„Každý rok má festival své téma, které se odvíjí od festivalové znělky. Letos je to detektivka. Režisér slavnostních večerů Richard Blumenfeld 
v nich plánuje spojit prvky televizní, filmové i divadelní tvorby. A také musíme vyřešit zločin, který byl spáchán v letošní upoutávce,“ řekl mluvčí festivalu Jakub Charvát.

Návštěvníci uvidí výběr toho nejzajímavějšího ze studentské tvorby – filmy hrané, animované i dokumentární. Hodnotit je bude mezinárodní porota, do které mj. zasedne vítěz minulého ročníku, režisér Miklas Manneke, španělský režisér Claudio Niubo a britský producent Hemant Sharda.

Organizátoři jako každý rok připravují doprovodný program. Přijede Wattican Punk Ballet z Arménie, zpěvák Ondřej Ruml, hráč na didgeridoo Ondřej Smeykal, skupiny Poletíme?, Zrní nebo Petra Hapková s recitálem Život na baru.

Hudební skupina Zrní.

Festival bude hostit i dvě výstavy fotografií. První přiveze absolventka písecké filmové školy a držitelka prestižních ocenění, mezi nimiž nechybí ani to z World Press Photo 2014, Jana Ašenbrennerová. Druhá výstava přiblíží atmosféru, která panovala v Nepálu po tragickém zemětřesení.

Na besedu přijede kameraman a dokumentarista Martin Čech, němý film The Cameraman svou hudbou doprovodí Gerhard Gruber a písečtí rodáci Brukner, Novotný a Hlach v ateliéru sochaře Jana Novotného pokřtí svou knihu 3 kamarádi z města P.

„Tento rok také zavzpomínáme na Miroslava Ondříčka, patrona FAMO v Písku, který nás nedávno opustil. Naše škola i festival jsou jeho odkazem, který bude žít dál. Mladí lidé 
z celého světa se zde budou dál scházet, vyměňovat si zkušenosti a rozvíjet společné vazby i filmové řemeslo,“ řekl mluvčí akce.

Festival je spojen se vznikem Soukromé vyšší odborné školy filmové v Písku. Její zakladatelé, manželé Vladana 
a Miloň Terčovi, zorganizovali první ročník v roce 1997. Do šestého ročníku se konal jednou za dva roky.