O letošní ročník byl obrovský zájem. Přišli si na své nejen milovníci tvrdšího rocku, který rozezněl Sportovní areál Blanice, a to na plné pecky ve večerních hodinách. Zpříjemnil sobotní odpoledne i rodinám s dětmi.

„S myšlenkou vzniku festivalu jsem přišel před pěti roky za současným ředitelem VÚRH prof. Ing. Pavlem Kozákem, Ph.D., který ji podpořil s jedinou podmínkou, aby místo konání bylo právě ve Vodňanech.  Další významnou oporou se mi stal i současný děkan fakulty prof. Ing. Otomar Linhart, DrSc., jenž zároveň přislíbil pomoc projektových manažerů. Tak vznikl pracovní tým, který perfektně funguje dodnes,“ uvedl zakladatel a hlavní pořadatele Bc. Martin Kahanec, DiS

K velké návštěvnosti dvoudenní kulturní akce přispívá fakt, že je celý festival pro širokou veřejnost zpřístupněn zdarma.

„Využili jsme různých projektů, grantů a sponzorských darů. Když se zamyslím nad tím, že bychom tuto ojedinělou akci v budoucnu měli zpoplatnit, určitě by se pak snížila návštěvnost a zisk z prodeje vstupenek by nikdy nemohl pokrýt celkové náklady tohoto hudebního festivalu,“ konstatuje pan Kahanec

Díky vstřícné spolupráci MěKS a města Vodňany, tak vznikl na jihu Čech ojedinělý rockový festival. Velkou měrou přispívají studenti FROV JU, kteří pomáhají s organizací, dále je to technický personál, zvukaři, osvětlovači, pódioví technici, zdravotníci a samozřejmě profesionální požární dohled a ochranka. O dobré fungování festivalu se stará pracovní tým Stanislava Chytila, který zabezpečuje veškeré činnosti spojené s občerstvením nejen pro návštěvníky, ale poskytuje VIP služby i pro účinkující kapely.

 „ S fakultou spolupracujeme již pár let a to na nejrůznějších úrovních. Jsem rád, že prostory Sportovního areálu Blanice slouží kromě sportovních aktivit, jež využívají především vodňanští, i ke kulturním účelům. Moc studentům fakulty fandím. Samotný festival se tak stal, i jejich přičiněním, již pátým rokem krásným vyvrcholením letní sezóny tady na Blanici,“ říká provozovatel areálu Stanislav Chytil.

Město Vodňany s necelými sedmi tisíci obyvateli, se může pochlubit fakultou, kterou každoročně navštěvují stovky akademických pracovníků z celého světa. I proto je účast kapel každý rok velice pestrá. Již v minulých ročnících se zde představily například Dragony z Rakouska, Good Girl Maggie z Polska, Welicoruss z Ruska a v letošním ročníku to byli Smash Hit Combo z Francie.

„Dramaturgicky se snažím oslovit interprety ve třech rovinách. První skupinou jsou tzv. headlineři, jejichž cílem je zatraktivnění a oslovení širší veřejnosti. Druhou jsou kapely, které mají velký potenciál, ale nejsou zatím ještě příliš známé, skupiny ze zahraničí, s neobvyklou image, nebo s netradičním nástrojovým obsazením. Poslední sortu tvoří regionální, začínající a studentské kapely, které budou mít v naší dramaturgii vždy prostor a budeme je podporovat,“ dodává Kahanec

Letošního ročníku se zúčastnily kapely Stone Throne z Karviné, Alkehol, ZakázanÝovoce, dále brněnský Titanik s bubeníkem Martinem Škaroupkem, který je také stálým členem slavné britské skupiny Cradle of Filth, skupina A5 z Týna nad Vltavou, Agony, NBF, Desire for Sorrow, Tortharry, Blamage, Gutalax a další.

Vyvrcholením sobotního festivalového dne bylo vystoupení francouzských Smash Hit Combo.