„Miloslav Nováček si zaslouží připomínat, ale ti kompetentnější, než jsem já, tak příliš nečiní," řekl při zahájení sochař Milan Doubrava.

"K Miloslavu Nováčkovi mě jednou v letním odpoledni přivedl básník a novinář Václav Němec. Učaroval mi jeho legendární ateliér – stůl v kuchyni u okna s pohledem do zahrady. Tady jsem se dotkl prostoty, poznal, že v nejobyčejnějším prostředí vzniká umění, jaké jsem obdivoval, a díky příteli mohl poznat i autora. Navštívil jsem ho pak ještě několikrát. Měl jsem radost, že mi věnoval pozornost, a aniž bych si to tehdy uvědomil, mě čímsi učil. Kdo se dívá pozorně na Nováčkovo umění, na ty malé, krásné, prosté vzkazy, že i smutek má své hodnoty a bez něho neoceníme pravou radost, tak se učí chápat i nám nepostižitelné. Kdyby lidé dělali to, co mají, tak poctivě a s takovým souzněním jako Miloslav Nováček, jak by byli šťastnější a měli k sobě blíž. Je, myslím, hřích českých kunsthistoriků, že Miloslav Nováček nemá dosud monografii, že povědomí o něm a jeho práci je malé," dodal Milan Doubrava.

Miloslava Nováček vystavuje v Galerii Hrozen.Vernisáže se zúčastnil i výtvarník Jiří Müller z Kamenného Újezdu, který nedávno oslavil osmdesáté narozeniny, k nimž mu Václav Johanus připravil předcházející výstavu minulý měsíc. „Tvorba Miloslava Nováčka je pro mne jedním z vrcholů jihočeského kumštu druhé poloviny 20. století, vedle Karla Valtra a Františka Peterky," přiznává galerista 
a grafik Václav Johanus.

„Poeticky a současnou výtvarnou formou zmapoval kolorit venkova svého dětství. Je velká škoda, že nedostal více ilustračních příležitostí a že se jeho tvorba uzavřela na vrcholu tvůrčích sil a invence," dodává Václav Johanus, který ve své galerii jeho tvorbu  představil v březnu 2003.

Na vernisáži byl i budějovický výtvarník Bořivoj Lauda. „Míla byl můj velký kamarád a měl jsem ho moc rád," svěřil se pamětník (92), který si pochvaloval účast dalších jihočeských výtvarníků. „Bylo vždy ctí a zdvořilostí navštěvovat výstavy kolegů," zdůraznil. Část vzpomínek na dětství výtvarníka Bořivoje Laudy najdete v úterní příloze Deník Plus.