Je to dost pravděpodobně jediná přehlídka, kde se jazzman Jiří Stivín potká s raperem Bonusem a knížetem pornofolku Závišem. V pátek a 
v sobotu se na píseckém festivalu Cool v plotě představí skoro 40 sólistů různých žánrů včetně známých jmen jako Lenka Dusilová, Xavier Baumaxa, Václav Koubek, Zdeněk Bína nebo Jiří Smrž. Hudba zazní na nádvoří Sladovny, v Pí local clubu, kavárně U Vavřiny, Pod Skalou, kavárně Pontes a v Pyramidě.

Festival je výjimečný, protože nabízí výhradně sólová vystoupení. „Proto se jmenuje Cool v plotě. Záměr striktně dodržujeme, i hudebníci 
z francouzského dua Fat 32 u nás zahrají exkluzivně každý sám," řekl organizátor a šéf Pí local clubu Michal Grill.

Žádný plytký pop

Nápad vznikl díky tomu, že ve zmíněném klubu měli za pět let asi 300 koncertů včetně zahraničních umělců a zjistili, že při sólovém recitálu je vztah  mezi umělcem a divákem daleko intenzivnější. Navíc se chtěli vydělit ze zástupu českých festivalů, jež nabízí především záplavu kapel a několik taháků, které se ale na mnoha akcích opakují.

„Snažíme se, aby se žánry prolínaly, zachovat pestrost, ale vyhýbáme se plytkému mainstreamovému popu. Zazní blues, folk, alternativa 
i jazz. Chceme být i genderově féroví, vyrovnat počet žen 
a mužů. Když u nás hrál Pavel Fajt, říkal, že byl  naposledy na takovém festivalu v roce 1985 ve Švýcarsku a od té doby nic takového nepotkal," doplnil Michal Grill.

Cool v plotě

Pátek 14. září
Jiří Stivín, Xavier Baumaxa, Václav Koubek, Petr Váša, Záviš, Phil Shoenfelt, Lucie Redlová, Vladimír Václavek, Bonus ad.
Sobota 15. září
Lenka Dusilová, Zdeněk Bína, Jiří Smrž, Karolína Kamberská, Zuzana Dumková, Miloš Dvořáček, Justin Lavash, Paul Batto jr. ad.
Vstupné předprodej
Dvoudenní: 250 Kč
Jednodenní: 150 Kč
ZTP a ZTP/P: Zdarma