Zdá se, že to bude jeden z letošních trháků mezi českými filmy. Hořká komedie Vrásky z lásky, kde hlavní role vytvořili Jiřina Bohdalová a Radoslav Brzobohatý. Její páteční promítání od 19 hodin v budějovickém CineStaru navíc uvede režisér snímku Jiří Strach.

Snímek je dojemným i humorným setkáním dvou lidí, kteří si navzdory věku chtějí užít podzim života naplno. A právě Strach přišel s nápadem obsadit po čtyřech desetiletích od poslední společné práce na Kachyňově snímku Ucho dvě herecké legendy.

Scénář jim psal na tělo Marek Epstein, což nebylo lehké. Vzniklo šest verzí a od herců si nechal poradit. „Dal na mé připomínky, některé drobnosti upravil,“ řekla Bohdalová. Podle režiséra se však změnila celá druhá polovina příběhu i poslední scéna, jen aby závěr obsahoval naději. „Rád jsem si nechával odhalovat, jak to ve stáří skutečně funguje,“ zmínil režisér.

Vrásky z lásky jsou příběhem učitele v penzi, kterého čeká operace očí. Rozhodne se najít herečku, kterou kdysi tajně miloval, jednou se s ní setkal a chtěl by ji ještě vidět. Najde ji v domově důchodců, kde dožívá v zapomenutí. Náhodou jí přijde pozvánka na konkurz na roli v seriálu, což pojme jako životní šanci, a prožijí spolu dva dny na útěku do Prahy.

Pozoruhodná je účast plejády herců, kteří účinkování ve vedlejších rolích přijali kvůli Bohdalové a Brzobohatému. „Brali jsme to jako pozvání do finále Ligy mistrů,“ charakterizovala to Taťjana Medvecká, kromě níž se na plátně objeví ještě Ivan Trojan, Marek Taclík, Josef Somr, Jiřina Jirásková, Tatiana Vilhelmová nebo Viktor Preiss. (vkc, čtk)