Byli poslední židovští uprchlíci, které nacisté pustili z okupovaného Československa. Jejich plavba však skončila tragicky. Projekt Archa naděje bude největší z 16 premiér, jež uvede v nové sezoně Jihočeské divadlo (JD) a mezi nimiž se třikrát objeví Shakespeare, ale 
i horor Frankenstein či pozapomenutá opera. Zajímavou novinku slibuje série utajených koncertů.

Šest titulů, o jeden méně než loni, připraví činohra, na podzim tři české premiéry. Začne dramatizací Tolstého novely Kreutzerova sonáta, kterou zrežíruje Lukáš Brutovský, jehož Maryša v Ha Divadle se stala hrou roku 2014. „Je to milostná novela o lásce, nenávisti, žárlivosti, vraždě. Veškeré zvuky pořídí herci na ozvučné desce, ze stropu se budou sypat kladívka klavíru,“ řekla šéfka činohry Jana Kališová.

Pro diváka žádajícího velké psychologické herectví, je určena hra Pryč z Mulingaru. Chopí se jí režisér Radovan Lipus, známý cyklem Šumná města, v JD již dělal Hostinu dravců. „Hra kromě klasického irského drsného humoru vládne také romantickou linií. Starší dvojici vytvoří Jan Dvořák a Daniela Bambasová, mladší René Šmotek a Lenka Krčková,“ řekla Kališová.

Tisková konference, kterou Jihočeské pořádalo k nové sezoně 2015 - 2016. Na snímku šéfka činohry Jana Kališová.Na prosinec připadá světová premiéra příběhu Archa naděje. Vznikl podle skutečné události, inspirován deníkem, který si vedl účastník plavby poslední skupiny Židů, jimž bylo dovoleno vyjet v roce 1940 z Protektorátu poté, co odevzdali veškerý majetek. „Skupina se velmi složitou, dobrodružnou a strastiplnou cestou snažila dostat do země zaslíbené. Plavba skončila 25. listopadu 1940 potopením lodi Patria asi 200 metrů od břehu Haify,“ řekla šéfka činohry.

Příběh, jenž přinese i humor a swing, napsal Martin Vačkář, hudbu Aleš Březina, texty Jiří Ornest. Inscenace připomene 70 let od konce druhé světové války a 750. výročí Českých Budějovic – jedním z účastníků plavby byl budějovický rodák Otto Popper. „To je náš melancholický podzim, radostnější bude jaro,“ glosuje Jana Kališová.

V druhé části sezony zohlední činohra 400 let od smrti Williama Shakespeara, nastuduje tři variace jeho her. Shakespeare v Hollywoodu je podle šéfky souboru roztomilá směs grotesky, pohádky a trochy politiky, vhodná pro diváky všeho věku. V pásmu Shakespeare ve 120 minutách se vyřádí Tomáš Drápela, Tomáš Havlínek a Pavel Oubram. Třetí pocta, Gertruda a Claudius, adaptace románu Johna Updikea, je příběh lásky dánské královny a jejího švagra. Končí tam, kde začíná Hamlet (Gertrudin syn – pozn. red.). „Bude to česká premiéra. Gertrudu ztvární Věra Hlaváčková, je to pro ni parádní role,“ myslí si Jana Kališová.

Jihočeské divadlo vsadilo v nové sezoně na grafiku a billboardy, z nichž zvou do divadla jeho různí členové, herci, baletky, kulisáci i malířky z dílen. Na snímku billborad, kde je baletka Julie de Meulemeester.

Velké rozpětí nabídnou čtyři premiéry opery, k níž jako nový šéf nastoupí 1. října 38letý Tomáš Studený, nahradí Miloslava Veselého. Jako první pobaví diváky Lehárova opereta Země úsměvů, 
v lednu přijde na řadu opera Zakletý princ, jejímž autorem je skladatel Vojtěch Hřímalý 
a o níž 65 let na českých jevištích nikdo neslyšel. „Je to taškařice, kterou velice miloval Bedřich Smetana,“ řekl dramaturg František Řihout.

Dvě opery zrežíruje dvojice Skutr. Na točně Janáčkovy Příhody lišky Bystroušky, předtím rodinný titul Dítě 
a kouzla. „Je to komprimovaná opera Ravela, děj v 50 minutách jako zhuštěnina fantaskních námětů, kdy před zlobivým klukem ožijí předměty, mluví na něj konvice, květiny,“ popsal Tomáš Studený.

S pěti novými tanečníky vstoupí do sezony balet, u něhož příští rok jako šéf skončí Attila Egerházi. Zve na dvě premiéry: v listopadu Pas de trois, v její první části zahraje živě houslista Pavel Šporcl. 
K druhé části složí hudbu 
Mario De Rose. Březnová premiéra má název Povídky. „Připraví ji tři choreografové, večer spojuje téma mezilidských vztahů,“ řekla tajemnice baletu Jana Prašničková.

Tisková konference, kterou Jihočeské pořádalo k nové sezoně 2015 - 2016. Na snímku zleva dramaturg František Řihout a šéf opery Tomáš Studený.Čtyři novinky plánuje Malé divadlo. Hororové nonverbální představení Frankenstein s obrovskou loutkou monstra; Radovanovy radovánky podle knihy Zdeňka Svěráka; hru Karel – táta vlasti, založenou na videomappingu i animacích, jež upomene na 700 let od narození Karla IV. Se studenty gymnázia Česká nastudují herci kus Shift happens, hrát se bude na Sokolském ostrově. „Inspirovali se stránkou Humans of New York. Podle studentů je Sokolák nejlepší místo ve městě,“ řekl šéf souboru Petr Hašek, který rovněž hodlá formou scénických čtení zmapovat světovou dramatiku pro děti.

Naplno funguje Ateliér 3D, kde lze zažít JD jinak. Lákat bude i na večery s osobnostmi, třeba herečka Tereza Vítů se představí jako zpěvačka. Překvapivou novinkou se stanou utajené koncerty, kdy divák musí podle indicií vypátrat místo konání. První zazní 
v listopadu Osudová, na místo odvezou publikum autobusy. JD hlásí i technické zlepšení: titulkovací software pro chytré telefony a tablety, který umožní sledovat představení v několika jazycích.

Přehled premiér
Činohra
• 23. 10. / Kreutzerova sonáta
• 13. 11. / Pryč z Mulingaru
• 18. 12. / Archa naděje
• 19. 2. / Shakespeare v Hollywoodu
• 8. 4. / Souborné dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách
• 22. 4. / Gertruda a Claudius

Opera

• 10. 10. / Země úsměvů
• 29. 1. / Zakletý princ
• 6. 5. / Dítě a kouzla
• 14. 7. / Příhody lišky Bystroušky

Malé divadlo

• 31. 10. / Frankenstein
• 5. 12. / Radovanovy radovánky
• 12. 3. / Karel – táta vlasti
• 14. 5. / Shift happens

Balet

• 27. 11. / Pas de trois
• 18. 3. / Povídky