Footfest

Pop a rock zazní na turnaji v malé kopané s hudebním večírkem, jak zní podtitul akce Footfest. Její 12. ročník se odehraje 15. a 16. července v Želči u Tábora a přijedou velká jména jako Divokej Bill, Mig 21, Tata Bojs, Arakain, Mňága a Žďorp, Plexis, Krucipüsk, UDG, Polemic nebo O5 a Radeček.

„Každý rok se snažíme dělat festival zajímavější, zaměřujeme se na známá jména. Letos máme poprvé třetí scénu, která bude spíš pro alternativní muziku: kapely z Kuby nebo z Rumunska,“ řekl pořadatel Martin Janoušek.

Footfest, na nějž jezdí kolem 4000 lidí, bude ale letos nejspíš naposledy. Rostou náklady a s nimi riziko, že akce skončí ve velkém minusu. „Je dost pravděpodobné, že letošní ročník bude poslední. Nemáme možnost se zásadně zlepšovat a nechceme dostávat zpětnou vazbu, že to s námi jde z kopce,“ řekl Martin Janoušek.

MHF Český Krumlov

Mezinárodní hudební festival Český Krumlov (MHF) slaví 25 let. Od 15. července do 6. srpna nabídne osmnáct večerů. Zahájí ho tento pátek hudebně – obrazová fantazie Vivat festival. Na jižních terasách čeká návštěvníky zdarma průlet historií akce.

Tenorista Juan Diego Flórez.Zdroj: ČTKHudebně festival otevře 16. července tenorista Juan Diego Flórez, doprovodí ho Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Na MHF dále vystoupí klavíristé Alexei Volodin či Kun Woo Paik, varhaník Jaroslav Tůma, flamencový kytarista Carlos Piñana, trumpetista Arturo Sandoval, který se představí jak s Jihočeskou filharmonií, tak jazzově. Zazní i šansony od Szidi Tobias, Mozartovo Requiem, filmové melodie Ennia Morriconeho a zazpívají muzikálové hvězdy. MHF zakončí dílo Carmina Burana.

„Oprášíme také některé prostory, kde jsme 22 let nebyli, jako je zámecká kaple a vrátíme se i do kláštera křížovníků,“ řekl ředitel MHF Jaromír Boháč.

Folková růže

Jiří Smrž, Martina Trchová, Petr Linhart nebo Slávek Klecandr. Hlavně písničkáře představí letošní 23. ročník festivalu Folková růže, který začne 14. července v Jindřichově Hradci. Během tří dní tam zahrají jak známé kapely Spirituál kvintet, Ivan Hlas trio, Devítka či Spolektiv, tak nová folková generace v podobě skupin Epydemye, Načas, Rendez-fou i Bezefšeho.

„Klademe důraz na písničkáře. Nějaký čas zde soutěžili o cenu Krtek, vybrali jsme ta silná esa,“ řekl dramaturg Michal Konečný. Folková růže zve i na tři takzvané Nočníčky, koncerty v kapli sv. Máří Magdaleny, kde se představí kapely Tamaral, Zhasni a Jan Žamboch. Tradicí je výstava v rondelu, svými snímky ho zaplní hradecký fotograf Josef Böhm.

Skupina Spirituál kvintet zahraje 16. července na festivalu Folková růže, na snímku členové kapely Veronika Součková a Jiří Holoubek.Zdroj: Deník/ Jiří Kordovaník

Bohemia Jazz Fest

Putovní festival jazzové hudby, který pořádá Ruy Linka, zavítá o víkendu na dvě jihočeská náměstí. V Táboře zahrají 16. července od 17.30 kvartet klavíristy Petra Beneše, rakouské trio Edi Nulz a litevská Dainius Pulauskas Group; v píseckých Palackého sadech pak v neděli 17. července ve stejný čas druzí dva zmínění a kvintet polského pianisty Krzystofa Kobylińskiho.

Kubešova Soběslav
Dechové kapely zahrají o víkendu na soběslavském náměstí i v okolních obcích. „Představí se česká dechovka a posluchači ochutnají i něco z Moravy. Již tradičně vystupují také zahraniční kapely, letos dvě ze Švýcarska,“ řekl jeden z pořadatelů Petr Valeš. Přijedou mj. Veselka, Úhlavanka, Božejáci nebo Jižani.

Kromě velkých festivalů zazní hudba i jinde. Na Rockfestu v Hořicích na Šumavě zahrají v sobotu Metalinda, Krypton nebo Menhir; ve stejný den zamíří do Strakonic Lenka Dusilová a 15. července zítra přijede do Terčina údolí Jan Spálený Trio.

Kdy, kde, za kolikFootfest

• Želeč u Tábora
• 15. a 16. červenec
Permanentka: 600 Kč

Folková růže
• Jindřichův Hradec
• 14. – 16. červenec
Permanentka: 550 Kč

Mezinárodní hudební festival
• Český Krumlov
• 15. červenec – 6. srpen
Vstupné: 195 až 3990 Kč

Bohemia Jazz Fest
• Tábor, Písek
• 16. a 17. červenec
Vstupné zdarma

Kubešova Soběslav
• Soběslav, Tučapy, okolí
• 16. a 17. červenec
Vstupné na 1 den: 200 Kč