Talentům, jako je ona, dává šanci výstava „Člověk a víra“, která odstartovala v úterý 1. srpna v Českých Budějovicích a potrvá dva měsíce.

„Člověk a víra“ neboli ČaV je projekt, do kterého je zapojeno již přes sto fotografů, kteří se snaží v profesionální kvalitě dokumentovat život křesťanských církví. Ti nejlepší z nich pak mají své fotky na výstavě, která putuje po celé republice. Jejich fotografie využívají média, církve i návštěvníci akcí.

Pro projekt ČaV fotí Gabriela Nováková od září minulého roku. Dostat své fotky na výstavu je pro ni sen a velká výzva: „Při focení mě naplňuje hlavně zachycování emocí, které lidé prožívají při setkání s Bohem.“

Podobně to vidí i její bratr, který své fotografie na výstavě již má. „Podstatu víry není možné zachytit objektivem, stejně jako není možné vyfotit lásku. Pokoušíme se tedy zachytit alespoň náznak toho, co je skryté a co nás přesahuje,“ říká Marek Novák, který vede fotografy v českobudějovické diecézi.

Výstava velkoformátových fotografií je dostupná všem zájemcům v klášterní chodbě kostela Obětování Panny Marie v Českých Budějovicích. Pro zakladatele projektu Romana Albrechta je každá výstava nová radost: „Je to další krok ke sdílení duchovních kořenů našeho národa, které v dnešní době tolik potřebujeme. Chceme být dostupní všem, kteří hledají.“

V kodexu ČaV je také uvedeno, že fotografové fotí a poskytují své fotografie zdarma. „Podobně jako zpěvák při liturgii dává k dispozici krásný hlas, my nabízíme svou profesionalitu, s jejíž pomocí chceme pozvednout úroveň fotografií, které v církvi používáme,“ vysvětluje Marek Novák ideu projektu. Zároveň pro něj není ČaV pouze kroužkem fotografů, ale společenstvím lidí, kteří si navzájem pomáhají růst.