Lehce zprofanované slovo „půvabná“ pasuje svým původním významem ke knížce Flouk a Líla, která vypráví pohádku z mrakodrapu a jež měla premiéru na festivalu Tabook. Zkamarádí se v ní počítačová myš a kouzelný kocour, jen jim to chvíli trvá. Líla je totiž trochu nafoukaná 
a Floukovo ego rovněž nepatří k nejmenším. A tak myška naťuká do internetového vyhledávače větu Hledám kamarádku myš, objeví se jí modrá stránka s nápisem facebook a začnou se dít věci.

Knížka Flouk a Líla vypráví pohádku z mrakodrapu. Zkamarádí se v ní počítačová myš a kouzelný kocour.Moderní pohádka, kterou napsala Petra Dvořáková 
a vydal Host, v druhém plánu kreslí, jak se liší svět skutečný a virtuální. V prvním plánu ale hlavně baví, přináší napětí i překvapení. Jinými slovy: dá se přečíst se dvěma dětmi (9 a 10 let) v posteli za necelé tři hodiny, děti leží, ani napít se nejdou. Odzkoušeno. Nejvíc je rozesmálo, když po sobě nechal kocour v počítači loužičku, a pak to, jak dopadla kulatá uklízečka, která kocoura neměla ráda a on snil na oplátku o tom, že jí na chlupatý nos přičaruje bradavici.

Fantazie se rozběhne hned na druhé stránce, kde dítě přirozeně přijme, že kočka kouzlí. Lidské postavy zůstávají 
v knize s milými ilustracemi Kateřiny Hikadové v pozadí. Působí trošku trumberovitě, ale v zásadě sympaticky. Floukova panička slečna Kamilka prozře, stejně tak plešatý manažer Hlavounek. No a poslední Floukovo kouzlo je vysloveně dojemné.

Petra Dvořáková: Flouk a Líla. 104 stran, Host, Brno, 2015, 249 Kč.