariot a zjevně se jí stýskalo po aktivním muzicírování," doplňuje kapelník.

Šéf jeho domovské skupiny Spirituál kvintet, Jiří Tichota, prý zatím zaujal ohledně Antikvartetu pozici mrtvého brouka. Jiní spoluhráči Jiří Holoubek nebo Pavel Peroutka mu ale fandí. „Pro mě má Antikvartet velký půvab, protože mohu dělat muziku přesně podle svých představ. Ve Spirituál kvintetu do toho vždy mluví spousta lidí a tady mám pozici šéfa," říká.

Že ho dělí od ostatních členů několik generací, nevnímá. Je mu šumafuk, kolik je jim let, myšlenkově se od nich vůbec necítí vzdálený. „Navíc jak Štěpán, tak Madlenka jsou noblesní lidé, kteří nepoužívají hrubou mluvu ani dvojsmyslné vtipy," doplňuje Zuzana Vančurová.
Její muž má podle svých slov zkušeností habaděj, jde tedy o to, jak vydrží zdraví. To zatím drží, tak je nesmlouvavý šéf, aby ostatní poznali, co znamená profesionální a srdeční přístup k muzice.

„Že to nejsou jen odzpívané notičky, ale že to musí mít hlubší smysl. To si nesu ze Spirituál kvintetu, který není zdaleka jen hudební firma. Aby Antikvartet znamenal 
i jistou morální hodnotu, vizitku, pod kterou se neschovává někdo, kdo se chová jinak na scéně a jinak v soukromí. Aby to bylo poctivé."