Jedna z nejlepších aktovek Václava Havla a k tomu jeho dvorní režisér. Kombinace, která slibuje zážitek 
z těch velkých. Jenže v pátek najdou diváci, kteří do zámecké zahrady v Třeboni dorazí, ceduli Zrušeno. Na Audienci 
a Vernisáž v podání Divadla 
Na tahu se totiž prodalo velmi málo vstupenek.

Šéf souboru, režisér Andrej Krob, vidí za nezájmem dva hlavní důvody. „Připadá mi docela patřičné, že v repertoáru Třeboňského divadelního festivalu převládá lehčí žánr, letní divadelnění. A když se řekne Havel, mnozí vidí nějakou složitost, požadavek na mozkovou kapacitu a přemýšlení. Nevím, jestli se po dramaturgické stránce hodí jeho hry do odpočinkového léta," řekl Krob, který Audienci uvedl již v roce 1976 na Hrádečku.

Za druhou možnou příčinu označil  fakt, že po pohřbu prezidenta se odehrálo tolik vzpomínkových akcí, až je nyní  možná český národ přesycen. Krob však věří, že se zájem začne zase pomalu zvedat. „Je potřeba nějaký čas k tomu, abychom se začali k Havlovi šířeji vracet, aby si jeho dílo znovu našlo své místo a lidé se o něj začali zajímat," doplnil Andrej Krob.

Organizátoři zrušili celý páteční program, kde měla ještě zazpívat šansoniérka Sylive Krobová, oficiálně z technických důvodů. Hlediště v zámecké zahradě má kapacitu tisíc míst a tu předprodej ani zdaleka nezaplnil.

Lákají jen známí herci

„I počasí je  takové divné, tak jsme se rozhodli, než abychom situaci komplikovali, že program raději zrušíme. Celkově je o kulturu 
v Třeboni menší zájem než loni," vysvětlila za pořadatele Jana Špulková.

Žádnou jinou akci zatím ale nerušili. A dosavadní představení vyprodali, což je dáno i tím, že 
v nich figurovali známí herci jako Simona Stašová nebo Petr Nárožný. „Zájem publika je pak výraznější, než když nabízíme hry Václava Havla, navíc v obrovském prostoru. Moc nás to mrzí," dodala Špulková.

Že se kulturní situace v Třeboni změnila, potvrzuje Pavel Barnáš, šéf festivalu Okolo Třeboně a cyklu Jihočeská klasika. Myslí si, že diváci si dnes vybírají hlavně speciality. „Lidé opravdu nemají peníze, krize sem dochází. Ale dnešní koncert Václava Hudečka máme plný, Neckář na festivalu byl bomba. Lidé se chtějí bavit," míní Barnáš.

V tom se s ním shoduje Jiří Šesták, ředitel Jihočeského divadla, které mimo jiné uvedlo Havlovo Odcházení. Má za to, že hrát Audienci o prázdninách v lázeňském městě je nešťastné řešení. Navíc Havlovy hry jsou výlučně divadelní.

Ubavit se k smrti?

„Nepsal je pro široké masy, aby se ubavily k smrti, ale tak, že nutily k přemýšlení a přinášely zprávu o našem světě.  Ubývá publika, které je ochotné chodit do divadla s potřebou reflexe – doba tomu nepřeje, lidé procházejí materiální i duchovní krizí a není tolik těch, kteří by chtěli něco analyzovat," myslí si Šesták.

Zrušené představení samozřejmě nejvíc mrzí Andreje Kroba. Do Třeboně, kde hráli již v únoru při havlovské pietě, se soubor těšil. „Myslím, že by dorazilo tak padesát lidí. Ale pro nás má každý divák obrovskou cenu, a kdyby přišel jediný a chtěl nás vidět, tak hrajeme. Klidně bychom si v Třeboni udělali havlovský večírek," podotkl Krob.

Věří, že útlum zájmu dlouho nepotrvá. Jako příklady zmiňuje, že Divadlo Na zábradlí má s Havlovou Asanací vyprodáno a že jeho soubor přilákal stovky mladých lidí na trenčínském festivalu Pohoda i ve zlínském divadle. „Jezdíme do prostředí, kde by se předpokládalo, že nepřijde ani noha, 
a máme nabito, potlesky na otevřené scéně a děkovačku vestoje," upozornil režisér.

Velmi mírný optimismus sdílí i ředitel Jihočeského divadla. Doufá, že čas her Václava Havla opět přijde. „Ale společnost musí projít katarzí," upozornil Jiří Šesták.