V pondělí po půl deváté ráno ho ještě halily dvě zimní čepice. Zhruba dvě stě studentů, kteří se chystali slavit 17. listopad pěší poutí na Kleť, se proto nejdřív dívalo jen na kámen s nápisem: „Na památku českého génia Járy Cimrmana, jenž ohryzek zde zanechal a základy kompostování tak položil.“ Velké focení a sláva přišla při recesistické akci až pár minut před devátou, kdy byl bronzový odlitek, který pro Přírodovědeckou fakultu JU vytvořil Michal Trpák, odhalen.

Studenti, kteří v pondělí zaplnili prostor poblíž své fakulty na Branišovské ulici v Českých Budějovicích, sochaře sami oslovili, aby ohryzek odlil. „Tím, že ho tady Jára 
Cimrman zanechal, zde vznikl kompost a někteří říkají, že díky tomu pak vznikla i Jihočeská univerzita. Odlitek je na kameni, jako by ho tam Jára Cimrman právě odložil,“ řekl Michal Trpák, který Cimrmany občas poslouchá v ateliéru a ohryzek odléval s radostí.

Biologové zároveň obnovili kompost, protože starý zanikl v roce 2011, když se stavěla nová budova. Teď už funguje nový a stojí v místech, kam podle pramenů kdysi při svých toulkách zavítal Cimrman.

Bronzový odlitek ohryzku, který v Českých Budějovicích odložil Jára Cimrman, vytvořil sochař Michal Trpák (na snímku se synem Timem).„Šířil osvětu, razil myšlenku, že budoucnost patří aluminiu – proto v kampusu třídíme i hliník – a bioodpadům. Zahodil zde ohryzek, čímž názorně ukázal, co propaguje. Celá naše fakulta z toho čerpá dodnes. Jiný pramen uvádí, že ohryzek neodhodil, ale odložil, aby všem vysvětlil, jak kompostování funguje,“ líčila bioložka Pavla Staňková.

Na důležitý objev spjatý 
s Cimrmanem ještě upozornil botanik Milan Kotlínek. Při průzkumu starého kompostu se totiž nenašel jen ohryzek, ale i herbářová položka, dobře zachovalá. Sešli se nad ní nejlepší jihočeští botanici.

„Důkladnou analýzou zjistili, že se jedná o ostružiní. Analýzou tvaru trnů a větvičky pak ještě to, že jde o jihočeský endemit, druh, který nikde jinde neroste. Rozhodli se ho pojmenovat Rubus Jarae Cimrmanii, pár jsme jich zde zasadili,“ pobavil studenty botanik.